Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Razvojne agencije Zadarske županije poslovale uspješno

28.07.2021. 09:39


Na Županijskoj skupštini prihvaćeno je i Godišnje izvješće o radu i Godišnje izvješće o izvršenju financijskog plana Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA za 2020. godinu. Tijekom protekle godine ZADRA NOVA je, između ostaloga, izradila izvješće o provedbi Županijske razvojne strategije za 2019. godinu, surađivala na izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i u provedbi Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova.


Centar za kreativne industrije
Agencija ZADRA NOVA je provodila program »Priprema lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova’’ kako bi pridonijela bržem društveno-gospodarskom razvoju najslabije razvijenih područja RH, pružanjem financijske pomoći u izradi projektne dokumentacije za lokalne razvojne projekte utemeljene na strateškim razvojnim dokumentima, a koji su prihvatljivi za financiranje iz fondova i programa Europske unije, sudjelovala u procesu programiranja programa prekogranične suradnje za novi Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. te izradila godišnje izvješće o provedbi Strategije razvoja urbanog područja Zadar (SRUP) za 2019. godinu.
Vijećnici su prihvatili Godišnje izvješće o radu i Godišnje izvješće o izvršenju financijskog plana Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija za 2020. godinu. Tijekom 2020. godine INOVAcija je, uz ostalo, nastavila s provedbom projekta poslovne infrastrukture Centar za kreativne industrije – specijalizirani poslovni inkubator za kreativnu industriju ukupne vrijednosti 30.846.570,00 kuna te završila provedbu projekta poslovne infrastrukture Centar za razvoj i edukaciju – specijalizirani poslovni inkubator za proizvode na bazi meda ukupne vrijednosti 25.571.601,00 kuna.
INOVAcija je provodila ukupno 9 projekata na kojima je sudjelovala kao partner ili nositelj projekta, pružala stručnu i savjetodavnu pomoć MSP-ovima na području Zadarske županije putem poduzetničkog ureda, provodila projekt »Pružanje usluga informiranja i povezivanja za MSP u Zadarskoj županiji«, provodila je program Provjera inovativnog koncepta (PoC), a Filmski ured Zadar realizirao je ukupno šest snimanja na području Zadarske županije te je tijekom 2020. godine pripremio i prijavio na natječaje za bespovratna sredstva pet projekata s ciljem razvoja kulturno-kreativne industrije.


Pet strateških ciljeva
Na dnevnom redu bilo je i Izvješće o radu i godišnje izvješće o izvršenju financijskog plana Javne ustanove Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA koje su županijski vijećnici također usvojili. Tijekom 2020. godine Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije je poduzimala aktivnosti za pripremu, prijavu i provođenje projekata iz djelokruga svoga rada. U provođenju tih aktivnosti djelatnici ustanove su usko surađivali s dionicima ruralnog područja Zadarske županije iz javnog, privatnog i civilnog sektora.
Ukupno je na razne natječaje i operativne programe prijavljeno 19 projekata kako bi se ostvarilo 5 strateških ciljeva Programa ruralnog razvoja Zadarske županije i to Osposobljavanje lokalne zajednice za ruralni razvoj, Unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, ribarstva i akvakulture, Lokalna infrastruktura u ruralnim područjima, Diversifikacija gospodarskih djelatnosti u ruralnom prostoru županije i Očuvanje i zaštita okoliša, krajobraza te prirodnog, tradicijskog i kulturnog nasljeđa.