Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvi podzemni kontejner za desetak dana

29.11.2019. 07:00


Ovih dana počeli su radovi na iskapanju rupe za postavljanje podzemnih kontejnera na rivi pored hotela Zagreb, što zadarska Čistoća ima u planu već nekoliko godina. Radnicu su iskopali veliku rupu u zemlji te su završili s betoniranjem prostora u koji će se smjestiti kontejneri.
– Iskop je trenutno u fazi sušenja, nakon čega slijedi ugradnja opreme, te postavljanje bočnih stijenki s nosačima, kao i svega potrebnog za funkionicanje podzemnih spremnika otpada. Postavit će se tri podzemna spremnika, svaki veličine 2,5 kubika, a otpad će se ubacivati kroz otvore, rekao je Pero Zubčić, tehnički direktor u Čistoći. Istaknuo je kako će novi podzemni spremnik vizualno biti identičan postojećoj podlozi na kojoj se nalazi. Predviđeno je kako će se u jedan spremnik moći odvajati komunalni otpad, odnosno ono što ide u zelene kante, a u drugi će se odlagati bio otpad koji ide u smeđe kante. Treći spremnik će biti za reciklabilni otpad, odnosno sve sekundarne sirovine i ono što se može reciklirati. Pojasnio je kako će imati sortirnicu gdje će se odvajati plastika i papir.


10 lokacija odabrano je za postavljenje podzemnih spremnika na Poluotoku koje su odabrane na način da budu dostupne vozilima Čistoće, ali i građanima


– Na Poluotoku je predviđeno je 10-ak lokacija na kojima će se graditi ovakvi spremnici koji moraju biti na pozicijama dostupnima našim vozilima. Radi lakšeg pražnjenja su odabrane lokacije na vanjskom rubu Poluotoka, ali su one ravnomjerno raspoređene da i građanima bude jednostavnije bacati otpad, rekao je Zubčić. Istaknuo je kako se spremnici prazne specijalnim vozilima s kranom te da su svu potrebnu opremu nabavili pa bi kroz sljedećih desetak dana prvi podzemni spremnik trebao bi biti pušten u pogon.
Zubčić je kazao kako će sve upute biti na web stranicama Čistoće, te da će stanovnike Poluotoka os vemu informirati i preko medija.
Dragan Maračić, direktor Čistoće, dodao je da je riječ o strategijskom planu i razvoju koji za cilj ima da se odvojeno prikuplja otpad u staroj gradskoj jezgri.
– Cilj nam je das Poluotoka uklonimo ružne kante i kontejnere te da duž cijelog oboda Poluotoka stavimo podzemne kontejnere u koje će građani moći odlagati otpad, zaključio je Maračić.




BEZ KANTI NA POLUOTOKU
Iz komunalne gradske tvrtke Čistoća ističuu da im je cilj iz stare gradske jezgre ukloniti ružne kante i kontejnere i uz da duž cijelog oboda Poluotoka postaviti podzemne kontejnere u koje će građani moći odlagati otpad.