Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZADAR ORGAN FESTIVAL Jedini smo ovakav festival u Hrvatskoj

28.12.2020. 13:49


Tea Kulaš mlada je zadarska umjetnica koja se bavi glazbom i plesom. Klavir svira od šeste godine, a orgulje od srednjoškolskih dana kad je i počela nastupati na njima. Najzaslužnija je za to što je Zadar dobio svoj prvi orguljaški interdisciplinarni festival koji se već dva puta uspješno održao te ga nema nikakvu namjeru prestati organizirati.
– Ovogodišnje se izdanje Zadar Organ Festivala trebalo realizirati u rujnu, odmah nakon održanih Kreativnih radionica za djecu i mlade koje su ove godine obuhvatile glazbene, plesne i filmske radionice te privukle čak 52 polaznika. Međutim, zbog epidemiološke situacije, u zadarskim crkvama nije bilo dozvoljeno koncertno djelovanje. To sam odlučila vidjeti kao priliku, a ne kao prepreku, te sam uspostavila dogovor sa Zadarskom nadbiskupijom, katedralnim župnikom i gvardijanom crkve sv. Mihovila da se koncertni dio drugog izdanja Zadar Organ Festivala prenosi uživo na našem YouTube kanalu, bez publike prisutne u crkvama. Veoma sam im zahvalna na toj prilici koja nas je otvorila prema svijetu i pružila priliku brojnim znatiželjnim umjetnicima da dožive naše orgulje i naš Zadar iz udobnosti svojega doma. Jednako tako, ovi su prijenosi bili veoma interesantni i za širu publiku budući da su mogli izbliza vidjeti orgulje i orguljaševo sviranje na koru, kazala je Tea Kulaš te nastavila:


Lista zainteresiranih umjetnika raste
– Prošloga smo tjedna tako realizirali tri izvrsno popraćena koncerta. Započeli smo u ponedjeljak u katedrali sv. Stošije nastupom sjajnih umjetnika, orguljaša Alekseja Vilegžanina i glumca Enesa Vejzovića. Oni su nam predstavili svoj projekt »Muzika i misli« koji je objedinio djela T. Manna, F. Liszta te njegovog učenika J. Reupkea. Drugi koncert u baroknom ozračju održao se u srijedu u crkvi sv. Mihovila gdje sam muzicirala uz flautisticu Anu Batinicu. Festival smo zaključili u petak na velikim katedralnim orguljama na kojima je nastupio autor njihove dispozicije, umjetnik Ante Knešaurek. U interdisciplinarnom konceptu koji je ispričao priču iz povijesti našega grada pridružili su mu se Vinko Radovčić, Frane Herenda te mladi glumac Tonči Ljubičić. Svi su koncerti besprijekorno snimljeni zahvaljujući našim veoma predanim i profesionalnim tehničarima koji su posao odradili savršeno. Snimali smo istovremeno s nekoliko kamera te s brojnim mikrofonima postavljenima po cijeloj crkvi. Premda je ozvučenje orgulja velik izazov, veoma sam zadovoljna rezultatom, a pohvale od stručne i šire publike su, osim za umjetnike, koncept festivala, organizaciju i izvedbu, stizale i za naše tehničare. Što se tiče same organizacije u ovoj nezavidnoj situaciji u kojoj se nalazi gotovo cijeli svijet, moram priznati da je bila izazovna, počevši od najosnovnijih stvari poput prehrane i smještaja umjetnika kada je većina ugostiteljskih obrta zatvorena. Međutim, uz dobru volju i pruženu potporu, sve smo riješili i umjetnici su bili jako zadovoljni, kaže Kulaš dodajući kako svi željno iščekuju vidjeti što će nam donijeti sljedeće izdanje, a lista zainteresiranih umjetnika širom svijeta svakim danom raste.
– Posebno ih privlači interdisciplinarni koncept i visoka kvaliteta festivala, ali i ljepota našeg grada i orgulja. Sve umjetnike nastojim upoznati s poviješću i kulturnom baštinom Grada, našim običajima te turističkom i gastronomskom ponudom. Uz to, u oba dosad održana izdanja ostvarili smo suradnju s lokalnim umjetnicima i obrtnicima te to planiramo nastaviti u budućnosti. Festival se širi, zanimljivih ideja i ponuda imamo pregršt, a isto tako i podrške medija i publike, kako one koja je fizički prisustvovala na prvom izdanju festivala, tako i one koja je drugo izdanje popratila online. Napominjem da su svi ovogodišnji koncerti još uvijek dostupni na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala te ih se može pogledati i poslušati, kaže Kulaš.


