Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sljedeći tjedan počinje obnova ninskih mostova

28.10.2018. 15:42
Sljedeći  tjedan  počinje  obnova  ninskih  mostova


Grad Nin ovih dana kreće u sanaciju preostale štete nastale tijekom velike poplave 11. rujna prošle godine. Kako kaže gradonačelnik  Emil Ćurko, plaža Ždrijac je već sanirana, u tijeku je i natječaj za takozvanu nadohranu Kraljičine plaže koja bi potom trebala opet izgledati kao i  prije katastrofalnog događaja, a sljedeći tjedan počinju radovi na rekonstrukciji Gornjeg i Donjeg mosta.
Osim toga, raspisan je i natječaj za rekonstrukciju zaobilaznice oko  Solane, što bi trebalo biti završeno do sljedeće turističke sezone.
– Rekonstrukciju mostova financiraju Hrvatske ceste koje su i provele  natječaje za izvođače radova. Vrijednost radova na oba mosta iznosi oko  40 milijuna kuna s uključenim PDV-om. Preciznije, vrijednost radova za  Gornji most je 18.250.000 kuna, a za Donji 13.250.000 kuna. Za oba mosta je izabran isti izvođač, Spegra iz Splita i sljedeći tjedan će biti uvedena u posao i radit će se na oba istovremeno. Rok za izvođenje radova je  godinu dana, govori Ćurko.
Kako dodaje ninski gradonačelnik, radovi uključuju rekonstrukciju, to  jest izgradnju mostova, odmuljivanje u pojasu od 30-50 metara te produbljivanje morskog dna radi velikih nanosa koji su se nataložili radi poplave.
Bez obzira što je poplava udarila na najvažnije ninske pješačke i kolne  puteve te ih poprilično uništila, protekle turističke sezone, kako ističe  Ćurko, turisti to nisu osjetili.
– U međuvremenu je Gornji most bio blokiran, koristila se zaobilaznica, izgrađen je drveni most za pješake koji se pokazao funkcionalnim i za  šetnju oko solane tako da će on najvjerojatnije ostati tu i kasnije. Napravili smo obavjesne table s opisom nesretnog događaja te sa svim informacijama o prometovanju u međuvremenu tako da su se turisti još i  zainteresirali za sve. Bili su informirani i zadovoljni jer je, unatoč svemu,  promet dobro funkcionirao. Mostovi neće biti potpuno završeni do sljedeće godine, ali možda će biti stavljeni u funkciju na neki način. Rekonstrukcija zaobilaznice će, prema rokovima, biti završena, tako da, ako je  ove godine sve dobro funkcioniralo, ne vidim razloga da ni sljedeću sezonu ne bude tako, istaknuo je Ćurko, dodajući kako se rekonstrukcija  zaobilaznice financira sredstvima dobivenim zbog proglašenja elementarne nepogode, Županijskih cesta i Grada Nina.
Kraljičinu plažu je poplava izobličila, ali uskoro će dobiti opet "kraljevsko" ruho.
– Raspisan je natječaj za nadohranu plaže, refulirat će se s 15.000 kubika pjeska iz mora. Financira se iz sredstava elementarne nepogode, Grada Nina i Ministarstva turizma, a točan iznos ćemo znati po završetku  natječaja, najavio je Ćurko.