Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čari kukljičke večeri

27.10.2010. 22:00
Čari kukljičke večeri


Na prsluku Kukljička nosi zlatni broš, što je znak njena bogatstva. Što je broš veći, to je i ženino imovinsko stanje bolje. Na glavi žena nosi maramu koju veže na potiljku, a taj stil se naziva “barbaroža”. Na nogama žena nosi bijele čarape i cipele crne boje, zvane firale
U Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice predstavljena je Kukljica na otoku Ugljanu kroz različite aspekte – kamenarstvo, klesarstvo, folklor, poeziju i fotografiju.
Ovo događanje organizirala je Vesna Benić u suradnji s čakavskim pjesnikom Tomislavom Meštrićem, KUD-om “Kukljica” i Udrugom “Krijanca”. Na početku večeri Vesna Benić kazala je da kao što nas riječ Božja uči činiti dobra djela, ne ugađati sebi, tako su se sudionici nesebično trudili kako bi se posjetitelji ove večeri dobro osjećali. Benić je zahvalila Općini Kukljica i mjesnom TZ-u na pomoći u organiziranju večeri.
Na početku je održana projekcija fotografije Ante Jaše pod nazivom “Kukljica u okružju mora, graditeljstvo i ljudi”. Fotografije prikazuju ribarske brodove, uvale, stare kaštele, siknjice, ribarske mreže i košulju iz druge polovine 19. stoljeća. U podlozi posjetitelji su mogli slušati Croatian Guitar Quartet čiji je član Ivan Vihar iz Kukljice.
KUD je predstavio svoju specifičnu nošnju i tradicionalne pjesme, a potom je prikazan dokumentarni film “Siknjica, posljednji kukljiški proizvod” koji je snimila Udruga “Krijanca”. Tomislav Meštrić govorio je o klesarstvu i kamenarstvu, u sklopu čega je Meštrić pročitao i svoju poeziju.
Potom je KUD “Kukljica” otpjevao dvije narodne pjesme “Sivi sokole” i “Još ni rujna zabilila zora”. Voditelj KUD-a Dragi Bilan govorio je o ženskoj i muškoj nošnji.
– Nošnja žene iz Kukljice nosi u sebi sva obilježja Dalmacije i otoka. Žena na sebi nosi dugi fuštan s jakim naramenicama. Oko ruba fuštana ušivena je pozlaćena traka, a ispod njega je podsuknja ili, kako mi kažemo u Kukljici, krila koja šire fuštan. Na gornjem dijelu tijela žena nosi bijelu košulju s čipkom oko rukava i vrata. Preko nje odijeva se prsluk. Žena može odjenuti prsluk bilo koje boje, a na rubovima je, također, ušivena zlatna traka, pojasnila je Bilan.
Na prsluku Kukljička nosi zlatni broš što je znak njena bogatstva. Što je broš veći, to je i ženino imovinsko stanje bolje. Na glavi žena nosi maramu koju veže na potiljku, a taj stil se naziva “barbaroža”. Na nogama žena nosi bijele čarape i cipele crne boje, zvane firale.
– Muška nošnja je jednostavnija od ženske. Naime, muškarac nosi crne ili tamnoplave hlače, bijelu košulju bez kragne s tri gumba ispod vrata tako da se košulja oblači preko glave. Na rukavima je po jedan gumb. Prsluk se oblači preko košulje te se kopča na preklop sa šest gumba, govori Bilan. Na glavu se stavlja mala crvena kapa koja pozadi ima kratke crne rese. Gomuš, domaće cipele, nose se na nogama.