Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ČUVANJE OBIČAJA Prevladavala ista božićna želja – završetak pandemije

28.12.2020. 09:04


Ove godine zbog koronavirusa Božić je drugačiji nego inače, na okupljanjima pod maskama prevladavala je ista želja, završetak pandemije. Badnjak je bilo nešto opušteniji, zbog korone i kiše bio je i znatno manje »eksplozivan« nego proteklih godina. Bila je to »tiha noć, sveta noć« u kojoj su polnoćke u crkvama započele nikad ranije, najkasnije u 21 sat. A za čestitati Božić nije bilo rukovanja, grljenja i ljubljenja, svi su pazili jedni na druge.
– Ove godine posebno možemo osjetiti prave vrijednosti Božića, poniznost, blagost, skromnost, bivanje u krugu najuže obitelji, kaže Joso Gašparović – Ciciban, koji je sa suprugom, bratom i nevjestom na polnoćki sudjelovao u dvorištu župne crkve svetog Kasijana u Sukošanu.


Vjera daje snagu
Sve molitve svode se na jedno, traženje snage da se prebrodi ovo teško razdoblje.
– Vjera je ta koja mi daje snagu u ovim teškim vremenima, naglasio je Željko Gašparović.
Iako je najvažniji kršćanski blagdan zapravo Uskrs, Božić je u životima mnogih omiljeniji. Danas Božić slave i oni koji su kršćani i oni koji nisu jer je postao obiteljski blagdan.
– Božić je najveća zaštita života i obrana ljudskog dostojanstva, braka i obitelji. Božić je blagdan mira i radosti, najvažniji rođendan ljudskoga roda, poručio je župnik don Domagoj Kelava u svojoj propovijedi.
Mnogi stoljetni božićni običaji u Sukošanu su s vremenom nestali, no rijetki su ostali do današnjih dana.
– Naime, u Sukošanu postoji jedinstven običaj, loženje »goleda«, odnosno velikih koleda, badnjaka u Badnjoj noći, na otvorenom. Stoljećima je na centralnom trgu Gonja vrata, do 1962. godine i asfaltiranja trga, gorjela samo jedna »goleda«, od Badnjaka do Tri kralja, podsjeća Marko Peić – Pito.


Nostalgija za pučkim običajima
– Tijekom noći seljanima Sukošancima bi se priključili i stanarci, Debeljačani, pa bi uz frite, vino, pjesmu i kolanje zajednički čekali zornicu. U starije doba nije bilo polnoćke već samo zornica koja bi započela u četiri sati ujutro, podsjetio je Peić, koji je bio dugogodišnji sakristan u Sukošanu.
Na sam Božić na trgu Gornja vrata na pola sata oživjela je i božićna igra s mendulama, na pogađanje i tko će bliže zidu, pa je ova betlehemska noć podsjetila na one iz drugih vremena, na vremena zabrana, ali i na vremena hrvatskog prkosa u svetoj noći.
– Nekada se uz pomoć »garbure« ili karabita pucalo iz »važova« s poklopcem, podsjetili su stariji mještani.
Na Božić se odmaralo, u manjem broju pohodilo se na malu i veliku misu te se u obitelji blagovalo uz bogat stol. I čestitao se Božić, nažalost, zbog koronavirusa uglavnom putem SMS-ova, e-maila i putem društvenih mreža.