Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U pamćenju turista ostat će miris kruha ispod peke…

28.09.2021. 11:15


Područje Ravnih kotara već nekoliko godina doživljava pravi procvat ruralnog turizma. Nisu popularne samo moderno uređene kuće za odmor, već i tradicijska arhitektura, narodni običaji i tradicionalna hrana. Sliku ruralnog turizma u Ravnim kotarima dala nam je Marta Pintur Bosna, potpredsjednica Udruge ruralnog razvoja Ravni kotari.


Turistički uspjeh
Uspješna turistička sezona ni ove godine nije zaobišla prostor Ravnih kotara. Ruralni dio naše županije i u tim je kriznim vremenima očuvao svoju ponudu, jer su gosti birali manje posjećena mjesta, izbjegavali su gužvu i velik broj kontakata, tako da su kuće za odmor bile idealan odabir za ljetovanje.
– Prema informacijama koje dobivamo od članova udruge, ovu sezonu u ruralnom djelu Zadarske županije možemo ocijeniti vrlo uspješnom, a službene informacije iz TZ- a Ravnih kotara govore da je ova sezona po broju noćenja u rangu s 2019. godinom, kazala je Pintur Bosna i dodala kako ruralni turizam objedinjuje ponudu lokalne zdrave hrane i mirnog života, što je odavno prepoznato kao vrlo traženo, a posebice u ovakvim vremenima kad smo pozvani biti odgovorni i paziti na zdravlje bližnjih. Dojmovi o dosadašnjem tijeku posezone su izrazito pozitivni. Turistički su djelatnici očekivanja da će epidemiološke mjere za Hrvatsku biti povoljne te da će nas poslužiti povoljna meteorološka prognoza sa što većim brojem sunčanih dana kako bi kuće za odmor uspjele u posezoni privući skupine turista kojima najviše odgovara putovati izvan vrućina i velikih gužvi, istaknula je Pintur Bosna i naglasila kako u posezoni Ravne kotare prvenstveno posjećuju umirovljenici i gosti iz hladnijih dijelova Europe, kojima su naše jesenske temperature još uvijek visoke i ugodne za putovanja i odmor.
– Prošli vikend su održani Dani agroturizama Ravnih kotara, s bogatom gastronomskom ponudom naših OPG-ovaca i sa sve posjećenijim sajmom Luka i igara na vidikovcu Kamenjak. Outdoor Festival proširio je ponudu i na područje Ravnih kotara, što nas izuzetno raduje, tako će 9. listopada posjetitelji moći sudjelovati na Trailu Ravni kotari, objasnila je Pintur Bosna i kazala kako Ravni kotari imaju veliku priliku za dodatni razvoj ruralnog turizma, ne samo kroz smještajne kapacitete već i kroz dodatni sadržaj kojeg trenutno nedostaje.


Nedostaje…
– Kroz rad udruge posebice ističemo stvaranje dodatnog sadržaja i specifičnih oblika ruralnog turizma. Dodatni sadržaj u ruralnom razvoju i potencijali istog bili su nam glavna tema dviju konferencija koje smo održali 2017. i 2018. godine. Ravnim kotarima nedostaje više agroturizama, kušaonica, restorana tradicionalne hrane, autentičnih suvenirnica, oživljavanja starih zanata, a ako govorimo o specifičnim granama ruralnog turizma tu se svakako mogu i moraju razvijati lovni, zdravstveni, kulturni, gastronomski, adrenalinski, sportski i kongresni turizam. Ruralni dio Zadarske županije ima ogroman potencijal za razvoj svih navedenih te vjerujem da u budućnosti možemo strateški, koordinirano raditi na jačanju kvalitete i sadržaja ruralne destinacije, istaknula je Pintur Bosna i naglasila kako broj kvalitetnih smještajnih objekta u ruralnom dijelu Zadarske županije kontinuirano raste.
– Našim gostima moramo pružiti i dodatni sadržaj, involvirati ih u običaje sela, omogućiti im potpuni autohtoni doživljaj ruralnog prostora, a najbolji doživljaj prenijet će im domaćini. Gosti koji dolaze u ruralne destinacije, osim što žele uživati u miru i netaknutoj prirodi, žele i saznati sve o običajima i načinu života, o mjestima u kojima se nalaze, kazala je Pintur Bosna.




Zaleđe – produžena ruka posezone
Naša županija ima tri klimatske zone, izvrsnu prometnu povezanost, tako da gosti u jednom danu mogu doručkovati na obali, ručati u Ravnim kotarima i večerati u ličkom djelu županije i doživjeti destinaciju u punini njezinog bogatstva. Na panelu »Kako podići važnost brenda zaleđa i aktivirati dolazak turista«, koji se nedavno održao u Centru za kreativne industrije zaključeno je da nedostaje više povezanosti, udruživanja i jasnog prenošenja informacija među nuditeljima turističkih usluga u Ravnim kotarima.
– Zaključci panela su da zaleđe ima izvrsne predispozicije za razvoj brenda ujedinjen s našom obalom, kako bismo bili vidljiviji na svjetskom turističkom tržištu. To bi bio prvi od koraka povezivanja turističke ponude obale i zaleđa. Uz to je zaključeno da nam zaleđe može postati produžena ruka posezone, da u zaleđe moramo privući goste koji odmaraju na našem obalnom dijelu županije, što podrazumijeva dnevne izlete u zaleđe, rekla je Pintur Bosna i naglasila kako će u pamćenju turista ostati miris kruha ispod peke, okus prisnaca, gutljaj vrhunskog vina i obilazak Benkovačkog sajama, što je sve skupa najbolji marketing ruralne destinacije.
– Sve ono što je nama svakodnevni dio života na selu, gostima je vrlo atraktivno, jer se žele povezati s našim običajima. Vjerujem da svi oni pamte i hvale naš smještaj te sam sigurna da će svojim prijateljima i poznanicima zadovoljno prepričati svoje posjete i doživljena iskustva, kazala je Pintur Bosna.
Cilj Udruge ruralnog razvoja Ravni kotari je unaprijediti i potaknuti poljoprivrednu i ekološku proizvodnju, osnažiti i udružiti OPG-ove te potaknuti otvaranje novih, razvijati cjelogodišnji ruralni turizam, smanjiti depopulaciju ruralnoga područja, osnažiti ulogu sela u gospodarskom i kulturnom području, očuvati prirodnu i kulturnu baštinu, te brendirati područje Ravnih kotara.


