Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na kavi s Christopherom Walkenom u Biogradu

28.07.2019. 16:29
Na kavi s Christopherom Walkenom u Biogradu


Šećući Biogradom u ljetno povečerje tražiš zakutke tišine. Tražiš mjesto da se sabereš, uroniš u bogatstvo života i napiješ se hladne vode svoje unutrašnje slobode.
Dok sjedim u lokalu i srčem čaj za susjednim stolom sjedi nervozan šjor koji se je, dok je bijes rastao u njemu, naglo ustao i bahato odlutao.
Bijesan čovjek sjeo je u auto, bijesno viče na druge vozače, ušao je u samoposlugu, bijesno viče na skromnu blagajnicu, iznurenu od tuge i iscrpljenosti. Bijes rađa novi bijes, nervoza pothranjuje novu. Na kraju bijes pojede bijesnoga čovjeka.
Da je bijesan čovjek ostao sjediti za stolom u baru u Biogradu možda bi mu se pridružio veliki umjetnik, glumac Christopher Walken tek izišao sa filmskog ekrana iz Lovca na jelene, Annie Hall, Paklenog šunda, sjeo do našega bjesnog čovjeka, stavio mu ruku na rame, tihim, otmjenim glasom mu prošapnuo: »Bijesan si, brate? Bijes te nije dostojan. Ždere te. Postaješ nesretan. Tvoj ego, tvoje ja, smanjuje se sa sve učestalijim bjesovima. Vidi, brate, ona žena na blagajni je tužna. Dijete joj je bolesno, muž ju je napustio, dobiva malu, malecku plaću. A ti si bijesan na nju? Vidiš brate, konobar koji ti još nije došao, pada s nogu od posla. Plakao je od muke u garderobi. A ti se utapaš u svom bijesu? Vidiš, brate, u tebi su kompleksne mogućnosti divnog relaksiranog života. Živi ih. Pobjedi bijes, zagledaj se u tu ženu kao osobu, a ne kao pojavu na blagajni. Prodisat ćeš punim plućima duha. Tvoj bijes, tvoja je bahatost. Bahatost te trenutno, zašećereno podigne na razinu iznad drugih, da bi te uskoro survala u dubinu bijesa, nervoze i stresa. A ti? Nestaneš.
Čovjek je prije vremena otišao bijesan, a Christopher Walken, tužnog je lica gledao za njim.
U saljsku knjižnicu ulazi moj rođak Mauricijo iz Pariza. Mauricijo već trideset i sedam godina, tri puta na dan sebi injekcijom ubrizgava inzulin. Mauricijo, moj današnji Christopher Walken govori: Prihvati svoju bolest koju ne možeš promijeniti i postat će sluga tvoga uma i duše. Imenuj svoje bjesove, zagledaj se u svjetove svoga duha, živi skromno: duh će biti bogat, a život radost.