Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

TKO SU ZADARSKI GOSTI? Korejcima GPS i mobitel svetinja, Talijani vole dobro pojesti i popiti, Francuzi ne štede na pravoj kapljici…

28.08.2019. 11:16
TKO SU ZADARSKI GOSTI? Korejcima GPS i mobitel svetinja, Talijani vole dobro pojesti i popiti, Francuzi ne štede na pravoj kapljici…


Korejci jako slabo, gotovo nikako ne govore strane jezike, čak ni engleski i zato obožavaju jelovnike sa slikama. S njima se sporazumijevamo na miksu engleskog, njemačkog, francuskog i "na mote". Bila mi je baš neku večer jedna veća skupina gostiju iz Koreje i nisu znali što bi večerali, pa smo im pripremili sve domaće. Čičvardu sa sipom, hobotnice na salatu, domaće vino iz naših Ravnih kotara… Bili su oduševljeni i otkrili su mi kako to u životu nikada prije nisu probali. Inače, obožavaju ribu i riblje specijalitete – priča uz smijeh jedan od najpoznatijih i "najstarijih" zadarskih ugostitelja Stipe Knežević koji je ujedno i dugogodišnji prvi čovjek Obrtničke komore Zadarske županije, dodajući kako su općenito, istočnjaci dobri gosti koji nisu previše zahtjevani i dobre su platežne moći, a GPS i mobitel im je – svetinja. Kako kaže Knežević, sve rješavaju putem mobitela.
Upravo Stipe Knežević sa svojim dugogodišnjim ugostiteljskim iskustvom je nedvojbeno prava osoba koja bi mogla odgovoriti na pitanje kakva je ovogodišnja turistička sezona u očima ugostitelja, tim više što je on u svakodnevnom kontaktu i razgovorima i s drugim svojim kolegama – zadarskim ugostiteljima.


Vratili se Talijani
– Ovaj mjesec na razini je prošlogodišnjeg, lipanj je također, bio solidan, ali se većini ugostitelja čini da je srpanj bio nešto lošiji nego lani. Međutim, kad se sve zbroji mislim da će općenito, turistička sezona biti kao lani. Ono što smo svi primijetili, to je, da su nam se ove godine Talijani vratili u većem broju. Nadamo se da će tako biti i dalje jer su Talijani dobri gosti. Slični su nama. Vole dobro popiti i pojesti i kad su na godišnjem odmoru ne gledaju svaku kunu. Međutim, vole igrati na sigurno. Pa, se često zna dogoditi da naruče ono u čemu su oni najbolji – pizzu. Ali, drago mi je da su zadovoljni jer su mi rekli da nam je pizza čak bolja nego kod njih u Italiji – zadovoljno će Knežević.
Osim tradicionalno, gostiju iz Njemačke kojih je uvijek najviše na zadarskom području, Knežević kaže kako mu se čini da je ovoga ljeta bilo i Francuza više nego prijašnjih godina.
– Francuzi su solidni gosti. Ali, također, jako slabo govore strane jezike. Oduševe se ako nalete na konobara koji se zna sporazumijevati ili, pak, ono baš govoriti – francuski. Dobra manča mu je zajamčena. Baš su nekako slabi na to – otkriva Knežević malo francuskog mentaliteta, a u mentalitetu im je i da znaju što je dobro, pa cijene kvalitetu. S obzirom na to da Knežević u svojoj ponudi ima naravno, i butelje vrhunskih vina zadarskih vinara, Francuzima nije teško izdvojiti novac za dobru kapljicu. Cijena boce solidnog vina, srednje klase od litre je oko 100 kuna, pa nadalje.
Uglavnom četveročlana obitelj može ručati za stotinjak kuna po osobi uključujući piće.


Dobar trend
– Čitao sam i ja ovoga ljeta o tome kako smo skupi. Međutim, moje iskustvo doista nije takvo. Još nisam čuo da bi se gost požalio da mu je skupo. Mislim da se gosti ipak, polako počinju vraćati u restorane i manje jesti fast food. Ako se taj trend nastavi, bit će dobro jer to nam je svima intencija. Bilo bi lijepo i dobro za grad da se pravim restoranima vrati mjesto koje im pripada. Puno smo puta upozoravali na to da ne možemo imati toliko restorana brze prehrane u gradu i da bi to trebalo ograničiti. Ne smije nam stara gradska jezgra biti autobusni ili željeznički kolodvor. Tih restorana naravno, treba biti, ali ograničen broj i treba im dozvoliti da rade iza ponoći kad se restorani zatvore, a gost želi nešto pojesti. Tu bi i Grad konačno trebao reagirati i zabraniti stihijsko otvaranje pizza -katova. Mi ugostitelji smo išli i prema resornom Ministarstvu sa zahtjevom da se više ne dozvoljava i pekarnicama da prodaju pizze – zaključuje Knežević.