Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Neformalno druženje postalo međunarodno okupljanje

28.06.2021. 07:31


Ideja da se na jedan datum svi zadarski penjači okupe i vide tko je ustvari najbrži, nastala je iz vrlo čestih večernjih okupljanja za trening na ovome mjestu. Tako je nekako počelo prvo natjecanje u brzinskom penjanju na Punti Bajlo prije točno četiri godine. Ali to nikad nije bilo zamišljeno samo kao još jedno natjecanje već druženje, opuštena atmosfera uz legendarne punjene paprike, pokoje piće i dobru muziku, po mogućnosti živa svirka, a kao šlag na vrhu tu je i predivan ambijent Punte Bajlo u suton, istaknuo je Hrvoje Grancarić, pročelnik sekcije sportskog penjanja Paklenica.


Sudjelovalo 40 natjecatelja
Sportski događaj započet kao neformalno druženje lokalnih penjača i poluozbiljno odmjeravanje snaga na njihovoj omiljenoj stijeni nad morem, sad je već poprimio razmjere koji su svih pomalo iznenadili jer polako prelazi u tradiciju. Ovog petka, 25. lipnja 2021. Sekcija sportskog penjanja Planinarskog društva »Paklenica« organizirala je četvrto za redom »Deep Water Solo« natjecanje u brzinskom penjanju na stijenama na Punti Bajlo u Zadru na kojem je sudjelovalo ukupno 40 natjecatelja i još nekoliko puta više gledatelja. Ono što je ove godine posebno jest činjenica što su sudjelovali i natjecatelji iz Šibenika, Splita, Osijeka, Zagreba, ali i iz BiH, Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.
»Iako ne impresioniraju svojom visinom, stijene Punte Bajlo već generacijama privlače zadarske penjače kao atraktivan trening-poligon u ljetnim mjesecima. Naime, u Zadru postoji tek jedna skromna, mala umjetna stijena na kojoj je moguć trening sportskog penjanja, tzv. Boulder dvorana koja se nalazi u sklopu ŠC Višnjik. Iako je i veći dio godine neadekvatna potrebama razvoja ovog (od ove godine) Olimpijskog sporta, ova dvorana s obzirom na južnu orijentaciju ljeti zbog vrućine postaje potpuno neupotrebljiva te smo ju prisiljeni zatvoriti od sredine lipnja do sredine rujna.«, istaknuo je Grancarić dodavši kako je u penjanju sve u kontaktu i trenju s površinom stijene, bila ona umjetna ili prirodna i zato ljeti sele na stijene Punta Bajla gdje se love bolji uvjeti koje su im često omogućeni daškom maestrala.


Umjesto opreme – more
»Stijena nije visoka, ali je široka ukupno 100m te se trenira pretežno traverzirajući stijenu lijevo-desno, a ne kao na »pravim« stijenama u Nacionalnom parku Paklenica – vertikalno prema gore. I za razliku od penjanja na stijenama Paklenice, na Punta Bajlo vam ne treba konop, pojas, karabineri, ni ostala standardna penjačka oprema jer vaš pad je osiguran ugodnim pljuskom u duboko more – zato se ta disciplina zove »Deep Water Solo«, dodatno pojašnjava Grancarić.
Samo natjecanje se održava na dijelu stijene u dužini od oko 50 m, a natjecatelji se rangiraju prema vremenu koje su utrošili za prolazak od startnog do ciljnog hvatišta. Natjecanje je organizirano u tri kategorije muškarci, žene i djeca.
Za prolazak tih 50m stijene pobjedniku u muškoj kategoriji, Hrvoju Grancariću bilo je potrebno samo 2 minute i 16 sekundi dok je ukupnoj pobjednici među ženama, Riti Uhodi, bilo potrebno tek nešto više – 3 minute i 9 sekundi čime je obranila prošlogodišnju titulu. Među djecom, najbrži je bio mlada nada zadarskog penjanja – Ivor Klarin koji će uskoro biti dovoljno brz da će ga uvrstiti u kategoriju seniora.




Penjanje pa fešta
Posebno priznanje ide Šibenčaninu Duji Bogdanoviću kao najupornijem natjecatelju kojemu je za isti smjer bilo potrebno deset i pol minuta!
»Održavanje ovog sportskog događanja ne bi bilo moguće bez sponzora, pri čemu ovim putem želimo zahvaliti: IGLU ŠPORT, BRLOG, BARBA FRANE BARBER SHOP, RESTORAN DINKO (Starigrad), ZANATSKA RADNJA LAURANA i za kraj hvala slikarici (ali i natjecateljici) Albi Miočev za autorsku sliku koja je pripala pobjedniku muške kategorije«, naglašavaju iz Društva penjača.
Prema svemu sudeći, izgleda da korona nije uspjela pokvariti ovo sportsko događanje u kojem su jednako uživali i sudionici i publika. Fešta se nastavila uz dobru i opuštenu atmosferu do kasno u noć. Zadovoljstvo događanjem ne kriju u Društvu penjača, te kako kažu, već se raduju idućem natjecanju dogodine.


Najbolji rezultati
Muškarci


1. Hrvoje Grancarić 2’16’’


2. Toni Crljenko 2’38’’


3. Lovre Petešić 3’11’’


Žene
1. Rita Uhoda 3’09’’
2. Dajana Pavasović 3’53’’
3. Anđi Uhoda 4’40’’