Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Radnici Infra-grada direktora prijavili USKOK-u i tužiteljstvu

28.07.2019. 13:11


Zaposlenici komunalne tvrtke Grada Obrovca, Infra-grad, organizirani u Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, poslali su kaznenu prijavu protiv direktora Mate Karamarka, i to: Državnom odvjetništvu RH, Županijskom državnom odvjetništvu i USKOK-u!
Postupak mirenja nije uspio
Riječ je o radnicima koji su 24. lipnja započeli štrajk tražeći povećanje plaće sa 3.000 na 4.000 kuna, zbog čega je uprava tvrtke protiv njih podnijela tužbu sudu. Županijski sud u Zadru donio je odluku kojom štrajk proglašava nezakonitim. Postupak mirenja također nije uspio, a iako presuda nije pravomoćna, radnici su se već sutradan vratili na posao.
No, teška situacija u ovoj obrovačkoj komunalnoj tvrtci nastavlja se prijavom djelatnika, a koju su nam radnici dali na uvid:
– Mate Karamarko zloupotrebljava položaj i ovlasti direktora na način da donosi štetne odluke koje imaju za posljedicu gomilanje bespotrebnih troškova, a s ciljem da tvrtku dovede u blokadu i početak stečaja. Točnije, 10. srpnja 2019. godine donio je odluku kojom dio poslova prikupljanja i odvoza komunalnog otpada povjerava poduzeću Loši d.o.o iz Pakoštana. Odluka je objavljena na oglasnoj ploči društva istog dana kada je i donesena. Kamioni i djelatnici Infra-grada d.o.o stoje u krugu firme dok druga tvrtka obavlja taj posao bez natječaja i bez ikakve procedure. Pravdanje da su djelatnici Infra-grada bili u štrajku nema nikakve osnove zato što smo kao sindikalna podružnica donijeli odluku kojom se štrajk stavlja u mirovanje do pravomoćne sudske presude kojom poslodavac traži zabranu štrajka. Štrajk je odlukom 3. srpnja 2019. stavljen u mirovanje, što je poslodavcu dostavljeno isti dan -navode radnici u prijavi, uz napomenu kako su još 27. ožujka 2014. podnijeli kaznenu prijavu protiv iste osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti te da je pred Općinskim sudom u Zadru protiv Mate Karamarka podignuta optužnica po toj prijavi:
Prijava PU zadarske
– Isto tako, Policijska uprava zadarska 15. svibnja 2018. podnijela je kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru protiv Karamarka i još jedne osobe – stoji u prijavi koju je potpisalo čak 13 radnika.
Uz prijavu su priložili i obavijest županijskog državnog odvjetnika, Gorana Troskota, iz koje se doista vidi kako je Policijska uprava zadarska ŽDO-u »protiv dvije osobe podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju«.
Bit će stoga zanimljivo pratiti epilog ove optužnice, odnosno hoće li direktoru Infra-grada započeti suđenje ili će optužnica biti odbačena kao neosnovana.
 


Karamarko bez komentara


S obzirom da su nam radnici dostavili i dokument iz kojega se vidi kako je zadarska policija Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv dvije osobe za gospodarski kriminal, od kojih je jedna doista njihov direktor
Mate Karamarko, obratili smo mu se s molbom za komentar, kako bi javnost imala što objektivniju informaciju. No, Karamarko na naš upit nije niti oglasio.