Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sunara: Imamo više igrača koji mogu odlučiti Butić: Želimo ponoviti odličnu lanjsku sezonu

28.08.2021. 10:18


Trećeligaška karavana može krenuti. Ovoga vikenda pred nama su utakmice 1. kola Treće Hrvatske nogometne lige jug. Svi zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu u Dalmaciji, s iznimkom onih navijača koji svoje klubove imaju u prvom i drugom razredu hrvatskog nogometa, s nestrpljenjem su čekali ovaj vikend. A tako je i u Zadarskoj županiji koja će u ovoj sezoni imati tri trećeligaša, Primorcu (B) i Hrvatskom vitezu Posedarje priključio se i HNK Zadar. I odmah na početku slijedi nam poslastica, ono što u žargonu nazivamo »županijskim« derbijem. Ove sezone bit će ih šest, a čast da je otvore imaju Primorac (B) i HV Posedarje. Svakome je u prošloj sezoni pripao po jedan dvoboj, a nedavno su Biograjci nakon izvođenja jedanaesteraca slavili u Kupu. Dojma smo da su se i jedna i druga momčad pojačale u ovoj sezoni, a kome će pripasti prvi ogled znat ćemo u subotu navečer negdje oko 19 sati. Kao što je to red na otvaranju sezone popričali smo s oba trenera, Krešimirom Sunarom, strategom Primorca (B) i Josipom Butićem koji s klupe vodi HV Posedarje.


Utakmicu po utakmicu
– Dosta je bllo priprema, vrijeme je da krenu prvenstvena nadmetanja. Mi smo praktički startali tri dana ranije utakmicom u Kupu protiv Samobora, a sada s nestrpljenjem očekujem prvo kolo koje nam donosi ogled s HV Posedarjem – kazivao je Jučer Krešimir Sunara, trener Primorca (B).
– Prezadovoljan kako smo radili tijekom priprema. Možda nam nedostaje jedna ili dvije pozicije da se u potpunosti kompletiramo. Smatram da Imamo kvalitetan sastav i imat ćemo što pokazati tijekom sezone. Otišlo je desetak igrača, došlo novih deset, pa su moguće male oscilacije. Međutim, vjerujem da će u konačnici biti jako dobro. Dobra smo momčad i iz kola u kolo možemo biti samo još bolji. Mislim da smo bolja momčad ove sezone u odnosu na prošlu ne ulazeći u pojedinačnu kvalitetu igrača. Tu prije svega mislim da smo kompaktniji. A nogomet je kolektivni sport koji kroz kolektiv izbaci pojedinca. Imamo igrače koji se brzo prilagođavaju i veliki sam optimist uoči ove sezone.
Biograjci su uoči nove sezone već napravili veliki uspjeh pobjedom nad Samoborom i plasmanom u osminu finala Hrvatskog nogometnog kupa. Pobjeda od 1:0 nije realno ogledalo zbivanja na terenu.
– Pobijedili smo Samobor i ostvarili veliki uspjeh plasmanom u osminu finala na čemu čestitam svojim igračima. Istini za volju mogli smo utakmicu u našu korist riješiti i ranije, a pobjeda je mogla biti i uvjerljivija. Stvorili smo šest ili sedam izglednih prilika, ali tek u drugom poluvremenu smo zabili taj pogodak vrijedan prolaza. Ta realizacija nam je dosta nedostajala u prošloj sezoni kada smo također stvarali mnoštvo prilika. Sada imamo igrače koji su bolji u toj realizaciji i vjerujem da ćemo vrlo brzo te mnogobrojne prilike pretvarati u pogotke. Mislim da ova momčad ima mentalitet pobjednika, a to se gradi kroz utakmice.
Danas na otvaranju nove sezone u Biograd Na Moru stiže stari poznanik i susjed Hrvatski vitez Posedarje kojeg ste nedavno nakon jedanaesteraca izbacili iz kup natjecanja.
– Mislim da ova utakmica koja je pred nema previše dodirnih točaka s onima koje su iza nas. Osjećam veliki respekt prema HV Posedarju i njihovom treneru, a mom kolegi Josipu Butiću. Od kada je došao u Posedarje pokazali su zavidnu kvalitetu, a rezultat u prošloj sezoni to dokazuje. U Kupu smo ih pobijedili uz sve turbulencije u toj utakmici. Prije toga su nas oni na njihovom, istini za volju lošem travnjaku, zasluženo nadigrali i pobijedili. Nećemo ih podcijeniti, to je momčad koja ima dodatnu vrijednost. Moramo neutralizirati njihovu igru i uz nadam se podršku naših navijača stići do sretnog završetka. Smatram da u ovome trenutku imamo više igrača koji mogu odlučiti ovaj dvoboj. U svakom slučaju kolektiv mora dobiti ovu utakmicu.
Što se tiče ciljeva za ovu sezonu u kojoj će se jedan klub boriti za kvalifikacije za Drugu ligu, dva ili tri kluba za plasman u jedinstvenu Treću HNL, a ostatak za četvrti rang, Sunara je kazao:
– Treba ići korak po korak i pokušati pobijediti svaku utakmicu. Cilj nam je naravno ostvariti što bolji plasman na kraju sezone. Ako budemo tako razmišljali i to nam donese pobjede, onda možemo jako puno u ovoj sezoni – kazao je za kraj Krešimir Sunara.