Projektne aktivnosti
– Udruga je trenutno nositelj projekta »AgroSTEM« na što smo izuzetno ponosni. Radi se o projektu koji je započeo je 18. svibnja 2021. godine i trajat će 24 mjeseca. Voditelj projekta je Dario Vištica mag. oec, inače asistent na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru, stručnjak koji o potencijalima ruralnog razvoja govori već duže vrijeme kroz znanstvene članke i direktno sudjelovanje u radu udruge. Projekt je osmišljen i provodi se uz suradnju s regionalnim koordinatorom (Agencija ZADRA NOVA). Partneri na projektu su nam Veleučilište »Marko Marulić« Knin, Udruga za djecu, mlade i obitelj »Mali koraci« – Benkovac, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Općina Zemunik Donji, istaknula je Pintur Bosna i naglasila kako je cilj projekta ojačati kapacitete civilnog sektora sa STEM znanjima, koja će se kasnije prenositi djeci i mladima u ruralnoj sredini.
– Projektom će se stvoriti suradnja između civilnog, javnog i znanstvenog sektora s ciljem STEM – izacije ruralnog područja. Ovim projektom se želi ciljanu skupinu i širu javnost osvijestiti koliko je potrebno biti ukorak sa svjetskim trendovima u obrazovanju, posebice zanimanjima koja su iznimno tražena. Jedna od aktivnosti projekta je i izrada aplikacije koja će objediniti svu turističku ponudu ruralnog prostora i time gostima olakšati boravak u zaleđu, rekla je Pintur Bosna te dodala kako je vrijednost projekta 1.883.056,40 kuna, a u potpunosti je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.
– Prijavili smo i projekt »Ruralni rasadnik znanja«, kojeg smo napisali u suradnji s Općinom Preko i Udrugom studenata Menadžmenta Zadar, koji je trenutno u fazi ocjenjivanja. Ukoliko projekt prođe, njegov glavni cilj je povezati članove Udruge studenata Menadžmenta, koja okuplja studente i alumnije Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru, s poljoprivrednicima u vidu pružanja pomoći prvenstveno iz područja digitalnog marketinga, izrade poslovnih i marketinških planova, kazala je Pintur Bosna.


Suradnja, pomoć i savjetovanje
Jedna od osnovnih djelatnosti udruge je pružanje informativnih usluga u području politike ruralnog razvoja s posebnim naglaskom na ruralnom razvoju Zadarske županije. Udruga surađuje sa svim relevantnim tijelima i organizacijama.
– Najčešće upite dobivamo vezane uz financiranje ruralnog turizma preko EU fondova. Naš cilj je uvijek bio da ljudima omogućimo preciznu i pravovremenu informaciju. Često bi ljudi dolazili do nas jer su imali različite ideje, ali nisu znali koliko je to ostvarivo u praksi. U takvim trenucima ključno ih je savjetovati o tome koliko je projektna ideja održiva. Bili smo određeni brzi filter te smo uspješno ljude usmjeravali prema idućim koracima. Radili smo dosta i na promociji naših poljoprivrednika kroz razne sajmove, seminare, radionice i konferencije. Mogu slobodno reći da smo često puta preuzimali veliki posao u relativno kratkom vremenu kako bismo mogli pomoći svih zainteresiranima kojih je zaista u proteklih sedam godina bilo mnogo. Na tom putu nam nije bilo lako jer smo velik dio posla odrađivali volonterski, dok bi s pomoću nacionalnih i lokalnih projekata održavali hladni pogon udruge. Svi članovi i tijela udruge, kao i veliki broj volontera ulažu velike napore kako bismo mogli što efikasnije djelovati, objasnila je Pintur Bosna i rekla kako udruga uspješno surađuje sa Zadarskom županijom i Gradom Benkovcem.
– Od početka našeg rada Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije je pratio i podupirao naš rad. Jedna od vrlo atraktivnih mjera za koju su zainteresirani naši članovi, a koja se raspisuje svake godine je »Javni poziv za potpore iz područja ruralnog razvoja«, gdje se našim poljoprivrednicima određene aktivnosti mogu sufinancirati čak i do 75 posto. Moram pri tom istaknuti izvrsnu suradnju sa regionalnim koordinatorom Agencijom ZADRA NOVA, koja nam je pružajući tehničku pomoć ispred Općine Zemunik donji kao partnera na projektu pomogla pri pisanju, te pomaže pri provedbi projekta »AgroSTEM«. Također, čekamo rezultate projekta kojeg smo pripremili s Općinom Preko gdje nam je također ključnu ulogu u pripremi odigrala ZADRA NOVA. S gradom Benkovcem također imamo izvrsnu suradnju, surađujemo sa svim relevantnim dionicima, bili smo partneri na projektu »Nauči, usavrši, pokreni«. Istaknula bih da uspješno surađujemo s TZ-om Ravnih kotara, i LAG-om Laura, koji su važni dionici s istaknutim rezultatima u ruralnom razvoju Zadarske županija, zaključila je Pintur Bosna.