Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Perinčićevi igrači skupo prodali kožu moćnim gostima

28.09.2021. 06:53


Početak abaligaške sezone nije mogao donijeti slađeg, ali i jačeg protivnika na Višnjik. Partizan koji je ove sezone odlučio napasti sve titule sa Željkom Obradovićem na kormilu, stigao je na regionalnu uvertiru u Krešin dom kojeg je pohodilo nešto više od tisuću gledatelja. Većina njih unatoč porazu svog Zadra zasigurno nije požalila što se uputila u ponedjeljak popodne prema dvorani jer su mogli prisustvovati ne toliko kvalitetnoj, ali sigurno jako uzbudljivoj utakmici u kojoj se pobjednik nije znao do završnih sekundi, a da je bilo malo više prisebnosti mogla je pobjeda otići i na stranu domaćeg sastava. Ovako je sastav Partizan uspio naplatiti mora se priznati višak kvalitete u odnosu na igrače Zadra koji se pak mogu podičiti da su nadoknadili mnoge svoje mane s velikom požrtvovnošću i onim pravim pristupom kojeg je priželjkivao njihov trener u susretu sa Škrljevom pred neki dan u HT Premijer ligi.


Pad u drugoj četvrtini
Zanimljivo, na otvaranju susreta obojica trenera odlučila su se na taktiziranje s početnom postavom. Perinčić je krenuo bez kapetana Mavre i Vukovića, uskočili su od prve sekunde Junaković na jedinici i Luković na petici dok je na suprotnoj strani Željko Obradović ostavio na klupi Zagorca i Dangubića, no zato su zaigrali najopasniji Partizanovi igrači, Amerikanci pristigli iz Olimpije Milano Punter i Leday, koji su donosili crno-bijelima prevagu od prve minute. Iako je Zadar dobro otvorio utakmicu na krilima Lukovića koji je u kratko vrijeme zabio šest koševa, Punter je polovicom prve četvrtine donio gostima prvu osjetniju prednost (8:13). No, ona je ubrzo anulirana požrtvovnom igrom domaćeg sastava na što se nadovezao i ulazak Jordana s čijim se prisustvom na parketu otvorio vanjski šut pa je semafor krajem prve dionice pokazivao potpuni egal (21:21). Ipak, malo kasnije Zadrani su platili cijenu tog više nego dobrog rezultata. Vidjelo se po govoru tijela Perinčićevih igrača da su se doslovno izdušili u tih uvodnih 10 minuta, što se zorno potvrdilo u drugoj četvrtini u kojoj je Partizan preuzeo potpunu kontrolu igre i rezultata. Ubacio je Obradović Dangubića i kapetana Zagorca koji su uz Moorea i Avramovića trasirali bijeg Beograđana na ugodnih 10 razlike (30:40). Uz jednostavna napadačka rješenja gosti su uspješno zatvorili prilaze prema svom košu, usput izdominiravši fizikalijama što se posebno osjetilo pri organizaciji napada Zadra i čak 13 izgubljenih lopti u prvom poluvremenu.


Borbeni Zadar u nastavku
Nada da se može ostvariti povratak u egal stigla je početkom nastavka. Zadrani su krenuli žestoko i na trenutak iznenadili favoriziranog gosta, ubacili su Bursać, Carter pa Luković za primicanje do pet minusa (40:45), ali uslijedio je ekspresan odgovor s druge strane preko Smailagića koji je vezao dvicu i tricu za povratak na dvocifrenu prednost (42:52). Da se Partizan ne odlijepi pobrinuo se potom Jordano s dvije trice spustivši na šest zaostatka (48:54), a isto odstojanje koje ide na račun velike borbenosti domaćih igrača vrijedilo je i na ulasku u završnu četvrtinu (54:60). Tek dva posjeda zaostatka u odnosu na sastav koji ove sezone puca na Euroligu bio je dovoljan okidač za Perinčićeve igrače kao i publiku u Krešinom domu da upru i zadnji atom snage kako bi se vratili u potpuni egal. Nije na to trebalo dugo čekati jer je Vuković otvorio zadnju četvrtinu s pet poena u nizu dok je Drežnjak dodao jedan ubačaj i sedam minuta prije kraja Partizan se mogao pohvaliti s tek minimalnim vodstvom (61:62). U posljednje četiri minute Zadar je uspio konačno poravnati rezultat (69:69), zahvaljujući Jordanu koji je uzvratio Mooreu na pogođenoj trici, da bi potom floater ubacio Mavra. Nažalost, na drugoj strani prisebnost je demonstrirao Moore i to ponovno ubačajem izvan perimetra kao i Leday pod košem pa se Partizan 120 sekundi prije kraja ponovno našao na tri plusa (71:74), a na istoj razdaljini je ostao rezultat nakon bacanja Drežnjaka i polaganja Puntera (73:76). Prilika se Zadranima zato ukazala na posjedu kojeg su imali 20 sekundi prije kraja, no ishitrenost i velika želja pokvarila je možebitno poravnanje ili pak priliku za neizvjesnu završnicu. Mavra se odlučio na nerezonski vanjski šut iako je na semaforu ostalo još 11 sekundi do kraja, promašio je priliku za produžetak, a na suprotnoj strani je Punter s linije za bacanja potvrdio pobjedu Partizana. Prvo ime kod domaćeg sastava bio je Vuković sa 16 poena i sedam skokova dok je Jordano dodao 15 koševa, šutirajući tricu 5-10. Ujednačeni Partizan predvodili su Amerikanci Punter i Moore, svaki s 14 ubačaja.




ZADAR 73 – PARTIZAN 78


(21:21, 13:21, 20:18, 19:18)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 1200. Suci: Matej Boltauzer, Damir Javor i Edo Javor.
ZADAR: Carter 8, Harris 2, Paponja, Jordano 15, Brala, Vuković 16, Bursać 8, Junaković 1, Buljan, Drežnjak 7, Mavra 5, Luković 11. Trener: Ivan Perinčić.
PARTZAN: Leday 10, Zagorac 8, Avramović 11, Koprivica, Dangubić 2, Smailagić 5, Miletić, Moore 14, Glas, Trifunović 11, Madar 3, Punter 14. Trener: Željko Obradović.
Šut za dva: Zadar 18-32 (56%); Partizan 19-34 (56%).
Šut za tri: Zadar 8-23 (35%); Partizan 10-27 (37%).
Sl. bacanja: Zadar 13-18 (72%); Partizan 10-14 (71%).
Skokovi: Zadar 33 (20+13); Partizan 30 (17+13).


Umirovljenom Vladoviću uručen dres Zadra s brojem 5
Prije početka velikog derbija regionalne lige održana je mala svečanost u čast najtrofejnijeg igrača KK Zadar i ikone regionalne lige, Jakova Vladovića koji je ovog ljeta odlučio otići u košarkašku mirovinu. Na centru Krešine dvorane direktor KK Zadar Željko Žilavec uručio mu je uokvireni plavi dres Zadra s brojem 5 i time mu se zahvalio u ime kluba u kojem je Vladović proveo osam sezona i pritom osvojio šest trofeja: Goodyear ligu, prvenstvo Hrvatske i četiri Krešina kupa. Vladović je ostavio dubok trag i u regionalnoj ligi u kojoj je nastupao čak 14 godina braneći boje pet klubova. Uz Zadar je nastupao za Široki, Zagreb, Union Olimpiju i Krku. Upisao se u mnoge kategorije među najboljih 10 igrača svih vremena, pa je tako još uvijek treći kradljivac lopti (344 uk. lopte), četvrti asistent (825 asistencija) te osmi strijelac (2448 poena).