Maknuli prašinu s instrumenata
Ispričala nam je nešto više o orguljama, njezinom odabranom glazbenom instrumentu.
– Sretna sam i zahvalna što imam priliku organizirati festival u svom gradu koji posjeduje odlične orgulje. Želja mi je da se koncertna djelatnost započeta u uskom centru grada proširi po cijeloj Zadarskoj županiji, a da se shodno tome i redovito vodi briga o svim instrumentima. Orgulje u katedrali sv. Stošije prekrasan su instrument vrhunske izrade te upravo one pobuđuju najveći interes među gostima orguljašima. Na njima je moguće izvesti većinu koncertnog repertoara te im se uvijek vraćam s velikim veseljem i uzbuđenjem. Tu su dakako i vrijedne povijesne orgulje iz crkve sv. Mihovila na kojima sam nastupila prošlu srijedu, ali i nekoliko drugih, gotovo zaboravljenih orgulja koje tek čekaju na svoj red. Nažalost, do osnutka Zadar Organ Festivala u 2019. godini zadarske orgulje nisu imale priliku često zasvirati izvan okvira liturgije, no sada je situacija drugačija. Već prvim izdanjem ZOF-a drastično se podigla svijest o vrijednosti instrumenata koje imamo u zadarskim crkvama, ali i o nužnosti njihove uporabe u koncertnom smislu te redovitog servisiranja kako instrumenti ne bi propadali. Tako sam za deseti rođendan velikih katedralnih orgulja odlučila pokrenuti Zadar Organ Festival i dati priliku zadarskim instrumentima da dobiju zasluženu pažnju i ponovno zablistaju. Osim toga, voljela bih u budućnosti kupiti mobilne, koncertne električne orgulje koje bi mogle popratiti brojne ideje umrežavanja s drugim umjetnostima, ali i omogućiti nam korištenje raznih atraktivnih lokacija kojih u Zadru ne nedostaje. Prošle smo godine jedan takav instrument iznajmili, a organizirani koncerti u atriju palače Cedulin i u Kazalištu lutaka Zadar su zaista oduševili publiku. Međutim, kupnja takvog instrumenta morat će još pričekati budući da iziskuje veliku svotu novca, otprilike 50 tisuća eura. Premda to još uvijek nije uobičajena praksa među orguljašima, postoje umjetnici koji, poput violinista ili trubača, putuju svijetom i koncertiraju na vlastitim orguljama. Jedan takav primjer je Cameron Carpenter kojeg je hrvatska publika već imala priliku upoznati.




Zahvalni na podršci
Zamolili smo je da s nama podijeli nešto više o planovima za budućnost festivala.
– Program za 2021. godinu bit će veoma zanimljiv te će biti usmjeren na Zadar, kulturni i turistički napredak grada i oblikovanje kulturne scene koja privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta. Ono što ovaj festival čini posebnim je između ostalog i želja da svake godine obradimo barem jednu temu vezanu za grad, da se objedine kulturni vrhunci Zadra, nadovezujući se pritom na njegovu tisućljetnu povijest, i slaveći brojna umjetnička dostignuća kojih u Zadru ne manjka. U planu je i narudžba novih djela inspiriranih zadarskom kulturnom baštinom i tradicijom. Ideje se rađaju, sanjaju, razvijaju, a njihova realizacija uvelike će ovisiti o financijskoj potpori. S obzirom na kvalitetu svega zamišljenog, uvjerena sam da ona neće izostati te da će se festival nastaviti razvijati uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, turističkih zajednica te brojnih institucija poput Austrijskog kulturnog foruma, Goethe instituta i drugih, čiju smo podršku imali i dosad. Za sljedeću godinu već imamo potvrđenu financijsku podršku od strane Ministarstva kulture i medija RH, te sam sigurna da će potpora doći i iz drugih izvora. Dakako, u ostvarenju prošlogodišnjeg programa veliku smo pomoć dobili od brojnih donatora, na čemu sam veoma zahvalna. Ipak, ništa od cijele priče ne bi bilo moguće bez potpore Zadarske nadbiskupije koja je prepoznala vrijednost ovog festivala i odlučila ga poduprijeti i dozvoliti nam održavanje koncerata u prostorima crkvi. Vjerujem da će se naša suradnja nastaviti i u budućnosti te da ću još dugi niz godina imati priliku svome gradu poklanjati vrhunsku umjetnost. (Krešimir RADOŠ)
 


Vezati festival za Zadar


Zanimalo nas je što naš grad dobiva ovakvim zanimljivim događanjem.
– Zadar Organ Festival prvi je orguljski festival u zadarskoj okolici te prvi interdisciplinarni orguljski festival u Hrvatskoj i šire. Njegovi interesantni programi potiču široko umjetničko i kulturno stvaralaštvo koje pridonosi razvitku i unapređenju sveukupnog kulturnog i turističkog života Grada. Dosad je festival ugostio vrhunske umjetnike s atraktivnim, unikatnim konceptima usmjerenima na promoviranje suvremenih tendencija u umjetnosti, rušenje stereotipa vezanih za orgulje, te preispitivanje tradicionalnih okvira u pristupu i doživljaju orgulja, ali i generalno umjetnosti. Ovakav inovativni istraživački i edukacijski pristup utjecao je na percepciju publike, podučavao mlade umjetnike i motivirao one koji to tek žele postati, popularizirao instrument, ali i otvorio mogućnosti umrežavanja s drugim umjetničkim izričajima. Drugim riječima, multimedijalni projekti ovog originalnog festivala ne daju priliku samo orguljama, glazbi i ostalim umjetnostima da pokažu ono najbolje od sebe, već u svoju slojevitu strukturu integriraju i samu povijest Grada te njegovo disanje kroz stoljeća njegovano različitim umjetničkim doprinosima – zaključuje Kulaš.