Primorac pojačan, Zadar favorit
U Hrvatskom vitezu Posedarje nisu puno mijenjali momčad u odnosu na prošlu sezonu kada su nakon 20 godina zaigrali u Trećoj HNL jug.
– Nije bilo razloga jer smo na proljeće igrali jako dobro. Završili smo sedmi, što je odličan rezultat. Bilo je onih koji su prognozirali da ćemo ispasti nakon jedne sezone, ali samo na kraju sve demantirali – kaže Josip Butić, trener »vitezova«, čijim je dolaskom na klupu počeo posedarski rezultatski preporod.
– Bilo je to lijepo razdoblje, pobjeđivali smo kući i vani i igrali odlično. Šteta što navijači nisu mogli biti na tribinama. Ipak, njihovu podršku osjetili smo na svakoj utakmici. Ti uspjesi su sada iza nas i očekuje nas teška sezona.
Treći rang će se od sljedeće sezone igrati na nacionalnoj razini, poput Prve i Druge lige. Za veliku većinu sadašnjih trećeligaša bit će to preveliki zalogaj.
– To će biti vrlo zahtjevno natjecanje, kako financijski tako i kad je riječ o uvjetima potrebnima za dobiti licencu. Nekoliko klubova se dosta pojačalo i tako su potvrdili planove oko plasmana u jedinstvenu Treću ligu. Prema individualnoj kvaliteti Zadar smatram prvim favoritom lige. Naše su ambicije odigrati najbolje što možemo, a to znači biti na razini onoga što smo pokazali prošlo proljeće.
Posedarski nogomet je doživio pravu renesansu posljednjih nešto više od godinu dana. Od momčadi koja je kao »sretni prvak« Prve ŽNL (u trenutku prekida sezone 2019./20. »plavi« su imali bod više od Zlatne luke) dobila priliku za nastup u višem rangu, do titule najboljeg nogometnog kluba u Zadarskoj županiji prošle sezone.
– Klub je posložen na svim razinama. Imamo veliku podršku uprave koja je odradila pravi posao na svom razinama, od uređenja igrališta, svlačionica, do angažiranja igrača i rada svih selekcija u klubu. Doveli smo tri vrlo kvaliteta mlada igrača, Marka Gambiražu, Ivana Brkića i Josipa Kevrića, koji su prošli Zadrovu školu, što je potvrda da smo prepoznati i kao nogometna sredina u kojoj se može napredovati. Posebna priča su navijači koji su sigurno naš 12. igrač i dobrim dijelom zahvaljujući i njima naša je igra u završnici sezone bila na visokoj razini.
Za potpuni dojam lani je nedostajala samo pobjeda u finalu Županijskog kupa u kojoj je Primorac slavio nakon boljeg izvođenja jedanaesterca. Upravo su Biograjci domaćini Posedarcima u dvoboju 1. kola Treće HNL koji je na rasporedu danas u 17 sati.
– Zbog crvenog kartona u finalu Kupa protiv Primorca neće igrati vratar Marko Ivančić i Ivan Tokić, a ozlijedio nam se Vedran Smokrović. To su tri vrlo bitna igrača za nas i bez njih će biti jako teško. Osim toga, Primorac je dove nekoliko pojačanja iz Druge lige i čini mi se da imaju velike planove s ovom sezonom. Dosta su iskusni i znaju jako dobro koje sve zamke krije Treća liga. Prošli su i Samobor u Kupu, što je uvijek dobra najava sezone. Bez obzira na to, ne idemo u Biograd bez ambicija i nadamo se pozitivnom rezultatu. Lani smo ih pobijedili na proljeće, a u Kupu smo s dva igrača manje izdržali do penala.
Posedarski aduti na terenu su…
– Uz kvalitetu to je karakter koji ima ova momčad. Praktično su nam ostali svi nositelji igre i na tome gradimo naš optimizam. Sigurno da će čvrsta igra u obrani i ove sezone biti nešto na čemu ćemo graditi naše planove. Svi igrači u momčadi su iz Zadarske županije, što je također vrlo važno – zaključio je Butić.




