Zadarska turistička špica opravdala očekivanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadar pun gostiju iako su na snazi restriktivne mjere
Najfrekventniji je dan bila subota, 24. srpnja, kada je u Zadar došlo 4.115. turista, dok je na isti dan prošle godine u grad stiglo samo 1.910 turista. Najveći broj noćenja ostvaren je u petak, 23. srpnja, koji bilježi brojku od 15.562 ostvarena noćenja, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvareno 11.470 noćenja
Vedran SITNICA/Marin GOSPIĆ
Kao prije korone - puna riva turista

Prava turistička sezona napokon je počela. Turiste željne sunca i mora ni koronavirus ni stroga epidemiološka pravila ne mogu zaustaviti na njihovom putu u Hrvatsku. Iako Zadarska, uz Splitsko - dalmatinsku županiju prednjači po broju zaraženih, situacija na ulicama priča dugu priču. Gužve, koje se na cestama ne stvaraju samo zbog nove prometne regulacije zbog radova u Ulici dr. Franje Tuđmana, dokaz su kako posjetitelji sve manje mare za upozorenja svojih matičnih zemalja.

Naoružani COVID potvrdama

Izolacija nikome niti ne pada na pamet, a ni nove restriktivne mjere neće uvelike promijeniti situaciju, kada najveći dio posjetitelja u Zadarskoj županiji odmor u srcu sezone ionako ne provodi šetajući po muzejima i uživajući u najboljim domaćim i stranim kulturnim ostvarenjima. Iako se stalno naglašava kako ne možemo ostvariti povoljne uspjehe u turizmu bez visoke stope procijepljenosti, naročito u primorskim županijama, šetnjom zadarskim ulicama stječe se dojam kako posjetitelji, naoružani COVID potvrdama, opušteno uživaju u odmoru, znajući da su poduzeli sve zakonske preduvjete da nesmetano uživaju.
- U razdoblju od 15. do 27. srpnja na području djelovanja Turističke zajednice grada Zadra boravilo je ukupno 46.147 turista. Prema sustavu eVisitor bilježi se 35.388 dolazaka i 189.257 noćenja što je, u usporedbi s istim razdobljem lani, povećanje od 35% u dolascima i 36% u noćenjima, doznajemo u zadarskoj Turističkoj zajednici gdje vode evidenciju turističkih dolazaka i noćenja.

Udarni vikend

- Turisti iz Lijepe Naše napokon su skinuti s trona kada je u pitanju broj dolazaka i noćenja, jer dolasci stranih turista u srpnju višestruko premašuju posjete domaćih. Domaći turisti ostvarili su 24.161 noćenja, dok za strane turiste bilježimo ukupno 165.096 ostvarenih noćenja, ističu u zadarskom TZ-u navodeći još poredak zemalja iz kojih nam dolazi najviše turista.
U analizi noćenja emitivnih tržišta, ističu u TZ-u, najveći broj noćenja ostvaruju turisti iz Njemačke (25.646 noćenja), Austrije (20.646 noćenja), a slijede gosti iz susjedne Slovenije, koji su ostvarili 19.179 noćenja, Poljaci su ostvarili 18.445 noćenja, Slovaci 13.114 i Mađari 11.365 noćenja.
Najfrekventniji je dan bila subota, 24. srpnja, kada je u Zadar došlo 4.115. turista, dok je na isti dan prošle godine u grad stiglo samo 1.910 turista. Najveći broj noćenja ostvaren je u petak, 23. srpnja, koji bilježi brojku od 15.562 ostvarenih noćenja, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvareno 11.470 noćenja.
Analiza broja ostvarenih noćenja prema vrsti smještaja bilježi najveći udio ostvarenih noćenja u objektima u domaćinstvu (54%) i u hotelima (24%). Ostali ugostiteljski smještaj (apartmani, sobe i kuće za odmor u vlasništvu firmi i obrta) bilježi 12%, dok kampovi i nekomercijalni smještaj bilježe udio od 5% u ukupno ostvarenim noćenjima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno