Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

RAVNOKOTARSKI FENIKS Koronavirus usporio, ali nije zaustavio škabrnjske projekte

29.01.2021. 20:15


Priča o ravnokotarskoj Škabrnji priča je o opstojnosti, simbolu stradanja, patnje i ponosa, ali i priča o prosperitetnoj budućnosti.
– Nakon nepredviđenih okolnosti zbog stečaja dvije tvrtke koje su radile izgradnji zgrade Općine Škabrnja s memorijalnim centrom, spomen sobom s imenima poginulih branitelja i civila Škabrnje, radovi na završnoj fazi započinju naredni tjedan,najavio je Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja (Škabrnja, Prkos), te nastavio:
– Radove u vrijednosti od 600.000 kuna osiguralo nam je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ministrice Nataše Tramišak, u kojem je državni tajnik Šime Erlić iz Zadra, rekao je Bubnjar.


Nakon dva stečaja novi izvođač
– Radovi su bili zastali zbog stečaja zadarske građevinske tvrtke Ploter. Nastavljeni su s tvrtkom Jedinstvo d.o.o. iz Krapine koja je izvodila armirano-betonske radove, a potom je radove izvodila tvrtka Projekt inženjeringa d.o.o. iz Požege, koja je također završila u stečaju, kazao je Bubnjar, te je nastavio:
– Nažalost nismo imali sreće, ali to je napokon iza nas. Na javnom natječaju za izvođenje radova izabrana je respektabilna građevinska tvrtka TIM d.o.o. Nadin direktora Tomislav Odžaković, koja se iskazala na radovima na zadarskom Muraju, Ninu, Viru, na tvornici suhe žbuke Polača-Zapužane. Vjerujem kako je odabir ove tvrtke pogodak u sridu, mišljenja je škabrnjski načelnik.
Zgrada se radi po projektu višestruko nagrađivanih, poznatih zadarskih arhitekata Igora Pedišića i Ive Letilović iz arhitektonskog ureda AB Forum.
– Dosad je u izgradnju uloženo oko 3,6 milijuna kuna te će s ovim radovima ukupna ulaganja biti oko 4,2 milijuna kuna koje su omogućili Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo branitelja i Općina Škabrnja. Do otvaranja zgrade nakon završetka ovih radova preostaje nam još opremanje interijerom, istaknuo je Bubnjar.


Novi trg u centru Škabrnje
Katnica ima 379 m2 površine zatvorenog prostora sa sanitarijama, plus trijem od 70 m2. U prizemlju zgrade bit će društvene prostorije površine 85 m2 i prostor za udrugu branitelja 75 m2. Na katu zgrade općinski uredi zauzet će 152 m2, a komunikacije 31 m2.
– Memorijalno spomen obilježje na južnom kraju zgrade površine od 53 m2 koje je namijenjeno za odavanje počasti i paljenje svijeća, u čast poginulim mještanima i braniteljima nažalost u ovoj fazi neće se raditi. Naime, za navedenu memorijalnu sobu trebam nam još od 250.000 do 300.000 kuna, objašnjava Bubnjar.
Kad je riječ o zgradi općine, pošte i cijelom tom kompleksu završeni su radovi iznad, na velikom zapuštenom platou, sada novom škabrnjskom trgu.
– Vrijednost dosadašnjih radova iznosi oko milijun kuna, naravno novčani iznos je manji jer su poslove izvodili i općinski komunalni djelatnici. Radovi se izvode po projektu arhitekte Igora Pedišića. Izgrađene su šetnice, plato za tržnicu i 36 parkirnih mjesta tako da ih s postojećim u centru Škabrnje biti čak 70, precizan je Bubnjar.




Zablistala u punom sjaju
– Izgrađeni su i horikulturni otoci koji su nasuti zemljom. Još nam je potrebno oko 100.000 kuna za hortikulturu, za ukupno 25 stabla muške murve i maslina te cvijeće. Naime, hortikultura će svojim izgledom i funkcionalnošću oplemeniti cijeli prostor, a prostor oko njega učiniti ljepšim i ugodnijim za boravak, tvrdi Bubnjar.
Unatoč svim tužnim životnim pričama koje su svjedočile o studenome 1991. godine, herojska Škabrnja je danas mjesto modernog prostornog uređenja i velikog broja mladog stanovništva, a ratne rane na prvi se pogled na njenoj vanjštini jedva primjećuju.
– U projektu vrijednom gotovo 4 milijuna kuna, od čega je Zadarska županija financirala 65 posto, a 35 posto, završena je energetska obnova osnovne škole koja je zablistala u punom sjaju i sad je s razlogom nazivaju »ljepoticom boje lavande«, reći će Bubnjar.


Općinska širokopojasna mreža
– Pred nama je projekt širokopojasne mreže vrijedan 51,3 milijuna kuna, zajedničkom projektu općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Galovac i Škabrnja. Ugovor o financiranju u iznosu od 35,7 milijuna kuna je potpisan. U tijeku su završne konzultacije, objavljivanje javnog natječaja za izvođača radova se očekuje u ožujku. Važno je napomenuti da širokopojasna mreža ostaje u našem vlasništvu, svih četiri lokalnih jedinica, te ćemo godišnje imati značajne prihode, istaknuo je Bubnjar.
U razdoblju od oko dva mjeseca započet će rekonstrukcija za ulaza Ambar i Marinovac. Započinje asfaltiranje ceste Škare-Vlačine- Prkos.
– Ulazi na sjeveru Škabrnje će se kompletno rekonstruirati što je vrlo značajno za sigurnost svih sudionika u prometu. Naime, cesta od Biljana do raskrižja za Ambar je »dritura«, ravna i bez zavoja što omogućuje velike i po život opasne brzine motornih vozila, ističe Bubnjar, te nastavlja:
– Cestu od Škara preko Vlačine, uz ŠC Vlačine i buduću stambenu zonu, te kroz istočni dio Prkosa sa spojem na Ulicu dr. Franje Tuđmana, glavnu cestu Škabrnja – Prkos, izvodit će Županijska uprava za ceste ravnatelja Branka Kutije. Bit će to cesta poput obnovljenih cesta u Zemuniku Gornjem, Gorici, Sikovu i drugdje, poručio je Nediljko Bubnjar.
 


Besplatni internet u centru Škabrnje, Prkosu i na ŠC Vlačine


Kako bi se olakšao pristup besplatnim internet uslugama na mjestima javnog prostora postavljena je WiFi infrastruktura ukupne vrijednosti 15.000 eura ili oko 110.000 kuna, koji je financiran u 100-postotnom iznosu od strane Europske komisije. WiFi je postavljen u centru Škabrnje, Prkosu i na Športskom centru Vlačine. Kako je samo Škabrnja duga 5,2 kilometara trebat će još ulagati u besplatni, bežični internet, navodi Bubnjar.