Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ODLUKA VLADE Moguće reduciranje linija prema otocima

29.01.2021. 19:10


Brodari koji održavaju 54 državne linije, trajektne, brzobrodske ili brodske, moći će smanjiti broj vožnji na određenoj liniji u vrijeme trajanja epidemije, ali samo ako lokalne vlasti daju suglasnost za takav postupak. Preduvjet za smanjenje opsega plovidbe osigurala je jučer Vlada koja je dopunila odluku o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu tako da je Upravnom vijeću Agencije za obalni linijski pomorski promet dala ovlasti da brodarima odobri zahtjev za izmjenama opsega plovidbe ako je on usklađen sa stvarnim potrebama korisnika i ako za to imaju suglasnost jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković objasnio je da zbog utjecaja pandemije brodari koji obavljaju javni obalni pomorski promet bilježe znatan pad prometa na državnim linijama, što uvelike utječe na ukupno poslovanje i znatno smanjenje prihoda, a samim time i na likvidnost brodara. Već u prvom kvartalu 2020. godine brodari su bilježili znatno smanjenje prihoda u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, a gubitci u poslovanju su dodatno narasli nakon završetka turističke sezone.


Suradnja sa SAD-om
Vlada u obrazloženju odluke ističe da omogućava izmjenu opsega plovidbe kako bi ublažili posljedice utjecaja koronavirusa na poslovanje brodara u javnom obalnom pomorskom prijevozu.
U redovitom javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu u Hrvatskoj su 54 državne linije, a iz državnog proračuna je za njihovo održavanje za ovu godinu, napomenuo je ministar Butković, osigurano 327 milijuna kuna, dok je u sljedeće dvije godine planirano po 340 milijuna kuna.
Državne linije održava 14 brodara s ukupnom flotom od 82 broda. Najveći brodar je riječka Jadrolinija u vlasništvu države koja održava ukupno 35 linija, od čega najviše trajektnih, njih 24.
Vlada je jučer usvojila i zaključak o tome da je »upoznata sa Sigurnosnim okvirom u pogledu međusobne povezanosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a, ali i s dodacima koji uključuju suradnju još nekoliko institucija za zaštitu američke i hrvatskih granica. Što točno donosi taj zaključak u samom se dokumentu ne navodi, a na sjednici Vlade je to pokušao objasniti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Kaže da je zapravo riječ o platformi za povezivanje sustava u realnom vremenu koja omogućuje razmjenu informacija i provođenje velikog broja biometrijskih provjera što ih je razvilo američko ministarstvo domovinske sigurnosti s osnovnim ciljem njegova povezivanja sa sustavima drugih država. Ministar kaže da će se povezivanjem sustava spriječiti velik broj prekršaja i kaznenih djela i olakšati i međunarodno putovanje, ali otkriva i da je povezivanje tih sustava za razmjenu informacija preduvjet za pristupanje Hrvatske programu izuzeća od viza sa SAD-om.


Prava dužnosnika
Predložene su i izmjene Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, pa se tako članovi te komisije izjednačavaju u pravima s državnim dužnosnicima, primjerice kad je u pitanju pravo na punu plaću šest mjeseci nakon prestanka dužnosti, ako su tu dužnost obavljali najmanje godinu dana. U sljedećih šest mjeseci imat će pravo na polovicu te plaće.
Ako su dužnost člana Komisije obnašali manje od jedne godine, a više od tri mjeseca, nakon prestanka obnašanja dužnosti tri mjeseca će imati pravo na naknadu pune plaće, a sljedeća tri mjeseca na pola plaće. Komisija ima devet članova i bira ih Sabor na prijedlog Vlade, a ovim su izmjenama zapravo izjednačeni s pravima koje imaju brojni dužnosnici po različitim agencijama koji se imenuju na isti način.
Mijenja se i rad Prosvjetne inspekcije, a u Vladi su odlučili da više neće biti dopuštene anonimne prijave, a time, tvrde, žele zaštititi prosvjetne radnike i škole od zloupotrebe tog instrumenta. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kaže da se pokazalo da je u sustavu osnovnog i srednjeg školstva oko jedne četvrtine anonimnih prijava bilo neutemeljeno.
– Taj se instrument često zlorabio u smislu negativnih međuljudskih odnosa u nekoj sredini. Zlonamjerno se pokretalo postupke, što je uvelike otežavalo samo djelovanje Prosvjetne inspekcije, pojasnio je razloge za izmjene Fuchs. Tako će se ubuduće kod pokretanja postupka morati jasno naznačiti tko podnosi prijavu, pa će prijava morati sadržavati podatke o prijavitelju, ime i prezime, adresu stanovanja te podatke za kontakt, odnosno za pravnu osobu: naziv, sjedište i potpis ovlaštene osobe. Prosvjetna inspekcija bit će dužna odgovoriti na prijavu i u roku od 30 dana o tome hoće li pokrenuti postupak mora izvijestiti prijavitelja.