Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zgrada u sklopu koje je bio “Atrij” ide u najam, Dragić zasmetalo zapošljavanje Kalmetinog sina u Zračnoj luci

29.01.2019. 14:31
Zgrada u sklopu koje je bio “Atrij” ide u najam, Dragić zasmetalo zapošljavanje Kalmetinog sina u Zračnoj luci


Aktualni sat današnje sjednice zadarskoga Gradskog vijeća protegao se na skoro dva sata, s time da je prva točka dnevnog reda prebačena prije samog aktualca. Tako je u ime Mandatnog povjerenstva Rade Šimičević pročitao izvješće ovog tijela o prestanku obavljanja mandata vijećnika SDP-a Darka Vrdoljaka, koji je na dužnost člana Gradskog vijeća podnio ostavku, umjesto kojega je kao novi vijećnik iz redova SDP-a na početku jučerašnje sjednice prisegnuo Daniel Radeta.
Aktualni sat obuhvatio je veliki broj vijećničkih pitanja – od komunalne i infrastrukturne problematike do ostalih segmenata života građana.
Prvi je vijećničko pitanje postavio Mladen Malta (MOST) kojega je zanimalo što će biti s prostorom na stubama prema Muraju, u kojem je nekad bio ured obrane grada, a onda ispostava Hrvatskih cesta.
– Da je to privatni prostor sigurno ne bi bio prazan. U prizemlju je bio Atrij, a sada je i to prazno. Cijeli kompleks tako stoji neiskorišten, pa se javlja sumnja da se priprema za nekoga, kazao je Malta.
Gradonačelnik Branko Dukić odgovorio mu je kako će biti raspisan natječaj za cijelu zgradu, te kako će se prostor dati u najam, a ne na prodaju.
Danijela Vukoša iz SDP-a pitala je na koji način građani mogu doznati o raspisivanju novih radnih mjesta u gradskim trgovačkim društvima, jer kako je kazala, pri zapošljavanju nema transparentnosti.
Gradonačelnik Dukić odgovorio je kako zapošljavanje mora biti transparentno i prema natječaju, te će se provjeriti da li se tako u svim slučajevima i postupa.
Vukoša se također osvrnula na sufinanciranje rada vrtića do 22 sata, te ju je zanimalo kako će se organizirati rad u tri smjene, s obzirom na nedostatak prostora i veliki broj djece.
Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić kazao je kako će se sve urediti prema pedagoškim standardima, s kraćim programima i popodnevnim kliznim vremenom, te je pozvao vijećnicu da onda obiđe vrtiće i uvjeri se u praksi kako to funkcionira.
Damir Burčul iz HDZ-a ukazao je na problem nepropisno parkiranih vozila na nogostupu u Kaljskoj ulici koji je zbog toga potpuno devastiran, dok je vijećnik Daniel Radeta iz SDP-a upitao gradonačelnika o razlozima njegova putovanja u Tursku.
– Putovanje u Tursku, objasnio je Dukić, bilo je organizirano s ciljem upoznavanja sa sportskim turizmom, da vidimo što mi u Zadru možemo u tom smislu napraviti. Ne treba ništa izmišljati, sve je već izmišljeno samo treba primijeniti. Razgovarali smo s raznim turskim direktorima hotela i želimo također krenuti tim putem, odgovorio je Dukić.
Jelena Jelavić iz SDP-a zauzela se za oslobađanje stanovnika Poluotoka od plaćanja parkinga, na što joj je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela kazao kako će se o tome raspraviti i nastojati pronaći optimalan način naplate parkiranja.
Kristijan Kotlar iz Akcije mladih osvrnuo se na skup Mjesnog odbora Arbanasa, održan prošlog ponedjeljka, a vezan uz Urbanistički plan uređenje uvale Bregdetti, na kojem je bio i bivši gradonačelnik Božidar Kalmeta.
– Gdje ste vi tada bili gradonačelniče Dukiću jer stekao se dojam da Kalmeta upravlja gradom, kazao je Kotlar koji je pitao i hoće li odgovorni u KK Zadar snositi odgovornost zbog loših rezultata koji, kako je naveo, nisu opravdali ulaganja u klub.
– Za upravljanje Gradom, kazao je Dukić, odgovoran sam ja, kao i za donošenje i provođenje odluka. Ali ja ne donosim odluke bez da se konzultiram sa suradnicima, a o Urbanističkom planu uređenje uvale Bregdetti sam raspravljao sa svojim timom na drugom mjestu. Što se Kalmete tiče, on je predsjednik županijskog HDZ-a i čovjek bogatog političkog iskustva. Mi smo stranački kolege, razgovaramo, kontaktiramo i ne vidim što vam nije po tom pitanju jasno, odgovorio je Dukić Kotlaru.
Vezano uz KK Zadar gradonačelnik je odgovorio da se klub polako stabilizira financijski, a za sportske rezultate je rekao kako on „ne može ubaciti tricu.“
Erol Gaši iz SDP-a pitao je o kriterijima za postavljanje baznih stanica od strane teleoperatera, na što mu je odgovoreno da Grad Zadar nema zakonsko pravo odlučivanja o njihovu postavljanju.
Duško Vuković (HSU) osvrnuo se na protekla adventska događanja za koja je ustvrdio da su bila vrlo pohvalna.
– Na toj je božićnoj manifestaciji izvedeno blizu sto scenskih nastupa i mnogi građani su mi rekli da su oduševljeni pristupom i organizacijom, kazao je Vuković i upitao hoće li u takvom opsegu zadarski Advent nastaviti i dalje jer je ta manifestacija, kazao je Vuković, uvelike upotpunila ponudu grada u ovom zimskom razdoblju.
Vuković je još upitao hoće li se na neke dijelove grada postaviti videonadzor, posebno kod spomenika kulture kako bi se zaštitili od vandala. Pročelnik Robertino Dujela odgovorio mu je da je lani videonadzor postavljen na deset lokacija ulaza i izlaza u grad, koji služe najviše policiji.
– Za ovu godinu planiramo videonadzor postaviti na još pet lokacija nad prometnim površinama kako bismo kontrolirali promet u mirovanju na mjestima gdje su česta neprimjerena zaustavljanja vozila, odgovorio je Dujela.


