Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VEZOVI U SELINAMA Unatoč nepropisno privezanim plovilima, promet u luci mogao se nesmetano odvijati

28.08.2020. 11:57


Nakon tri tjedna godišnjeg odmora u Selinama odlučio sam vam napisati pismo o malom problemu koji oslikava način na koji država funkcionira, iako mnogi ne vide da se na takvim malim stvarima stvara sva trulež funkcioniranja cijele države, napisao je čitatelj Zadarskog lista Marko Milinković ukazujući nadalje na problem s vezovima u Selinama gdje svake godine ljetuje kod rodbine, a inače živi i radi u Njemačkoj.
Istaknuo je kako se radi o predivnom mjestu s velikim potencijalom, ali u kojemu, po njegovom mišljenju, vlada zapuštenost.
 


Godišnji završio prije negoli je stiglo rješenje


– Kako u cijelom mjestu vlada kaos, tako je i u luci Seline. Naravno, nema osobe koja to može riješiti, pa su i turisti prepušteni sami sebi. Prošle godine sam bio oduševljen što su se popisali svi vezovi i pomislio da će se napokon uvesti red, ali od prvog dana na izlazu iz marine stoje privezana dva plovila okomito i znatno sužavaju ionako uski plovni put. Ta dva plovila su vezana na neoznačenim mjestima, iako ih ima preko 100 označenih. Sa svojim sidrima dovode u opasnost svakoga tko želi isploviti, a još kad se nadoveže da na izlazu plivaju kupači, koji također ne smiju tamo biti, izlaz iz luke Seline je noćna mora, naveo je Milinković dodajući kako se za rješenje problema obratio Županijskoj lučkoj upravi koja je za tu marinu nadležna, no ni nakon više poziva i pisanih dopisa se ništa nije promijenilo.
– Raspitao sam se zašto je to tako i dobio suludu informaciju da je to u Hrvatskoj tako, te da za sve moram imati pisani trag. Krenuo sam slati mailove sa svom fotodokumentacijom i detaljnim obrazloženjem problema u nadi da će se, kada postoji i pisani trag, napokon stvar riješiti, žali se Milinković dodajući kako se potom s naznakom da je potrebno žurno rješenje, 10. kolovoza, obratio svim nadležnim institucijama – Ministarstvu pomorstva i ureda ministra, Zadarskoj županiji, Lučkoj upravi, Ministarstvu uprave itd.
– Tri dana kasnije sam ponovno poslao mail i upozorio da ću pisati novinama pa sam napokon dobio odgovor da će se obaviti inspekcijski nadzor MMPI Klasa: 050-01/20-01/437. Pomislio sam – sporo je, ali napravit će se nešto, jer imaju dokaze jasne kao dan, i slike i zdrav razum i brojeve gdje se vezovi nalaze. Ali opet ništa, pa sam 20. kolovoza poslao mail da nisam dobio nikakav odgovor, da ništa nije riješeno te da su plovila još tamo, a i kupači, opisao je proceduru koju je prolazio Milinković te je dodao kako je ipak dobio odgovor da je njegov mail proslijeđen dalje, ali da je njegov godišnji završio prije negoli je stiglo rješenje. Naveo je kako Njemačka u kojoj živi i radi nije ni po čemu bolja država od Hrvatske, ali da je takvo situacija kakva je u marini Seline, tamo nezamisliva.
– Da se netko može ponašati mimo propisa je jedna stvar, ali da institucije koje trebaju provoditi propise to ignoriraju je ogromna stvar i ta ogromna rupa u društvu se najbolje vidi na ovako sitnim stvarima. Ukoliko želite bolji život zahtjevajte od nadležnih da provode zakone i pravila, jer ako oni to ne čine otvaraju se rupe za društvo u kojem se danas nalazite. Čija su to plovila, ne znam. Očito od nekog bliskog lokalnoj politici, koji na taj način ne diskriminiraju samo ostale ljude, nego cijelo društvo u kojem će i njihova djeca rasti, poručio je Milinković.
 




Zaprimljeno preko 150 zahtjeva za vez


Iz Županijske lučke uprave potvrdili su nam da su zaprimili dopis od gospodina Marka Milinkovića te da je potom, 14. kolovoza izvršen nadzor kojim je utvrđeno da su dva od tri plovila nepropisno privezana u luci Seline.
– Predmetna plovila su uz asistenciju Lučke kapetanije Starigrad uklonjena istog dana s vezova. Također je utvrđeno da se unatoč nepropisno privezanim plovilima promet u luci mogao nesmetano odvijati i da u niti jednom trenutku nije bila ugrožena sigurnost plovidbe s obzirom da je razmak između malog mula i glavne rive širok cca 30 metara. Napominjemo da gospodin Milinković nije korisnik veza, niti podnositelj zahtjeva za vez u luci Seline te da nepravilnosti na koje upozorava ne odgovaraju činjeničnom stanju, odgovorili su iz ŽLU-a te su svoje tvrdnje potkrijepili i fotografijama iz luke Seline.
Naveli su i kako je Županijska lučka uprava Zadar 15. travnja 2019. godine raspisala poziv za dostavu zahtjeva za komunalni vez u luci Seline te da je do današnjega dana u luci u kojoj ima 117 komunalnih vezova zaprimljeno preko 150 zahtjeva za vez, a obrađeno i potpisano 96 ugovora s korisnicima, dok je ostatak zahtjeva u procesu rješavanja.
– Potrebno je napomenuti da Županijska lučka uprava Zadar upravlja sa 114 luka otvorenih za javni promet u kojima vrši kontinuirani nadzor korištenja vezova, a dodatno tijekom ljetne sezone u akvatoriju naše županije cirkulira između 12.000 do 15.000 plovila u tranzitu što ukazuje na velike aktivnosti koje smo u obvezi provoditi.