Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Puntamičani prekinuli negativan niz, Zadar stigao do druge uzastopne pobjede

28.10.2021. 07:11


Sedmo kolo HT Premijer lige po drugi puta ove sezone donijelo je stopostotan učinak za zadarske klubove. Sonik Puntamika je na domaćem parketu košem povratnika nakon ozljede Dina Palčića svladala Zabok rezultatom 78:72, dok su košarkaši Zadra pod vodstvom pomoćnog trenera Srđana Helbicha na Baldekinu pobijedili Šibenku s 59:73. U preostalim susretima kola Cedevita Junior je u Draženovom domu iznenadila Cibonu sa 73:83, Split je na gostovanju kod Vrijednosnica Osijek došao do uvjerljive pobjede rezultatom 66:104, Adria Oil Škrljevo je bilo bolje od Gorice sa 78:84, dok je Furnir u Sinju svladao Alkara sa 68:78.


Prekid negativnog niza
Nakon tri vezana poraza »Spartanci« iz Jazina su prekinuli negativan niz i došli do treće pobjede u sezoni protiv Zaboka. Punih 28 minuta igrači Stipe Kuliša u potpunosti su kontrolirali događanja na parketu, u nekoliko navrata odlazeći na plus 18, no kratka rotacija je u posljednjoj dionici došla na naplatu, što su »Žuti lavovi« iskoristili i ozbiljno zaprijetili odnošenjem bodova u Bedekovčinu. Nakon polaganja Jure Gunjine za minus jedan (73:72), na semaforu su ostale samo 34 sekunde, da bi se u junaka Sonika prometnuo kapetan Dino Palčić koji je praktički s istekom napada zabio tricu kojom su se Puntamičani odvojili na dva posjeda prednosti. Priča još uvijek nije bila gotova, ali pogreška gostiju nakon minute odmora riješila je sve dileme, za veliko slavlje u zadarskom »Hramu košarke«. Najefikasniji u zelenim redovima ponovno je bio Ivan Vučić s 27 poena, dok je Palčić u novu pobjedu »Soniksa« ugradio po deset koševa i deset skokova te pet asistencija. Goste je predvodio Gunjina sa 17 poena.


Treća pobjeda Helbicha
Košarkaši Zadra u susjedski derbi su ušli u dobrom raspoloženju nakon dvije vezane pobjede, od kojih je posebno značajna bila ona abaligaška protiv Borca iz Čačka. Šibenčani su sve do pretkraj treće dionice pružali dobar otpor (44:45), no serija 0:9, u kojoj se sa sedam poena posebno istaknuo na početku sezone podosta osporavani Dario Drežnjak, već je do početka četvrte četvrtine odvela Helbichove momke na dvoznamenkastu razliku koju su bez većih problema očuvali do kraja susreta. Zadrane je do pete pobjede u hrvatskom prvenstvu vodio Drežnjak s 23 koša i pet uhvaćenih lopti, a dvoznamenkasti učinak je imao i Martin Junaković koji je dodao 13 poena, dok je najbolji u domaćim redovima bio Patrik Jambrović sa 17 koševa, sedam skokova i šest asistencija.




Kiks Cibone
Najveće iznenađenje kola vidjeli smo u Savskoj gdje je Cedevita Junior iznenadila Cibonu i upisala šestu pobjedu u sedam susreta. Igrači Damira Mulaomerovića izvrsno su otvorili utakmicu i već do kraja prve četvrtine sagradili ugodnih 14 poena prednosti (11:25), što su do odlaska na veliki odmor povećali na okruglih 20 razlike. »Cibosi« su bili u potpunosti indisponirani i daleko od izdanja koja su prikazivali na samom otvaranju regionalne sezone, kada su s tri pobjede stvorili medijsku famu o buđenju »Vukova«, te u nastavku nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti »Juniore«. Četvoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodio je kapetan Emir Šabić s 21 košem (šut za tri poena 5-9), dok je bolji od ostalih kod Cibone bio mladi Roko Prkačin s 15 koševa i 16 skokova. Za razliku od svojih zagrebačkih kolega, košarkaši Splita su bez puno poteškoća odradili »domaću zadaću«, uvjerljivo nadigravši Vrijednosnice Osijek s 66:104. Uz vrlo dobar šut s distance i čak 14 ubačenih trica, »Žuti« su već u prvoj dionici preuzeli kontrolu nad susretom. Prednost je rasla gotovo iz minute u minutu pa je prilikom odlaska na veliki odmor iznosila 23 poena, da bi u jednom trenutku došla i do ogromnih 40 razlike. Krah tržišta za »Brokere«! Goste je predvodio Tre Michael McLean s 25 koševa, a pratio ga je mladi Ivan Perasović sa 17 poena, četiri asistencije i tri uhvaćene lopte, dok je najefikasniji u redovima neraspoloženih Osječana bio Šime Lisica s 18 koševa.


