Obnova crkve iz 15. stoljeća srušene u Domovinskom ratu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Perušiću Benkovačkom uz financiranje Ministarstva kulture
Crkvu Uznesenja BDM u Domovinskom ratu pobunjeni su Srbi 1991. godine miniranjem u potpunosti razorili. Obnovu financira Ministarstvo kulture RH. Izvođač radova je Bino Commerce d.o.o iz Zadra, a radove nadgleda Konzervatorski odjel u Zadru
Velimir BRKIĆ
Radove na ostacima srušene crkve kontrolira Konzervatorski odjel u Zadru

Veliki dan za vjernički puk Perušića Benkovačkog, naselja udaljenog oko tri kilometara jugoistočno od Benkovca, kao i vjernike Zadarske nadbiskupije. Naime, nakon dugo godina iščekivanja započeta je obnova crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije koju su u Domovinskom ratu pobunjeni Srbi 1991. godine miniranjem razorili s ciljem da s ovih prostora zauvijek potjeraju Hrvate i da za njima ne ostave nikakav trag postojanja.

Novac diktira završetak obnove

- Do sada je u razdoblju od 2016. do 2019. godine za projektnu dokumentaciju, arheološka istraživanja i početak obnove potrošeno 350.000 kuna. jelokupni iznos osiguralo je Ministarstvo kulture RH, kazao je prof. povijesti i dipl. arheolog Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac.
- Završetak obnove crkve očekuje se kroz nekoliko narednih godina, ovisno o priljevu financijskih sredstava, obznanio je Ćurković. Projekt obnove crkve, odnosno njezino vraćanje u izvorno stanje, napravila je tvrtka Denmar d.o.o Zadar. Izvođač radova je Bino Commerce d.o.o iz Zadra, dok građevinski nadzor vrši ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Željka Čirjaka.
- Konzervatorski nadzor provodi Konzervatorski odjel u Zadru na čelu s pročelnikom Igorom Miletićem, te konzervatorom Nenadom Rimanićem, kaže Ćurković.
Nakon što je podignut Kaštel Perušić, crkva Uznesenja BDM postala je župnom crkvom oko koje je izgrađeno groblje. Nova župna crkva Uznesenja BDM u središtu mjesta sagrađena je 2006. godine. Crkvu i oltar je posvetio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa 10. prosinca 2006. godine.

Kaštel porušen u 2. svjetskom ratu

- Jednobrodna crkva je sagrađena u 15. stoljeću u gotičkom stilu, te je naknadno proširena tijekom 18.stoljeću što su potvrdila provedena arheološka istraživanja 2018. godine od strane Zavičajnog muzeja Benkovac, govori Ćurković pod čijim su vodstvom i provedena istraživanja. Nedaleko od crkve nalaze se ostaci srednjovjekovnog Kaštela Perušić, zaštićenog spomenika kulture, porušenog tijekom Drugog svjetskog rata.
- Kaštel je sagrađen vjerojatno u isto vrijeme kad i sama crkva od strane plemićke obitelji Perušić, ističe Ćurković. Perušić Benkovački u srednjem vijeku pripada hrvatskom rodu Perušića. Pod turskom vlašću od 1538. do 1684. Nakon što su protjerani Turci i sklopljen mir (1699.), raspršeno stanovništvo se vraća na svoja stara ognjišta i na čelu s bosanskim franjevcima, kojima je zadarski nadbiskup povjerio duhovnu skrb nad njima, bnavljaju svoj Perušić i podižu crkvu u čast Uznesenja BDM. Od prije desetak godina nakon više stoljeća nadbiskupskim dekretom župu od franjevaca preuzimaju svećenici Zadarske nadbiskupije.

Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)