Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

EuroVelo 8 pogađa nas gdje smo sa projektom Zadar Bike Magic jaki

28.08.2020. 19:10


Lijepo je vidjeti da se neke karike u lancu slažu, a upravo to je dojam nakon što je HTZ izradila novu internetsku stranicu posvećenu hrvatskom dijelu nove Mediteranske biciklističke rute EuroVelo 8, u sklopu EU projekta MEDCYCLETOUR, a koja pogađa projekt TZ Zadarske županije Zadar Bike Magic.
Ovaj projekt, u kojem aktivno sudjelujemo kao jedan od osam projektnih partnera, s HTZ-ovom interaktivnom stranicom, na hrvatskom i engleskom jeziku, pomoći će u planiranju cikloturističkog odmora i boljem snalaženju u sedam hrvatskih turističkih regija kroz koje prolazi EuroVelo 8 biciklistička ruta u Hrvatskoj a Zadarsku županiju pogađa na dionicama: 10. Lovinac – Maslenica; 11. Maslenica – Nin; 12. Zadar – Pakoštanei 13. Pakoštane – Šibenik.


Hrvatska čarolija Mediteranske rute
»Cikloturizam je generalno jedan od najbrže rastućih turističkih proizvoda koji i u ovim tržišnim okolnostima može dati značajan doprinos bržem oporavku turizma obzirom da se radi o cjelogodišnjoj, zdravoj i sigurnoj aktivnosti koja u svojoj osnovi apsolutno poštuje mjere socijalnog distanciranja. Vjerujem da će hrvatski dio prekrasne Mediteranske rute privući mnoge domaće i inozemne cikloturiste, koji od sada na našoj stranici mogu pronaći iscrpne tehničke i turističke informacije za kreiranje svog putovanja«, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
Nova stranica poziva na istraživanje i otkrivanje prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i bogate turističke ponude destinacija na obali, otocima i zaleđu, nudeći informacije o dvadeset glavnih i osam alternativnih hrvatskih dionica Mediteranske rute, od čega smo naveli četiri na području Zadarske županije. Alterntivne su, recimo brodsko-otočke, a na ovom prostoru obuhvaćaju: A3. Rab – Povljana; A4. Povljana – Krneza; A5. Zadar – Biograd i A6. Pakoštane – Šibenik.


Ruta 10. Lovinac-Malenica
… ulazi u Gračac; 4 km od Gračaca nalaze se Cerovačke špilje, najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj….S ceste je moguće skrenuti do Manastira Krupa iz 15. stoljeća, u blizini izvora istoimene rijeke. Od odmorišta Lokvine na spustu cestom otvara se čudesni pogled na kanjon rijeke Zrmanje, a kroz selo Muškovci može se doći do izletišta na rijeci i osvježiti se pod slapovima ili u tirkizno zelenoj vodi…. do impresivnog Masleničkoga mosta. Na vidikovcima s obiju strana mosta, može se uživati u pogledu na morski prolaz Novsko ždrilo i duboko uvučene morske zaljeve – Novigradsko i Karinsko more…




Ruta 11.Maslenica – Zadar
Ruta preko Masleničkoga mosta vodi do Nina te do Zadra….prema Ražancu i otoku Pagu…, odvaja se alternativna dionica EV8 rute (A4) preko otoka Paga…. Povijesni, kraljevski grad Nin idilično je smješten na otočiću posred prostrane, plitke lagune. Područje je poznato po mnogobrojnim pješčanim plažama i eko-parku s bogatim i raznolikim ptičjim svijetom, vrhunskoj solani te po Muzeju soli…. Crkva sv. Križa koja se smatra najmanjom katedralom na svijetu! Iz Nina, uza Zaton i Petrčane vozi se kroz naselja Kožino i Diklo. U Diklu, spušta se prema obali te kroz naselje Borik i uz gradsku marinu nastavlja prema središtu Zadra… Impresivni zadarski gradski bedemi.., godine 2017. uvršteni su u UNESCO-ov popis svjetske baštine… dvaju jedinstvenih arhitektonskih i umjetničkih ostvarenja – Morskih orgulja i Pozdrava suncu…