Treća HNL jug
1. kolo: Primorac (B) – Hrvatski vitez Posedarje, Zadar – Urania, Hrvace – Neretva, Zagora – Vodice, GOŠK Du. – Sloga, Split – OSK, Jadran LP – Zmaj (M), Uskok – Neretvanac, Kamen – Junak


Primorac Biograd
Sastav: Mate Stojanov, Mate Viduka, Tomislav Knez (vratari), Nikola Jurišić, Yusuf Musa, Ivan Ninčević, Stefan Lazarevski, Duje Bezinović, Josip Crnjak, Marko Colić, Frane Bitunjac, Vice Birkić, Toni Šindija, Roko Nakić, Lovre Banović, Pjero Lokin, Luka Vodopija, Serge Klopp, Nikola Marić, Mate Bajić, Tomislav Kuman, Karlo Kadija.
Stručni stožer: Krešimir Sunara (trener)Stipan Banić (pom. trener), Radenko Šimunov (trener vratara).
Došli: Nikola Marić (Brežice), Tomislav Kuman (Vodice), Mate Viduka (BŠK Zmaj), Frane Bitunjac (slobodan igrač), Mate Bajić (BSK), Yusuf Musa (Dubrava), Ivan Ninčević (Segesta), Roko Nakić (Junak), Lovro Kristina Slunjski (Adriatic)
Otišli: Luka Borgelott (Abeceda), Mohamed Flifla (SC Toulon), Kevin Mondziaou (FC Libourne), Ivan Brkić (Hrvatski vitez), Matteo Pranić (Zadar), Lucijan-Martin Labus (Zlatna luka)


Hrvatski vitez Posedarje
Sastav: Karlo Jurjević, Marko Ivančić (vratari), Luka Klanac, Jure Ivandić, Domagoj Torbarina, Josip Jurjević, Mario Pedišić, Marko Gambiraža, Ivan Brkić, Roko Jurić, Mateo Rončević, Josip Brkić, Karlo Torbarina, Toma Magaš, Josip Kevrić, Mate Knežević, Ivan Tokić, Roko Kovač, Nino Jurjević, Vedran Smokrović, Lovre Klanac, Vito Rodić, Patrik Knežević, Duje Pevalović.
Stručni stožer: Josip Butić (trener), Ivan Šimurina (pomoćni trener), Ante Džaja (trener vratara), Dino Mrkić (fizioterapeut).
Došli: Marko Gambiraža (HNK Zadar), Ivan Brkić (Primorac B.), Josip Kevrić (Kustošija), Mate Knežević (Varaždin).
Otišli: Denis Remšak, Josip Babić, Josip Ivković (svi Škabrnja ‘91), Mario Surać (Dragovoljac), Luka Vrsaljko (Sabunjar).