Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PRIČE I CRTICE O VINU Misli globalno – pij lokalno, jer je tako i najbolje!

28.12.2020. 13:09


Iako je ovdašnja tradicija »ne miješati vina«, svaka pristojna eno gastro preporuka polazi od francuskih tradicija da svaka hrana traži svoje vino. Dakle, kada vas napadne masa sljedova onda je najbolje naoružati se prigodnim vinom uz svaki slijed. I tada vas ništa ne može iznenaditi, a niti vam pozliti.


Uz predjela: pjenušac ili laganije bijelo
Predjela ima svakakvih, ali gotovo siguran odgovor je pjenušac, a bogme od pred nekog vremena imamo ih i ovdje pa smo od Jokića preko Degarre (s Pošipom i Maraštinom kao bazom) došli i do Škaulja (istina rijetkog, ali rađenog na Grku),.. a za aromatičnija jela što bacaju na slatko segnite za Tulom (Baričevićevim prvim ovdašnji pjenušcem s Tulovih greda, ali od – meda).
Tko ne voli pjenušce segnut će za dobrim bijelim, a imamo Pošip, Chardonnay, Maraštinu, Debit, odnedavno i Grk, pa i Sauvignon Blanc, i kupaže. Osobno bih preporučio i sve bolje i sve prisutnije rosee (ružice) od onog najklasičnijeg u državi našeg benkovačkog, ujedno i jedinog ovdašnjeg kvalitetnijeg vina do Domovinskog rata, preko njihovog s Korlata, MasVinovog (crljenjak-plavina), Anićevu Kalelargu (u kojoj uz crljenak i plavinu imate i jedinstvenu svrdlovinu), Škaulja, Glavića, Kraljevskih vinograda, Vinarije Biograda, Fiolića, Degarre, Sinovčića…


Za tuku ili puricu (vrijedi i za koke): moćnije bijelo
Američka tradicija purica i ovdje je u varijanti tuka jaka. Iako se kod nas svako meso doživljava kao »teška hrana«, tuke to većim dijelom nisu, te ne možete promašiti sa chardonnayem ili pošipom, jer ovdje ipak dominira bijelo meso, a osnovno je pravilo kakvo meso takvo i vino.
Ako ste zakleti ljubitelj crnog vina preporuka ide onima s malo tanina, a što je ovdje rjeđi slučaj, ali se s plavinom ili domaćim kupažama nađe, a imamo ih sve boljih. Nisu svi u mogućnosti doseći do tuke, a i pečena kokoš je blagdanski obrok, za što vrijedi ista preporuka vina.




Za janjetinu i sva moćna pečenja: moćni »crnjaci«
Jedan od vječnih klasika ovdašnje blagdanske trpeze, vrijedi za sve moguće blagdane i slavlja, ostat će zadugo – janjetina. Bila s ražnja, pod peku ili kako bila, janjetina spada u težu, ali ne i najtežu hranu, i ljubi naš Crljenak. Uz punomasno jelo od crvenog mesa, potrebno vam je crno moćno vino. Što više masti, to vam više pašu i kiseline i tanini. Bordeaux mješavine za bifteke, ramsteke i jaka pečenja, ne pripadaju tek Bordeauxu, već im je obljubljeno mjesto u Ravnim kotarima gdje smo udomaćili njihove klasike – merlot i cabernet sauvignon, a ovdje se ne srame nikoga na svijetu. Rade ih gotovo svi naši vrsni vinari kao monosortna vina, moćno taninasta, a okusa šumskog voća i našom maraškom. U mješavinama nemamo Cabernet Franc, već ako je potpuna francuska mješavina kod nas podrazumijeva Syrah (Shiraz) s Rhone kao trećeg partnera. I u kupažama i pojedinačno svako od ovih vina ljubit će svinjetinu ili teletinu, a i janjetinu.
Ne preskačite naše dike odnosno Crljenak, ni rijetku za sad samo Anićevu Svrdlovinu, kao i plavac mali, odnosno gotovo sva naša crna vina. Za one koji su obljubili barrique, sve više ovdašnjih vinara im nakon Korlata pribjegava, pa su sad i redovno nabavljivi kod većeg dijela ovdašnjih vinara.


Divljač
Ukoliko vam se na trpezi nađe divljač ne možete pogriješiti tražeći najsnažnija crna vina kojima u ovoj klimi i kamenu obilujemo od cabernet sauvignona, shiraza, merlota, babića, plavca, crljenka,…


Vegetarijanci
I uz povrće i variva ne treba se ostaviti vina pa i suprotno uvjerenjima većine da podnose samo lagana kiselkastija bijela. Uz razna variva, kuhano povrće, salate, blaža bijela vina s izraženim kiselinama poput ovdašnje maraštine ili trebbiana toscana, pa i gegića idu sasvim dobro. No vegetarijanci vole i pečene gljive, paprike, tikvice, balancane…, gdje se već poslužuju crna, makar manje taninasta. Obično ako ste se dohvatili pečenja ili roštilja, ma što na njega stavili, dim već zove crna vina. I gusta variva od graha ili mješavina grahorica također se ljube s crnim vinima.


Sirevi
Iako većina ljudi misli da snažna, štoviše najsnažnija crna vina idu prvenstveno uz ostarjele tvrde sireve tipa Paškog sira, i najmekši, a poglavito plemenitom plijesni napadnuti sirevi, bilo da je riječ o bijeloj (brie, camembert..) ili plavoj plijesni (roquefort, gorgonzola…) traže najmoćnija crna vina.