Ruta 12. Zadar – Pakoštane
… Ugljanom i Pašmanom, mediteranskog otočnog ugođaja… a na brdu nalaze se ostaci Tvrđave sv. Mihovila iz 13. stoljeća…. do mosta Ždrelac (210 m), premošćuje Malo Ždrilo i povezuje otoke Ugljan i Pašman. Trajektnom linijom za 20 minuta ponovno se stiže na kopno u Biograd na Moru. Nekoć krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, danas je poznato turističko i nautičko središte s hotelima, kampovima i marinama… svakako vrijedi posjetiti Nacionalni park Kornati, kameni labirint stvoren od 89 otoka, otočića i hridi te Park prirode Telašćicu.. do Pakoštana, slikovita dalmatinskoga mjesta na obali u blizini Vranskoga jezera…


Ruta 13. Pakoštane – Šibenik
…područjem Vranskoga jezera, najvećega prirodnog jezera u Hrvatskoj,..zapadnom obalom Vranskoga jezera,..u naselje Pirovac…


Karika TZ Zadarske županije u Euro i Med Cyclo Touru
Potsjetimo da je rutu već obišlo više grupa stranih novinara kao i na sastnak partnera na MedCycleTour u Zadru kada je
Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, sudionicima prezentirala projekt »Zadar Bike Magic« kao primjer dobre prakse razvoja destinacijskog cikloturizma.
Višegodišnji ovdašnji projekt polazi od pretpostavke razvoja ciklo turizma kao jedne od najbržerastućih turističkih niša, a u potpunosti oslonjenih na održivi turizam koji će ostati ključni pravac razvoja, za što Zadarska županija sa iznimnom raznovrsnošću atrakcija i tipova staza na malom prostoru ima snažne adute. Kad govorimo o »nišama« onda ne govorimo o najmasovnijim oblicima turizma već segmentima koji participiraju s nekliko posto, ali sa mogućim snažnim utjecajima u pojedinim sezonama, ovdje prvenstveno u pred i posezoni. Tada se tih nekoliko posto upravo u »tankim« sezonama diže i na 30 i više posto, ako se prigode dobro iskoriste. Upravo to kao i prostorno širenje i ruralnom razvoj neki su od razloga ovdašnjeg razvoja biciklističkog turizma.
 


Hrvatskih 1116 u 7.500 europskih kilometara


Hrvatska dionica rute obuhvaća cijelu obalu od Istre do Dubrovnika, dugačku 1116 kilometara, dok ukupna dužina cijele Mediteranske rute, od Cadiza do Cipra, iznosi oko 7500 km te prolazi kroz najatraktivnije predjele jedanaest zemalja Mediteranske regije, odnosno kroz Španjolsku, Francusku, Monako, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Cipar.
 


Hrvatska vas poziva


da doživite i njenu mediteransku i kontinentalnu »dušu«, a sa svojom važnom povijesnom i kulturnom baštinom još uvijek je uglavnom neotkrivena europska biciklistička destinacija. (EuroVelo)
 
 


Gdje je Hrvatska i ZD županija u 17 EuroVelo ruta


Hrvatska je integrirana u EuroVelo mrežu biciklističkih ruta, koje povezuju cijeli europski kontinent putem 17 biciklističkih ruta u dužini od 90 tisuća kilometara, kroz 42 europske države. Označenim rutama diljem Europe mogu se koristiti turisti na izletima, oni koji su na višednevnim i višemjesečnim putovanjima te lokalno stanovništvo koje kraćim dionicama EuroVelo rute prolazi u svakodnevnom kretanju biciklom ili u njima uživa na biciklističkim izletima.
Uz najjači adut – našu nazočnost na 8. mediteranskoj ruti Hrvatska je obuhvaćena i rutama Atlantic – Black Sea; Baltic – Adriatic te Iron Curtain Trail (Recimo Ruta »željezne zavjese«).
Zadarske se županije tiče samo naznačena 8. trasa kojom se HTZ- snažnije pozabavio. Inače ruta Atlantik – Crno more dira naše regije u okružju Dunava, ruta Baltik Adriatic ide bliže nama preko Ljubljane i Trsta na Pulu, dok ruta »Željezne zavjese« šara Dravom i bivšim granicama Jugoslavije ka Mađarskoj odnosno dalje Rumunjskoj.