Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani krenuli u novu sezonu

Autor: Roman Morović

27.07.2009. 22:00
Zadrani krenuli u novu sezonu

Foto: Zvonko KUCELIN



Naš je cilj kvalitetnim radom gurnuti barem nekoliko mladih igrača u prvi plan i to će biti naša najveća pojačanja. Okosnica momčadi će biti sedmorica igrača od prošle sezone, plus dvojica koji tek trebaju doći – objasnio je Sagadin
Jučerašnjom prozivkom u dvorani Krešimira Ćosića za košarkaše Zadra službeno je započela sezona 2009./2010. Nakon što ih je pozdravio trener Zmago Sagadin igrači su započeli s prvim treningom, a trener se preselio u press dvoranu gdje je prisutnim novinarima prezentirao plan i program priprema.
– Mislim da među prvima započinjemo pripreme za novu sezonu, ako ne i prvi. Razlog tome je da imamo puno mladih igrača i najbolje za njih je da rade. Dakle, od danas smo u normalnom trenažnom procesu. Prvi tjedan bit će nešto lakši treninzi, koje će voditi uglavnom moji pomoćnici, a ja ću ih nadzirati. Napravit ćemo liječničke preglede, testiranja, a imat ćemo i treninge na vanjskim terenima. Navečer će se malo i igrati, ali ovaj tjedan će sve uglavnom biti lakšeg intenziteta – kazao je u uvodu Sagadin.
Petnaestak pripremih utakmica
Novost ove sezone je da će paralelno u dvjema dvoranama na Višnjiku trenirati dvije momčadi, seniorska te ona mlada.
– Sveukupno planiramo odraditi 94 treninga i 14-16 trening utakmica. Tijekom kolovoza, do odlaska na pripreme, formirat ćemo mladu momčad, a u ovom trenutku već znamo pet-šest igrača koji će biti njeni članovi. Neki od njih sada treniraju sa seniorima budući da još uvijek nisu svi na okupu. U maloj dvorani ćemo uglavnom organizirati individualne treninge, a sve to s ciljem da od ovih potencijalnih prvotimaca napravimo što bolje igrače.
Pripremne utakmice će biti otvorene za javnost, ali će većina njih biti izvan Zadra.
– Do odlaska u Sloveniju, dakle do 16. kolovoza nećemo igrati ništa. Tek za vrijeme tih priprema počet ćemo igrati utakmice. Sve pripremne utakmice bit će otvorenog tipa, ali nažalost vrlo malo ćemo biti u Zadru, jer kada nešto organizirate to treba i financirati. U Sloveniji ćemo igrati s Heliosom i Bosnom, koji su također na pripremama u Rogaškoj Slatini, a po povratku ćemo vjerojatno igrati s Krkom. Nakon toga idemo na turnir u Široki (Olimpija, Cedevita, Široki, Zadar), gdje ćemo nakon turnira odigrati još jednu utakmicu s domaćinom.
Zadrani bi se tijekom priprema mogli susresti i s – Cibonom.
– Na turnir u Poreču igrat ćemo nakon Širokog Brijega, a potom ćemo Veliku Goricu gdje bi trebali nastupiti Cibona, Kazan i još jedan klub. Još uvijek dogovaramo nešto u sjevernoj Italiji za kraj devetog mjeseca, no u ovom trenutku još ne znamo hoćemo li tamo ići. To ovisi o tome hoće li nam oni pokriti sve troškove. Uglavnom, za sada imamo 12 utakmica za koje već znamo i protivnika i datum i mjesto odigravanja. Posljednja dva tjedna prije početka NLB lige 10. listopada, ući ćemo u tzv. prednatjecateljsku fazu gdje ćemo imati isti ritam treninga i utakmica kao i tijekom sezone, dakle dvije utakmice tjedno. Pred početak natjecanja odigrat ćemo dvije utakmice sa Širokim i Splitom u našoj dvorani zato što i prvo kolo igramo kod kuće. Sve je tempirano za 10. listopada i početak NLB lige.
Sedmorica od lani
Okosnica momčadi za novu sezonu je poznata. To su Rok Stipčević, Toni Prostran, Marko Car, Damir Rančić, Hrvoje Perić, Tomislav Ružić i Vladimer Boisa. Njima još treba pridružiti dvojicu stranaca te trojicu mladih igrača koji će se najviše iskazati na ovim pripremama.
– Naš je cilj kvalitetnim radom gurnuti barem nekoliko mladih igrača u prvi plan i to će biti naša najveća pojačanja. Okosnica momčadi će biti sedmorica igrača od prošle sezone, plus dvojica koji tek trebaju doći, a onda je tu cijela plejada mladih igrača od kojih očekujem da će me barem jedan ili dvojica na ovim pripremama uvjeriti da mogu igrati seniorsku košarku. Ako tako bude sa zadovoljstvom ću ih gurnuti u prvi plan. Tko će to biti u ovom trenutku ne mogu reći, ali svi će imati priliku.
Za kraj Sagadin je iznio i jednu formulu.
– Radit ćemo po sistemu 2-2-1, što znači da u ponedjeljak i utorak imamo po dva treninga, zatim u srijedu jedan, onda opet u četvrtak i petak po dva, u subotu jedan, a nedjelja je slobodan dan. To je ritam koji ćemo više-manje držati cijelo vrijeme.
 


