Šampioni jubilarne stankovačke smotre su Cabernet, Zorana Perice i Maraština Vina Karaba Milivoja i Šime Kurtova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Stankovcima održana 25. degustacija vina sjeverne Dalmacije Vinkovo 2022.
U Stankovcima je pobjedilio vino i zdrav razum, jer je uz smjenu vlasti uredno »primopredana« vinska manifestacija s kojom je otpočeo vinski pokret koji je vinare zadarskog kraja iz ničega doveo do zlata na Decanteru
Damir MARIČIĆ
Šampioni i osvajači zlata na ovogodišnjem Vinkovu u Stankovcima

Šampioni jubilarne 25. smotre vina Sjeverne Dalmacije u Stankovcima Vinkovo 2022, su u crnim vinima u postupku proizvodnje, Zoran Perica iz Bile Vlake sa Cabernet Sauvignonom s osvojenih 86 bodova te za bijela vina, s istim brojem bodova, Vina Karaba (Milivoja i Šime Kurtova) iz Pakoštana s Maraštinom.
- Pobjeda pripada svima koji imaju i rade vino, kazao je načelnik Općine Stankovci Željko Perica, a vinari i ljubitelji vina dodali bi tome pobjeda vina ali i Stankovaca jer i sa smjenom vlasti se nastavilo manifestaciju s kojom je u suvremenosti, odnosno nakon Domovonskog rata, sve u vezi vina na ovom području počelo. Nekad smo imali dva vina - crno i bijelo, nastavio je Perica, a sad imamo vina koja se zahvaljujći vašem radu i našoj plodnoj zemlji mogu usporediti sa najboljima u svijetu, zaključio je i pozvao na pozornicu svog prethodnika Željka Baradića koji je manifestaciju vodio 24 godine do ovog »srebrnog pira« ovdašnjih vinara i Stankovaca. Tako smo se svi uvjerili da je u Stankovcima smjena vlasti barem što se ovog vinskog dijela tiče, protekla bez problema, kako je Baradić kazao:

Edukativno, manifestacijski i gospodarski značajna manifestacija

- Nakon što sam se ja svojom voljom povukao, a Zoran voljom naroda izabran, imali smo primopredaju one općinske vlasti, a sada mu s 25 godina predajem Vinkovo na daljnje vođenje.
Uz napomenu kako je osim edukativno, manifestacijski i gospodarski značajna manifestacija prepoznata ne tek od vinara već i ljubitelje vina, ne samo u Kotarima, Baradić je naveo:
- U tom je vremenu ovdje bilo 5.000 uzoraka vina, a manifestaciji nazočilo preko 15.000 ljudi i sve bez incidenta ovdje, a i na povratku kućama.
Potom su, »bratski«, Baradić bijelim zlatnim, a Perica crnim zlatnim dodijelili medalje, dok im se u uručenju pehara šampionima pridružio i Danijel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, i redovan sudionik ovog događanja. Zbog epidemioloških mjera umjesto do lani znane i čuvene fešte ove se dvije godine manifestacija odvija u skladu s naputcima te je okupila jedino pobjednike i obuhvatila samo dodjelu priznanja, uz prethodnu simboličnu rezidbu vinograda. Vinograd Tihomira Morića blagoslovio je stankovački županik fra Dujo Jukić, a Zvonimir Vlatković obrezao dio reda uz objašnjenja i preporuke.

Zlata više među crnim vinima

Zlata su za bijela vina, uz šampiona, uzeli i Kraljevski vinogradi odnosno Grgur Vinski Pošip iz Petrčana (Zoran Pantalon i Milenko Rajić), Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih (Dragana Jokić) za Maraštinu (preuzela Cvita Eškinja enologinja), te Diadora eko d.o.o.(Zdravka Žuže) iz Podgradine za Pošipa, svi s po 85 bodova. U crnim vinima zlata je bilo više, a osim šampiona uzeli su ih i Diadora eko d.o.o. odnosno Zdravko Žuža za Syrah od 85,67 bodova, dakle »za nokat« iza šampiona te Božo Bačić iz Podgrađa za Syrah-Merlot, Vina Buljat, Darija Buljata iz Suhovara za svoju kupažu Merlot- Syrah-Plavina (ljubiteljima znanu kao Soare po rimskom nazivu posjeda u Suhovarama ili po domaći Sovarama), Vinarija Skelin iz Drinovaca za Merlot pa opet Diadora eko Zdravka Žuže sada za Cabernet Sauvignon te šampion crnih Zoran Perica, sada za Syrah, a svi su s 85 bodova.

Srebrni, brončani i - odbačeni

Bijelih je vina inače na smotru pristiglo 66, a osim zlatnih bilo je 18 srebrnih medalja (od 80 do 84,99 bodova), i 20 bronci, (od 75 do 82 boda) dok su 24 odbačena, osim nešto zbog kemijske analize (u Stankovcima se radi prije panela kušača) prvenstveno zbog oksidacije. Kod crnih od pristiglih također 66 vina osim zlata podjeljeno je 14 srebrnih priznanja te 15 bronci, a 30 vina je odbačeno, na žalost češće zbog etilacetata i octikavosti odnosno i mišavosti, a ne samo oksidacije.

Pod geslom »Vina za ženidbu«

Stankovce su do 132 vina u masi doveli mnogobrojni stankovački te općenito ravnokotarski (od Nina do Skradina) vinoljupci i vinari, a do kvalitete prvenstveno znani nam kotarski »vinski serdari« a kojima se na sreću uvijek priključi i poneko novi. Pa se podsjetiti anegdotalne istine s prve smotre kada je na nalijepljeni plakat pred dućanom s pozivom na edukaciju vinara okupljeno društvo pogledavši »čitulju« lakonski konstatiralo: »E, vidi, oni će nas učiti praviti vino«, a vino je bilo »do nove godine slatko a poslije kiselo«, da bi sad dvoranu krasio natpis »Kvasine ni za lijek«. I konstatirajmo na kraju jer stankovačka smotra uvijek ima slogan, da je ovogodišnji - »Vina za ženidbu«. Pitam ja je li zato što ima puno starih momaka, ili vinarime trebaju svadbe da bi popravili prodaju a odgovore mi: Nekad se znalo dogoditi da bi se »gazda kuće« žalio »Ženio bih sina ali nema dosta vina pa će morati čekati dogodine«, dok sad nitko ne treba čekati. Pa nas je to za kratkog druženja uz lijepa makar mlada vina podsjetilo da je i prvo čudo Isusovo nastalo iz istog razloga.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)