Nepotizam pri zapošljavanju u Zračnoj luci?
Vijećnica SDP-a Irena Dragić postavila je pitanje vezano uz zapošljavanje u Zračnoj luci Zadar za koju je ustvrdila da je „sigurna luka za članove HDZ-a i njihovu rodbinu.“
– Nakon niza zapošljavanja, a posljednje je zapošljavanje brata Josipa Bilavera, sljedeći koji će se tamo zaposliti je Kalmetin sin. Je li vam konačni cilj da vaši sinovi zažele zbogom drugim sinovima koji odlaze iz Zadra zbog  nepotizma?, upitala je Dragić, na što joj je gradonačelnik Dukić odgovorio da to pitanje postavi direktoru Zračne luke, ustvrdivši „što ja imam s time.“


Turistički povezati Luku sa Zadrom
Predsjednik Gradskog vijeća Zadra Zvonimir Vrančić iznio je jednu sugestiju uoči nadolazeće turističke predsezone.
– Za vrijeme sezone posjetit će nas oko 400 tisuća turista iz cijeloga svijeta. Svi su oni dobro informirani o našim prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini, a bilo bi dobro da budu informirani i o tome da je Zadar i grad Luke Modrića koji je upravo ovdje započeo svoje prve nogometne korake, kazao je Vrančić i predložio da se osmisli najbolji način na koji će se hrvatskog kapetana i najboljeg nogometaša svijeta u turističkom smislu povezati sa Zadrom, bilo banerima, kroz mrežne stranice Turističke zajednice ili na neki drugi način.
Gradonačelnik Dukić podržao je ovu ideju i dodao da je i sam svjedok prilikom boravaka u inozemstvu kako je prva poveznica s Hrvatskom mnogih stranaca, od taksista do svih ostalih, upravo Luka Modrić.




Kome gratis ulaznice za košarku?
Vijećnika Erola Gašija iz SDP-a zanimalo je zašto KK Zadar za utakmice dodjeljuje jako puno gratis karata, pa je tako iznio podatak da je na utakmici s Partizanom prodano 2.620 karata, plus oko 3.200 onih s godišnjim ulaznicama, a da je gledatelja na toj utakmici bilo čak između 6.500 i 7.000.
– Tako dijeliti besplatne karte mogu samo bogati klubovi, ustvrdio je Gaši.
Odgovorio mu je pročelnik Upravnog odjela za financije Ivan Mijolović koji je naveo da pravo na gratis ulaznice imaju polaznici Škole košarke, kao i sponzori koji kao protuuslugu za sponzorstvo traže besplatne ulaznice.