Jedanaestorica na prvom treningu


Prvoj prozivci pred početak nove sezone odazvali su se: Tomislav Ružić, Marko Car, Rok Stipčević, Hrvoje Perić, Danijel Popović, Šime Olivari, Ivan Mikulić, Josip Peltzman, Marijan Čakarun, Jure Škifić, Antonio Vlaić te Marino Šarlija koji zbog ozljede nije trenirao. Tijekom ovoga tjedna treninzima će se priključiti U-20 reprezentativci Pavle Marčinković i Nikola Blažević, a tijekom idućeg članovi U-18 reprezentacije Toni Prostran i Ivan Batur. Damir Rančić i Vladimer Boisa momčadi će se priključiti nakon reprezentativnih obveza. Stručni stožer uz trenera Sagadina i dalje sačinjavaju Tihomir Bujan, Jure Šango i Ivan Barančić, a uz njih na klupi Zadra su još fizioterapeut Mladen Babić te liječnik dr. Hari Perinić.




 


Intervjui putem glasnogovornice


Treninzi košarkaša Zadra i dalje će biti zatvoreni za javnost, a novost je i da će novinari intervjue s igračima ili trenerima dogovarati preko Slavice Vulin, glasnogovornice.
– Svi treninzi su zatvorenog tipa, a novinari mogu prisustvovati treningu prvih petnaest minuta. Sada imamo glasnogovornicu koja je stalno prisutna, što prošle godine nismo imali, tako da sve intervjue možete dogovoriti putem nje.


 


Stranci u Zadru do Velike Gospe


Kada se može očekivati dolazak najavljenih pojačanja?
– Kada je riječ o prvoj momčadi u ovom trenutku imamo potpisano sve osim još jedne trice i petice. S tricom već tjedan dana usaglašavamo papire, a sve je tempirano da mora doći u Zadar do 15. kolovoza. S centrom imamo dvije opcije i vrlo smo blizu dogovora. Sve najviše ovisi o financijskim parametrima, jer i sami znate da su toliko teška vremena i mi sebi ne možemo priuštiti neke skupe igrače.


 


Pripreme u Sloveniji


– U Zadru ćemo biti do 16. kolovoza, a onda idemo na pripreme u Rogašku Slatinu u Sloveniju. Računam da će do tada momčad biti kompletna, osim Damira Rančića i Vladimera Boise koji su na pripremama sa svojim reprezentacijama.


 


Macura odlazi, Šarlija ozlijeđen


Iako se u klubu još uvijek nisu službeno izjasnili o slučaju Jere Macure, očito je da on iduće sezone više neće biti član Zadra. Prema tome, Zadar će morati pronaći još jedno rješenje na centarskim pozicijama, a kao najizglednija opcija nametnuo se mladi Marino Šarlija, koji je prošlu sezonu u Boriku odradio vrlo dobro. Ipak, nekoliko uzastopnih ozljeda udaljile su ga s terena zbog čega je propustio i Europsko prvenstvo U-20 u Grčkoj.
– Šarlija je u ovom trenutku u velikim problemima i to još od travnja, otkada je završio sezonu u Boriku. Došao je kod nas sa slomljenom kosti u dlanu, nakon toga je bio prst u pitanju, a sada je koljeno i zaista ima nevjerojatnu seriju pehova. Ne funkcionira već četiri mjeseca tako da njegove opcije u ovom trenutku nisu baš dobre, iako sam mislio da bi on mogao biti jedan od tih igrača koje ćemo gurnuti u prvi plan. Sada je opet izvan funkcije i vjerojatno će biti još kojih mjesec dana, stoga u ovom trenutku od njega teško očekivati nešto više.