Za božićni slatkiš
Pravilo je da vino mora biti slađe od slastice koje jedete inače će vam se činiti da pijete vodicu. Ukoliko slatkiš naginje čokoladi, s orahom i sl., onda je bolje krenuti u pravcu crnog. Sada imamo nekoliko slatkih crnih vina uz čuveno aromatizirano vino Asseria Bože Bačića koji je bordoškoj kupaži dodao marašku (poslije i Degarra), pa Dux Croatorum PZ MasVina s kasnim berbama moćnih crnih vina, odnosno poluslatki Merlot Šime Škaulja… Tu je rijetko i vrhunski prošek Vučemilovićev, Korlat s Merlotom poluslatkim…
Kod bijelih varijanti slatkiša ovdje sada imamo nakon PZ MasVina niz proizvođača vrhunskog muškata žutog polusuhog i poluslatkog. I naravno, tu su vam uvijek na raspolaganju pjenušci (šampanjci), samo nemojte pogriješiti mišlju da su šampanjci (pjenušci) – slatki. Većina ih se radi kao suho ili polusuho vino, pa provjerite.
 


Vino slavlja


Šampanjac, odnosno pjenušac, jer ga ne smijemo tako zvati ako nije iz francuske regije Champagne, smatramo vinom slavlja i u nas ga ispijamo najizrazitije upravo uz Novu godinu: Možda zbog riječi koje pripisuju samom Dom Perignonu »Dođite brzo – pijem zvijezde«, za otvoriti ga redovno dočekamo otkucaj ponoći.Uz izreke o njemu (vidi okvir 2) evo nekoliko podataka.
Do 2018. produkcija pjenušavih vina dosegla je 20 milijuna hektolitara, odnosno od 2002. porasla 57% (+3% godišnje).
Do krize 2008 pjenušci su bili na 5% svjetske vinske proizvodnje, sad su na 8% s tendencijom nezadrživog rasta. Proizvodnja je iznimno koncentrirana i (vjerovali ili ne) Italija je na 27%, Francuska na 22% svjetske proizvodnje. Nijemci, Francuzi, Amerikanci, Rusi i Talijani popiju 62% pjenušaca na svijetu. Izvoz je na oko 6,2 milijarde EUR-a, ili 20% svjetskog izvoza vina.
 


ŠAMPANJSKE IZREKE SLAVNIH


Malo je stvari na svijetu kojima je posvećeno toliko dobrih izreka slavnih ljudi kao šampanjcu. Navodimo neke:
»Champagne je jedino vino koje ostavlja ženu prekrasnom nakon što ga pije«
Madame de Pompadour
»Šampanjac u pobjedi zaslužujemo, a u porazu trebamo.«
Napoleon Bonaparte
»Dođite brzo ! Pijem zvijezde!«
Dom Pierre Perignon,
francuski benediktinac »otac« šampanjca
»Onaj tko ne riskira, nikad ne dočeka popiti šampanjac.«
Stara ruska izreka
»Previše bilo čega je loše, ali previše šampanjca je baš kako treba.«
Mark Twain
»Champagne, ako tražite istinu, je bolji od detektora laži…«
Graham Greene
»Ja ga pijem kada sam sretna, i kada sam tužna. Ponekad, pijem ga i kad sam sama. Kada imam društvo smatram ga obveznim. Zabavljam se njime ako nisam gladna i pijem ga ako jesam; Inače ga nikad ne diram – osim ako sam žedna.«
Madame Bollinger, jedna od »grande dames« francuskog šampanjca
»Champagne je jedino vino koje poboljšava žensku ljepotu.«
Madame Pompadour,
ljubavnica kralja Luja XV.
»Jedino za čim mogu žaliti u životu je što nisam popio više šampanjca.«
John Maynard Keynes
»Gospodo,, u kratkom trenutku koji nam je preostao između krize i katastrofe, nazdravimo čašom šampanjca.«
Paul Claudel, Francuski
dramatičar i diplomat
»Champagne je jedina stvar koja mi daje polet kad se osjećam umorno.«
Brigitte Bardot, 6 mjeseci nakon 60. rođendana
»Dođe vrijeme u životu svake žene kada je jedina stvar koja joj pomaže čaša šampanjca.«
Bette Davis
»Ja sam samo pivski antialkoholičar, a ne i šampanjski antialkoholičar.«
George Bernard Shaw
»Prije nego sam rođena moja majka je bila u velikoj agoniji duha i tragičnoj situaciji. Nije mogla jesti ništa osim osim ohlađenih kamenica (oštriga) i šampanjca. Ako me ljudi pitaju kada sam počela plesati, odgovaram u majčinoj utobi, svakako kao posljedica oštriga i šampanjca, Afroditine hrane.«
Isadora Duncan, američka plesačica, supruga Sergeja Jesenjina (s kojim je bila
gošća naše Opatije)
»Upamtite gospodo, nije samo Francuska ono za što se borimo, to je i šampanjac!«
Winston Churchill
{Champagne} »…i daje ti dojam da je svaki dan nedjelja.«
Marlena Dietrich
»Zašto pijem šampanjac za doručak? Zar to ne čine svi (Doesn’t everyone)?«
Noel Coward, engleski
glumac, režiser, pjevač i kompozitor
»Pijam šampanjac samo u dvjema prilikama: kad sam zaljubljena, i kad nisam.»
Coco Chanel