Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Riboprerađivačka zona u Poličniku potpomognuta EU sredstvima

28.08.2021. 11:00


Gospodarski i demografski bum u općini Poličnik započeo je u poslovnoj zoni Murvica, a nastavio se izgradnjom novih i preseljenjem brojnih zadarskih proizvodnih tvrtki u gospodarsku zonu Grabi. Ondje su se skrasile i četiri riboprerađivačke tvrtke: Marikomerc, Mišlov, Tajer i Teši Tunolov.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zadarski župan Božidar Longin, šest saborskih zastupnika, četiri državna tajnika, gospodarstvenici, društveno-politički djelatnici i domaćin Davor Lončar, načelnik, u sklopu obilježavanja Dana općine Poličnik obišli su i razgledali tvrtke Marikomerc i Mišlov koji su sredstva za proširenje poslovnih zgrada i kapaciteta dobili iz Operativnog programa


​Otvara se 100 radnih mjesta
– Želim pohvaliti ova ulaganja u nove tehnologije i inovacije, a tako i socijalne dijaloge. Isto tako i uvjete za zapošljavanje na ovom području. Treba istaknuti da je lokalna administracija na čelu s načelnikom Davorom Lončarom jako puno učinila na uvjetima korištenja zone i savladavanju prepreka i omogućavanja posebnih uvjeta, istaknula je Vučković.
Marikomerc je tvrtka specijalizirana za distribuciju i preradu svježe i smrznute ribe koja nakon 31 godinu postojanja danas ima stotinjak djelatnika. Poslovno-proizvodnu zgradu u zoni Grabi izgradila je 2008. godine, a danas s proširenjem ima 6.300 metara četvornih prostora. Ostvaruje oko 80 milijuna kuna godišnjeg prometa s mogućnošću do 140 milijuna kuna.
– S ulaganjem u tehnologiju i proširenjem proizvodnih kapaciteta te stabilizacijom tržišta za tri do pet godina očekujemo otvaranje još stotinjak radnih mjesta, što riboprerađivača, što administracije, brodova i ostalog, s puno optimizma će izvršni direktor Ivan Dell'Orco.
Osim vlastite maloprodajne mreže opskrbljuju restorane, hotele, catering kuće, trgovačke lance te ostale maloprodajne subjekte već više od 20 godina.


Tri broda, tri kapetana Kualjana
– Obrada i smrzavanje ribe odvija se na brodovima-tvornicama kako bi se sačuvali svi zdravi sastojci i kvaliteta te u najkraćem roku stigli do naših partnera, navodi Dell'Orco.
Osnovne djelatnosti tvrtke Mišlov d.o.o. su ulov, prerada i veleprodaja plave ribe i proizvoda ribarstva na domaćem i međunarodnom tržištu.
– U cilju očuvanja svježine ulovljene ribe već na brodu započinjemo sa rashladom te ju do proizvodnog pogona i drugih odredišta dopremamo vlastitim kamionima hladnjačama, kazala je direktorica Kristina Mišlov Jelavić.
Mišlov ima 90 djelatnika među kojima su i 27 ribara na tri ribarska broda na kojima su, kaže, kapetani Kualjani (Kaljani).
– S uvjetima u Poličniku smo jako zadovoljni. Ovo je jedina zona koja ima svoj pročišćivač otpadnih voda što je za našu industriju jako važno. Naime, kad smo došli u zonu Grabi izgradili smo svoj pročišćivač, ali se nakon nekoliko godina ovdje u zoni napravio što nam je izuzetno važno, između ostalog rekla je Mišlov Jelavić koja je istaknula jako dobru, kaže ona, obiteljsku suradnju svih ovdašnjih riboprerađivačkih tvrtki u jedinstvenoj riboprerađivačkoj zoni.