Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svi će korisnici moći slobodno izaći i primati posjete

29.01.2021. 19:47


Korisnici Doma za starije i nemoćne osobe na Sfingi su prije desetak dana dobili drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa te bi trebali biti zaštićeni od virusa.
– Prošlo je skoro deset dana da smo dobili drugu dozu cjepiva i trebali bismo biti zaštićeni, ali još ne smijemo vani. Zanima me kada će to biti, ništa nam ne govore već čekaju odluku od glavnog stožera. Međutim, mene zanima ako smo cijepljeni radi zaštite od koronavirusa zašto onda ne smijemo izaći ili zašto smo se uopće cijepili, pita se jedna od korisnica Doma koja je htjela ostati anonimna.
Slijedom njezinih pitanja nazvali smo ravnatelja Doma Marka Buljata te nam je rekao kako su im prilikom cijepljenja epidemiolozi rekli da trebaju pričekati desetak dana do puštanja korisnika vani.
– Korisnici su se cijepili prije deset dana tako da smo planirali sutra im omogućiti izlazak izvan doma. Za početak bi to bilo samo u dvorište, a potom bi mogli izlaziti u šetnje. Teoretski, sada bi svi korisnici Doma trebali biti zaštićeni, jedni su preboljeli koronu, drugi su se cijepili, te bi trebali biti sigurni od zaraze. Ipak, ne možemo djelovati samostalno već moramo čekati upute Nacionalnog i Županijskog stožera, rekao nam je Marko Buljat, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe u Zadru.
O tome kakve bi mogle biti odluke nakon 1. veljače provjerili smo u Županijskom stožeru civilne zaštite čiji nam je načelnik Šime Vicković prenio dobre vijesti koje će zasigurno razveseliti mnoge korisnike domova, ali i članove njihovih obitelji.
– Budući su svi korisnici domova cijepljeni, a čime su i zaštićeni, odlučeno je kako se od 1. veljače ukida odluka koja se odnosi na domove za stare. Dakle, početkom veljače svi domovi se otvaraju i svi će korisnici moći slobodno izaći iz Doma i primati posjete. Jedino ćemo ravnatelje domova obvezati da organiziraju druženje obitelji s korisnicima na način da se izbjegnu gužve. Dakle ravnatelji će morati osmisliti nekakav model po kojem će obitelji korisnika moći dolaziti u posjet, ali da ne dolaze svi odjednom, kako ne bi došlo do prevelikog broja ljudi u domovima, pojasnio je odluku Šime Vicković.
Podsjetimo, domovi za starije su bili zatvoreni za posjete još od početka studenog, a ako se u obzir uzme da su i gotovo cijelo proljeće bili zatvoreni, može se reći da je protekla godina bila iznimno teška i zahtjevna za korisnike domova, koji su bili zatvoreni, njihove obitelji, koje ih mjesecima nisu mogle vidjeti, ali i djelatnike.