Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

DODJELA KONCESIJE Martin Baričević nije pogodovao svojem sinu

28.10.2020. 15:36


Osam mjeseci nakon pokretanja postupka protiv njega, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na najnovijoj je sjednici obustavilo postupak protiv načelnika Jasenica, Martina Baričevića. Riječ je o postupku pokrenutom po anonimnoj prijavi, koju su zaprimili 29. ožujka i po kojoj su, iako je anonimna, morali postupiti, kažu u Povjerenstvu.
U njoj je navedeno kako je Baričević sinu omogućio koncesiju za ugostiteljski obrt na novouređenoj plaži u Maslenici namijenjenu invalidima zbog pristupa u more, a podizanje ugostiteljskog objekta to onemogućuje. Anonimni prijavitelj stoga je Povjerenstvu predložio pokretanje postupka radi utvrđenja sukoba interesa.
S obzirom da je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa propisano kako pod dužnosnike spadaju i općinski načelnici i njihovi zamjenici, i Martin Baričević je povodom obnašanja dužnosti općinskog načelnika Općine Jasenice obvezan postupati sukladno odredbama ZSSI-a, kazali su nam u Povjerenstvu. No, postupak je u konačnici obustavljen, a evo što o razlozima kaže glasnogovornica Martina Jurišić:


Nije došlo do realizacije navedenog posla
– Na 81. sjednici Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv dužnosnika Martina Baričevića, općinskog načelnika Općine Jasenice, zbog moguće povrede članka 18. stavka 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koja proizlazi iz propusta dužnosnika da pravodobno obavijesti Povjerenstvo o poslovnom odnosu između Općine Jasenice i obrta Bonaca, obrt za ugostiteljstvo, u vlasništvu dužnosnikova sina, koji je nastao izdavanjem koncesijskog odobrenja od 4. ožujka 2019. na temelju kojeg je navedeni obrt stekao pravo obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i trgovine na mikrolokaciji Maslenica – Nova plaža do 31. prosinca 2023. godine. U postupku je utvrđeno da se radi o koncesijskom odobrenju koje donosi Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja, te da se dužnosnik koji je ujedno predsjednik navedenog Vijeća povukao iz postupka dodjele odobrenja s obzirom da je njegov sin podnio zahtjev. Vijeću su pristigla dva zahtjeva i oba su rješenja pozitivno, kao i svi zahtjevi podneseni do tada.
S obzirom da je u postupku također utvrđeno da nije došlo do realizacije navedenog posla, donesena je odluka da se postupak obustavi, kaže Jurišić.


Općina se morala očitovati
Napominju kako je ovakva odluka donesena nakon što je od Općine Jasenice još u travnju ove godine zatraženo očitovanje o tome tko u pravnom režimu koncesije obavlja ugostiteljsku djelatnost na dijelu novouređene plaže u Maslenici, kao i tko je i u kojem postupku donio odluku o tome. Općina je Povjerenstvu morala dostaviti svu dokumentaciju, ali i pojasniti je li ranije na ovom području netko obavljao ugostiteljsku djelatnost te jesu li i kada mijenjani ili dopunjavani opći akti Općine kojima se predviđa obavljanje ugostiteljske djelatnosti na tom području. Baričević je, pak, u očitovanju morao pojasniti i na čiju su inicijativu mijenjani akti, no upravo je iz sve priložene dokumentacije zaključeno da nije pogodovao sinu, odnosno da nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.
Naime, kako doznajemo, na 6. sjednici Općinskog vijeća 28. veljače 2019. Baričević nije bio prisutan jer je zahtjev za koncesijsko odobrenje podnio član njegove obitelji, o čemu svjedoči i zapisnik kojega je Općinsko vijeće dostavilo Povjerenstvu.
Zanimljivo je da je načelnik Jasenica već sedam puta bio na dnevnom redu Povjerenstva, što zbog traženja mišljenja o mogućem sukobu, što zbog odluka o pokretanju ili obustavi postupka protiv njega.