Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Cijena “kvadrata” stana poskupljuje 100 eura!

Autor: Siniša Klarica

28.01.2010. 23:00
Cijena “kvadrata” stana poskupljuje 100 eura!

Foto: A. SITNICA



Predloženo povećanje sa 70 na 180 kn po metru kubičnom prostora, slažu se, značajno će povećati i cijene nekretnina u Zadru
Zadarski investitori u graditeljstvu, nisu baš sa smješkom dočekali najavu zadarskog gradonačelnika o povećanju komunalnog doprinosa. Naime, gradonačelnik Vrančić odlučio je povećati komunalni doprinos koji se uplaćuje kao jedan od preduvjeta dobijanja lokacijske dozvole. Predloženo povećanje sa 70 na 180 kn po metru kubičnom prostora, slažu se, značajno će povećati i cijene nekretnina u Zadru.
– Da bi se to lakše prikazalo, u prosjeku to je poskupljenje od 100 eura po metru četvornom stana. Taj trošak mora biti ukalkuliran u cijene napose stanova. Jest, puno je to, ali ako tako prikupljen novac bude upotrebljen za gradnju potrebne komunalne infrastrukture, onda je u redu, komentirao nam je ukratko prvi čovjek zadarske Vodoinstalacije d.o.o. Ivan Jurjević.
Razlika između komunalne naknade i komunalnog doprinosa je u tome što se doprinos plaća samo jednom, kad se ishode lokacijske dozvole. Komunalna naknada plaća se, obično tromjesečno. Prikupljena sredstva od komunalnog doprinosa troše se za izgradnju komunalne infrastrukture, a sredstva od komunalne naknade za održavanje postojeće infrastrukture. U Gradu Zadru povišicu komentiraju činjenicom da drugi gradovi, poput Dubrovnika, odavno primjenjuju maksimalni iznos komunalnog doprinosa, a da je Grad Zadar ipak podijelio iznos doprinosa po zonama.
Međutim, Grad Pag je ljetos smanjio komunalni doprinos. Obveznik komunalnog doprinosa koji ima stalno prebivalište najmanje posljednjih 15 godina na području grada Paga, djelomično je oslobođen od plaćanja komunalnog doprinosa u visini od 30 posto i to za dogradnju ili nadogradnju obiteljske kuće veličine do maksimalno 400 metara četvornih. Hrvatski branitelji kada grade stan zbog svog stambenog zbrinjavanja imaju još dodatni popust na komunalni doprinos u iznosu od 10 posto.
– Karikirano, nakon ovog možemo samo plakati jer će nam ovo povećanje strašno naštetiti poslovanju. Ovim povećanjem komunalnog doprinosa, poskupit će i investicije, a u konačnici i cijena nekretnina jer se nemamo gdje namiriti. Jednostavno sam šokiran ovom odlukom gradskih vlasti, jer mi ne ostvarujemo dobit od 30 posto pa da taj doprinos u okviru iste možemo i „pokriti”. Naša se dobit svela na 5-10 posto. Sad na to dodajte utjecaj kamata, aktualni puls tržišta i nećete dobiti neku povoljnu klimu za investitore. Koliko znam, nedavno je i samo Ministarstvo graditeljstva izašlo s preporukom da se, zbog poticanja investicija, smanje nameti. Povećanje bilo kojeg nameta u situacije kad se gotovo ne gradi ništa i kad je upitna svaka investicija, nije poticanje. U krajnjoj crti, čak i samo poskupljenje nije toliko veliki problem, koliko je brzina ishođenja potrebnih prostorno-planskih i građevinskih dozvola, rekao nam je Antonio Duca, inače prvi čovjek tvrtke Duca d.o.o.
Povećanjem odluke o povećanju komunalnog doprinosa, očito je da je gradska blagajna prazna te da u Gradu Zadru, s obzirom na prezentirani, bolje rečeno razvikani obujam zadarskog graditeljskog „booma”, nije došlo do jednakomjernog punjenja ze iste blagajne. Na drugu stranu, poslagana predizborna obećanja iz područja komunalne infrastrukture, a koja su u domeni izvedbe Grada Zadra i njegovog gradonačelnika, uredno čekaju na izvršenje.