Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Galovcu otvoren novoizgrađeni trg sa spomen-obilježjem šestorici poginulih branitelja

29.09.2018. 08:30
U Galovcu otvoren  novoizgrađeni  trg  sa spomen-obilježjem  šestorici  poginulih  branitelja


Žitelji ravnokotarske samostalne općine Galovac jučer su  u povodu obilježavanja Dan općine i nebeskog zaštitnika sv. Mihovila  kod novog Doma kulture dobili prvi  mjesni trg na kojem je nakon 23 godine od Domovinskog rata otkriveno spomen obilježje s imenima šestorice poginulih hrvatskih branitelja iz Galovca: Miljenko Bučić (1959. –  1992.), Milan Čakarun (1968. – 1994.), Dragan Gulan (1961. – 1993.), Mile  Šare (1960. – 1995.), Venci Šare (1961. – 1993.) i Ive Tokić (1956. – 1991.).
– Mnoge odluke pa i odluka o podizanju spomenika hrvatskih vitezovima u Općinskom vijeću, nažalost, nije donesena jednoglasno, rekao je  Alen Burčul, predsjednik Vijeća u kojem većinu ima koalicija HDZ- HNS.
Spomenik su otkrili obitelji poginulih branitelja i Marin Gulan, načelnik. Svetu misu u župnoj crkvi sv. Mihovila kao i obred blagoslova spomenika predvodio je župnik don Mladen Kačan.
– Galovac je mjesto s višestoljetnom tradicijom, mjesto gdje postoji  kontinuitet života više od 1.500 godina. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima danas živimo u miru i slobodi. Međutim, naši branitelji nikad nisu  dobili spomenik u svom Galovcu koji je dao više od 400 branitelja od kojih su njih šestorica u temelje Oltara domovine ugradili svoje živote, više  njih je i ranjeno, ističe Marin Gulan.
Na spomeniku, rad zadarskog kamenoklesara Marinka Katuše, pored  imena branitelja su uklesani križ, hrvatski grb i hrvatski pleteri s lokacije  Crkvina kod galovačkog groblja.
– To su simboli pod kojima se hrvatski čovjek borio i ginuo kroz povijest, to su simboli koji opisuju hrvatski narod, a tako će biti i u budućnosti, poručio je Gulan.
Prepoznali su prigodu, kaže načelnik, i ove godine su aplicirali na natječaj Ministarstva graditeljstva i privukli dio financijskih sredstva za projekt trga, spomenika, parkirališta, ogradnih zidova, rasvjetu, dječja igrala  i ostalu opremu.
– Ovo je još uvijek gradilište, sve će biti završeno najdalje do kraja godine, objašnjava Gulan.
Sve što grade, kaže, rade za najmlađe i za budućnost.
– Želimo im pokazati da mislimo na njih, na njihov odgoj, obrazovanje  i sigurnost. Općina smo skromnih mogućnosti, ali želimo da odrastaju  ponosno u zdravom okruženju. Do prije dvije godine ova zgrada je bila  zgarište, ruševina koja je služila kao odlagalište smeća, živa opasnost za  školsku djecu i mještane. Ravnatelj škole je više puta apelirao i danas je  ovdje mjesto života i druženja, i tako će zauvijek biti, izričit je Gulan.
U proteklu godinu dana u duljini od oko četiri kilometara postavljena  je moderna štedna rasvjeta. Na općinskoj zgradi mijenja se krovište,  izrađuju fasada, izmjenjuju se oštećene ploče. Donesena je izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja, prvi put nakon 12 godina. Usvojen  službeni općinski grb i zastava, financijski se pokrenuo NK Galovac, donesena je nova Strategija razvoja općine. Uređeno je dječje igralište preko Ministarstva obnove, popisan ugovor s MRRIFEU za financiranje projektne dokumentacije za izgradnju nove općinske zgrade, aplicirana je  gradnja dječjeg vrtića. Tamponirano je groblje, uređen dio poljskih puteva i javnih površina. Na javnim radovima je zaposleno 12 ljudi.
– Nakon godina letargije i stagnacije Galovac se okrenuo seoskom turizmu. Danas imamo 30 kuća s bazenom i još toliko njih se bave turizmom. U pripremi je još 20-ak bazena za iduću godinu. S ovakvom tendencijom kroz pet do deset godina Galovac će biti poželjna destinacija  za život. A tu nam treba pomoć državnih institucija, u pogledu sređivanja zemljišnih knjiga i u vidu ulaganja u infrastrukturu, poželio je Gulan  te je zaključio:
– Apeliramo na suradnju sa susjednim mjestima, trebamo više surađivati, povezivati naša mjesta i općine cestama, biciklističkim stazama,  trim stazama i ostalim. To je jedini način da svi zajedno napravimo iskorak i omogućimo našim ljudima bolji život, poručio je Gulan.
Nazočnima se obratio Zdravko Vukić, pomoćnik ministra graditeljstva  i prostornog uređenja, i Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana, koji  su čestitali načelniku Gulanu na postignutim rezultatima pozvavši ga na  daljnju, učinkovitu suradnju.
– U svim našim općinama, pa tako i u Galovcu, može se vidjeti napredak u razvoju. Posebno je važno da i nadalje imamo ovako izuzetno kvalitetnu komunikaciju i suradnju, naglasio je Vicković.
Voditeljica programa je bila Martina Ročak, dok je u kulturno-umjetničkom programu nastupio ovdašnji KUD Sv. Mihovil predvođen legendarnom 78-godišnja Danicom Smolić-Ročak, predsjednicom u četvrtom  mandatu, koja je otpjevala pjesme u čast načelnika, vijećnika i Galovca.