Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadru predstavljena ravnokotarska gastronomska baština

28.09.2021. 07:19


Povodom prezentacije projekta "Take it slow" i panel rasprave "Slow food" iz Ravnih kotara, koja je jučer upriličena u parku Muzeja antičkog stakla, prezentirana je i tradicionalna nematerijalna baština Ravnih kotara, tj. tradicijsko pjevanje i gastronomija.


Pruisnac ili pastirski kolač
Ravnokotarske delicije predstavila je Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a Branimir iz Benkovca.
– Već godinama, uz potporu Turističke zajednice Ravni kotari nastojimo oživiti i vratiti naša tradicijska jela te ih prezentirati domaćim i stranim posjetiteljima zadarskog zaleđa. Jedno od naših najpoznatijih jela je prisnac, jedini ravnokotarsko-bukovački kolač koji se još naziva i pastirskim kolačem. Radi se po vrlo jednostavnoj recepturi, jer su ga u starim vremenima najčešće radili čobani i seljaci. Radi se od tri vrste sira, ovisno o tome koje su domaće životinje zastupljene u nekom kraju. Kora, tj. tijesto se radi od vode, brašna i soli, koje se tanko izvalja, prebaci preko roštijere ili padele te se u sredinu stavi punjenje od ručno trganog sira, kazala je Čirjak te dodala kako su žene za kolač oko 10-ak dana skupljale i skorup, koji se zajedno sa sirom i domaćim jajima dobro izmiješa i stavi na podlogu od tijesta.
– Rubovi tijesta se prebace preko punjenja, premažu jajem i stave peći pod peku. To je izvorni, jednostavni kolač, koji je prava delicija. Donijeli smo i varu. To je varivo od kukuruza, fažola i ćićvarde. Ne treba nikakvih začina osim soli i malo maslinova ulja. Tu je i priška, koja polako nestaje sa stolova. Radi se od beskvasnog tijesta, koje se tanko razvalja i peče pod pekom. Osim kuhanih delicija, pripremili smo i domaće vino, grožđe i plodove naših vrtova, te domaće sireve bez dodanih aditiva, objasnila je Čirjak.


Proizvodi vrijednih ruku ravokotarskih žena
Tema panela "Slow food" iz Ravnih kotara bila je, između ostalog, bolja prezentacija tradicionalne gastronomske baštine Ravnih kotara, koju KUD-ovi, kao što je i Branimir nastoje spasiti od zaborava.
– Nadamo se da će ove prezentacije uskoro uroditi plodom te kako ćemo imati još i više prilika prezentirati našu gastronomsku baštinu i proizvode vrijednih ruku ravokotarskih žena. Sve se narodne vještine i običaji trebaju što bolje sačuvati. U našim nam naporima uvijek svesrdno pomaže Turistička zajednica Ravnih kotara, čiji je angažman za svaku pohvalu. Do početka pandemije imali smo bogato kulturno ljeto, kao i raznovrsne manifestacije. Nažalost, zbog situacije u kojoj se nalazimo, sva su naša druženja zbog epidemioloških mjera svedena na minimum. No, koristimo svaku priliku prezentirati najbolje od Ravnih kotara, zaključila je Čirjak.