Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Komparativnom degustacijom protiv neinventivnih vinskih karata

30.09.2017. 12:45
Komparativnom degustacijom protiv  neinventivnih vinskih karata


U sklopu predstavljanja ovogodišnje 27. Sabatine, održana je i  Komparativna degustacija vina  istih sorata grožđa s različitih  područja Dalmacije koju je pripremio i  vodio Božo Novaković iz Hrvatske udruge vinarskih gradova. Novaković je u uvodnom izlaganju upozorio na situaciju s  vinskom ponudom na našoj obali koja  nije zadovoljavajuća.


 Graševina i na trajektu
-Kada gost diljem naše obale traži vino, što će dobiti? Dobiti će makedonski  vranac ili neko drugo uvozno vino i u  najboljem slučaju će dobiti slavonsku  graševinu. Čak i kad ide trajektom od  Splita prema Hvaru – dobiti će graševinu, uz toliko vugave, bogdanuše, pošipa  i ostalog, istaknuo je Novaković dodavši  da na zadarskom području nije situacija  ništa bolja, naprotiv. Jedino je u Istri situacija nešto bolja i tamo se već duže  vrijeme njeguje brand „Pij lokalno, pij  domaće“.
-Moram reći da je na području Zadarske županije stanje dosta zabrinjavajuće. Gledao sam vinske karte pojedinih  restorana i ugostiteljskih objekata i mogu reći da su zadarska vina zastupljena  prilično slabo, a nije da ih nema. Mi smo  u zadnjih petnaestak godina doživjeli vinogradarsko-vinarski iskorak.  Posebice  iskačemo u pogledu kvalitete vina pa su  na prošloj Sabatini čak četiri šampiona  došla s područja Zadarske županije, otkrio je Novaković ocjenivši vinske karte  sa zadarskog području kao prilično  neinventivne.
-Kao da se još osijećaju negativni aspekti gospodarske krize što je ugostitelje  natjeralo na štednju i oni i dalje štede  untoč turističkom bumu. Drugi razlog je  needuciranost samih vlasnika objekata.  Također se ustručavaju investirati u vino  jer misle da im se ta investicija ne će vratiti, kaže Novaković koji je kao treći razlog ovakvom stanju istaknuo nedostatak obrazovanog kadra za posluživanje  vina.


 Nema sommeliera
-Mi uopće nemamo sommeliera.  Sommelierska zanimanja u školama nisu predviđena. I sva briga o vinima zapravo pada na konobara, a konobari  unatoč najboljoj volji i namjeri nemaju  jednostavno dovoljno znanja, upozorio  je Božo Novaković osvrnuvši se i na pojavu da se ugostitelji previše oslanjaju na  distributere te tako vinsku listu zapravo  kreiraju trgovci.
Kao jedan od načina kako se boriti prtiov ovih negativnih pojava Novaković je  okupljenima predstavio komparativnu  degustaciju u kojoj su lani komparirali  introducirane sorte iz njihovih zemalja  podrijetla i uzgojenih na području Zadarske županije, a ovaj put je cilj bio usporediti vina sorti koje se uzgajaju na  području Dalmacije ali u različitim  županijama.
Tijekom degustacije kompariralo se  po tri vina u četiri slijeda. U prvom slijedu su to bila vina maraštine Putniković,  Martina-Glavić i Jokić. U drugom pošipi  Jokić, Kraljevski vinogradi i Čara. U  trećem slijedu se degustiralo crljenke  Kraljevskih vinograda, Kotar superior  Masvin i Zlatan Otok. U četvrtom su bili  merlorti Kotar superior Masvin, Barrique Škaulj i Bovan barrique Pilač. Za kraj  je bila degustracija pjenušca od meda  Tulo OPG Martin Baričević Jasenice, koji  je na lanjskoj Sabatini osvojio nagradu  za kvalitetu inovativnog proizvoda.