Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bivši prvotimac Dinama i Zadra preporodio Polaču

28.10.2021. 07:23


Nogometaši Polače igraju sjajno u Prvoj županijskoj ligi. U sedam kola upisali su isto toliko pobjeda, od koje su četiri bile na gostovanjima. Pritom je momčad s Bićine svladala Hajduk, Dragovoljac i Pakoštane, sastave koji su lani, uz Zadar, bili najbolji u ligi. Na klupi popularnih »sokolova« od ove sezone je ponovno Marijan Lamešić, koji je Polaču već vodio 2014./15. te 2017./18. i početkom 2018./19.
– Pozvali su me prošlo ljeto i odlučio sam pokušati još jednom u Polači. Za sada nam ide jako dobro – ističe Lamešić, koji je igračku karijeru počeo u Slobodi iz Tuzle (Bosna i Hercegovina). Bio je potom član Mladosti iz Ždralova iz koje je kao jedan od najboljih mladih igrača stigao u zagrebački Dinamo gdje je upisao šest nastupa u sezoni 1988./89. Nakon toga počinje njegova veza sa Zadrom.


Dolazak u Zadar
– Pozvali smo me na Stanove 1990. Stvarala se momčad za ulazak u Drugu jugoslavensku ligu u čemu smo i uspjeli. Bili smo prvaci Međurepubličke lige zapad koja je bila treći rang natjecanja. U Drugoj ligi nismo nastupili jer je počeo Domovinski rat. Kažu da je to bila jedna od najboljih generacija Zadra u povijesti.
Kasnije je Lamešić bio član Radnika iz Velike Gorice, igrao je i u Njemačkoj, a 1994./95. ponovno se vratio u Zadar kada je momčad u Prvoj HNL vodio Luka Bonačić. Te sezone je nastupao i za Neretvu (Prva HNL), a karijeru je završio 1999. u Slaven Belupu.
– Kada se 2000. godine otvorila trenerska akademija u Hrvatskom nogometnom savez počeo je moj trenerski put. Tamo mi je jedan od profesora bio i Pere Dujmović, prvi ravnatelj Akademije. Nakon dvije godine dobio sam nacionalnu licencu. Krenuo sam od djece u Arbanasima i Hajduku iz Pridrage. Uslijedili su seniorski angažmani u Velebitu iz Benkovca koji je bio u Trećoj ligi, a trenirao sam i Pakoštane, Sabunjar, Bibinje. Bilo je dosta klubova, možda sam nekoga i preskočio.
U ožujku ove godine je prvi put otišao izvan Zadarske županije, u trećeligaš Zmaj iz Blata na Korčuli.
– U klubu su pokušali izboriti ostanak u ligi, ali nije išlo. Dovelo se puno igrača sa strane i nije bilo lako sve njih posložiti. Treća liga ima svoje zahtjeve, a oni nisu mali i svaki krivi ili zakašnjeli potez se kažnjava. Nažalost, nismo uspjeli, Zmaj je ispao iz lige i ja sam se vratio u Zadar.


Sportska ambicija
Polača je prošle sezone završila na osmom mjestu pod vodstvom Elvisa Katuše koji je momčad 2020. doveo do finala Županijskog kupa.
– Kad sam dolazio u Polaču razmišljao sam samo o tome kako što bolje odraditi pripremne, bez kojih nema prave sezone. Nakon su nam došli Zoran Žilić iz Hajduka, Klaudio Šare iz Galovca i Marko Čačić iz Primorca ambicije su porasle i cilj je bio napraviti nešto više u odnosu na ranije sezone. U momčadi su i četvorica igrača koji studiraju u drugim gradovima i redovno dolaze svaki petak na zajednički trening te se nakon odigrane utakmice vraćaju u gradove gdje sada žive. Sve je to stvorilo veliko zajedništvo među nama. Ipak, teško je bilo očekivati da ćemo nakon sedam kola imati sve pobjede.
Lamešić ističe da nema velike tajne u uspjehu njegove momčadi.
– Iz svega stoji ozbiljan rad i dobra konkurencija na treninzima. Imamo 20-ak igrača i svi su spremni, što su mi slatke brige. Rekao sam igračima da budu strpljivi i da će svi dobiti priliku. Tu je i odredba da utakmicu moraju početi trojica igrača mlađih od 21 godine tako da se i tome treba prilagoditi. Momčadi u nižem rangu uvijek igraju na valu dobrog raspoloženja koje dolazi s pobjedama, kao što je kod nas slučaj. Želimo da takva atmosfera traje što duže.
Od 2013. do 2016. Polača je triput bila prvak Prve ŽNL. Međutim, nijednom nije uspjela izboriti Treću HNL. Nakon reorganizacije natjecanja Prva ŽNL će od sljedeće sezone postati peti rang natjecanja.
– Ne razmišljamo previše unaprijed. Oslanjamo se na ono što je naš posao, a to je teren. Osim pravog rezultata za korak naprijed treba ispuniti niz uvjeta, o čemu odlučuje vodstvo kluba. Naša je sportska ambicija nastaviti pobjeđivati, iako treba očekivati da će biti uspona i padova – podvukao je Lamešić koji nastupa za veterane Polače u Županijskoj ligi.