Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lakše se diše, Zadranke slomile Pulu

28.10.2019. 10:10


Veliki imperativ pobjede imale su košarkašice Zadra u dvoboju s ekipom Brionka Pula. Nakon uvodna dva kola, ekipa iz Višnjika doživjela je dva teška poraza i vrlo brzo nakon početka sezona ušla u »negativan ritam« i to se moralo što prije promijeniti. Iako su ekipe Medveščaka i Zagreba zaista mnogo jače od Zadra i raspored nije mazio ekipu Tonija Matešića u uvodnim kolima, stvori se pritisak i onda stigne ona utakmicu »koju moraš dobiti«.
I Zadranke ovaj dvoboj jednostavno nisu mogle izgubiti. Sigurno je pomogla i gesta kojom se zahvalilo Lari Nikpalj Vukorepi na nizu godina u kojima je nastupala za omiljeni klub. Bivša kapetanica Zadra simbol je borbenosti i žrtve i njoj je sliku i cvijeće uručio predsjednik kluba Branimir Peričić. Kako su napisali na službenoj stranici kluba poklon je bio spreman i za Luciju Pericu, koja se također oprostila, ali radi privatnih obaveza Lucija Perica nije mogla prisustvovati utakmice i njoj će se poklon uručiti naknadno. Naime, Lara Nikpalj Vukorepa se nakon završetka prošle sezone odlučila umiroviti od aktivnog igranja. Naravno da je i ta gesta dodatno motivirala igračice Zadra, a i činjenica da se vratila, barem nakratko, Marta Erslan i donijela potrebnu čvrstoću u reket. Marta Erslan bi idućih nekoliko utakmica trebala biti u kadru, a što donosi ostatak sezone vidjet ćemo. U premijernoj utakmici za svoj matični klub Erslan je postigla deset koševa te dodala četiri skoka i tri asistencije.
Košarkašice trenera Tonija Matešića krenule su čvrsto i utakmicu otvorile sa 10:0, a baš je Erslan postigla prvi koš za svoju ekipu. U svoj »ritam« je odmah ušla i Ana Vrsaljko, za koju Puljanke nisu imale odgovora. Minut prije kraja prve dionice na semaforu je stajalo 20:8, ali su gostujuće igračice ipak četvrtinu završile serijom 5:0 i stigle na, za njih, pristojnu razliku.
Tricom Ivane Đukić je Pula otvorila drugu dionicu i stigla na četiri razlike, ali tricom je uzvratila Nika Jelenković i najavila novi period dobre igre Zadranki. Gošće nisu mogle pratiti ritam Zadra. Trkački znatno jače Zadranke radile su probleme protivnicama u oba smjera i do poluvremena povele 15 razlike (44:29). Više-manje sve je bilo riješeno u trećoj četvrtini koju su košarkašice Zadra dobile sa 18:11 te stigle na 22 razlike. Matešić je dugo igrao s najjačom postavom, želio je zadržati što veću razliku, a u konačnici je završilo s +20 (77:57). Sasvim dovoljno.
U idućem kolu košarkašice Zadra gostuju u Splitu, ekipi koja je prošle godine »gađala« titulu, a ove sezone traži ostanak. Kao i kod Zadra, i u Splitu se dogodio odlazak velik broja igračica (najviše u Šibenik) i ekipa Borana Grgina će se, kao i Zadar, čupati za svaki bod.
 
ZADAR                     77
BRIONKA PULA       57
(20:13, 24:16, 18:11, 15:17)
ZADAR – Dvorana 3 ŠC Višnik. Gledatelja 200. Suci: Josip Jurčević, Ivan Hajduk, Jelena Šakić.
ZADAR: Vrsaljko 27, Dujić 9, Erslan 10, Jelenković 16, Oštrić 6, Pavičić, Gardijan 2, Domijan 2, Špinderk, Mikulić, Nekić, Dobrić 2. Trener: Toni Matešić.
BRIONKA PULA: Ramljak 8, Đukić 15, Borič 19, Perić, Simović 12, Franić 1, Pjevac 2, Begonja, Bekvalac, Delić. Trener: Ivan Đukić.