Raspoloženi Jelenković
Možda i najzanimljivija utakmica kola odigrana je u Velikoj Gorici gdje su »Bikovi« Josipa Sesara poraženi od Adria Oil Škrljeva rezultatom 78:84. Brza košarka, mnoštvo preokreta i otvorena završnica, sve što se poželjeti može. Na semaforu je otkucavala tek sedma minuta kada su »Naftaši« nakon trice Tonija Jelenkovića pobjegli na 5:19, no domaćini su već do kraja prve četvrtine uhvatili priključak, da bi sredinom druge dionice došli i to potpunog preokreta. Ipak, gosti su na vrijeme »zaustavili krvarenje«, pa su naredne minute protekle u izjednačenoj igri u kojoj se niti jedna momčad nije uspjela odvojiti na osjetniju prednost. U odlučujuću četvrtinu ušlo se s poravnatim rezultatom, da bi bitnu rolu u odvajanju Škrljeva odigrao nekadašnji igrač Zadra Toni Jelenković koji je vezao osam poena i odveo svoju momčad na dvoznamenkastu razliku. »Bikovi« su u samoj završnici uložili veliki napor da se ponovno vrate u susret, no najbliže što su stigli bilo je na minus dva (73:75), nakon čega su Marinelli i Jelenković riješili pitanje pobjednika. Goste je do vrijednog trijumfa vodio Toni Jelenković s 22 koša, a pratio ga je kapetan Josip Barnjak s poenom manje, dok je najbolji u redovima Gorice bio Marko Baković s 18 koševa. Posljednja utakmica kola odigrana je u Sinju gdje je domaći Alkar upisao novi, sedmi uzastopni, poraz, izgubivši na svom parketu od Furnira rezultatom 68:78. U dosta tvrdoj i izjednačenoj utakmici ključnim su se pokazali iskusni Igor Marić te Lovro Mandalinić koji su svih 40 minuta neumorno punili domaći obruč i na kraju doveli Furnir do druge uzastopne pobjede, kojom je momčad iz Dubrave pobjegla s dna ljestvice. Mandalinić je susret završio s 27 koševa, Marić s poenom manje, pa Sinjanima nisu pomogla ni trojica dvoznamenkastih igrača, koje je predvodio Arian Došen s 15 koševa. Alkar će do prve pobjede u sezoni pokušati doći već sutra kada gostuje kod Zadra u Krešinom domu, Puntamičane očekuje težak izazov kod Škrljeva, abaligaški dvojac Split i Cibona će odmjeriti snage sa Zabokom, odnosno Furnirom, Vrijednosnice Osijek će protiv Šibenke pokušati isprati gorak okus uvjerljivog nedjeljnog poraza od Splita, dok se najzanimljivija utakmica kola igra u Domu sportova gdje će Cedevita Junior ugostiti Goricu.


Rezultati
Sonik P. – Zabok              78:72
Šibenka – Zadar              59:73
Cibona – Cedevita J.       73:83
VROS – Split              66:104
Gorica – Škrljevo              78:83
Alkar – Furnir              68:78


Raspored osmog kola
Zadar – Alkar (petak, 17 sati)
Škrljevo – Sonik P. (subota, 18 sati)
Split – Zabok (petak, 18 sati)
VROS – Šibenka (petak, 18 sati)
Furnir – Cibona (petak, 19.30 sati)
Cedevita J. – Gorica (subota, 17 sati)


Najbolji strijelci
Ivan Vučić       27 p
Lovro Mandalinić       27 p
Igor Marić       26 p
Tre Michael McLean       25 p
Dario Drežnjak       23 p