Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Iskopi unatoč buri

Autor:

27.11.2008. 23:00
Iskopi unatoč buri

Foto: Alenka FESTINI



Unatoč buri i niskim temperaturama radnici rade punom parom. Trenutačno se radi na iskopima i vađenju betona i pijeska sa sjeverne strane mosta, a predviđa se da će u sljedećih mjesec dana most biti potpuno srušen, kako bi se počela graditi nova konstrukcija
Radovi na rekonstrukciji gradskog mosta u Pagu u punom su jeku. Unatoč buri i niskim temperaturama radnici rade punom parom. Trenutačno se radi na iskopima i vađenju betona i pijeska sa sjeverne strane mosta, a predviđa se da će u sljedećih mjesec dana most biti potpuno srušen, kako bi se počela graditi nova konstrukcija.
Naime, gradski most ima veliko povijesno značenje za Pag. Izgrađen je u 15. stoljeću i jedini je most u venecijanskom stilu izgrađen izvan Venecije. Bio je visok 12 metara i imao je dva visoka luka kroz koja su mogli prolaziti jedrenjaci. Most je zaštićeni spomenik kulture koji povezuje staru gradsku jezgru Paga s povijesnim magazinima soli i prigradskim naseljima Lokunja i Vodice. Rekonstrukcijom će mu se vratiti stari sjaj, dva velika luka ponovno će stajati, a bit će kompletno obložen kamenom. U more će biti ugrađena čak 74 podmorska nosača na dubini od 15 metara. Gradit će se lukovi širine 13 metara, a veći luk bit će visok 4,2 metara kako bi ispod njega mogli prolaziti i veći brodovi. Prva faza radova, u koju je uključena armirano betonska konstrukcija, bit će završena do početka turističke sezone 2009. godine, kada će se napraviti prijelaz za pješake. Druga faza radova, u kojoj će most biti obložen kamenom, bit će gotova do početa turističke sezone 2010. godine. Izvođač radova je tvrtka Ploter iz Zadra, a nadzor će vršiti Idassacommerce također iz Zadra. Stari gradski most obnavljat će se pod budnim okom konzervatora.
Ovaj projekt stoji oko 11 milijuna kuna, a sredstva su osigurali Ministarstvo mora, prometa i razvitka, 60 posto od ukupne vrijednosti, a Grad Pag i Ministarstvo kulture osigurali su po 20 posto.