Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Otvorenje doma do početka vatrogasne sezone?

Autor: Ivana Burica

28.03.2010. 22:00
Otvorenje doma do početka vatrogasne sezone?

Foto: Adam VIDAS



Radovi na izgradnji vatrogasnog doma započeli su lani u lipnju, izvođač je Lavdara d.o.o., a dosad je u projekt, ne računajući izradu projektne dokumentacije, utrošeno 1,5 milijun kuna. Taj je iznos u većem dijelu osiguralo Ministarstvo mora. Kako doznajemo, nedostaje još oko 700.000 kuna, a DVD Tkon i Općina Tkon nadaju se da će i taj iznos osigurati Ministarstvo mora
Pri kraju su radovi na izgradnji vatrogasnog doma u Tkonu. Prema riječima predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tkon Romea Lukačića, otvorenje objekta očekuje se sredinom svibnja.
– Još samo treba urediti okoliš i završiti neke manje intervencije na samom objektu te riješiti priključke na struju i vodu, kazao je je Lukačić.
Radovi na izgradnji vatrogasnog doma započeli su lani u lipnju, izvođač je Lavdara d.o.o., a dosad je u projekt, ne računajući izradu projektne dokumentacije, utrošeno 1,5 milijun kuna. Taj je iznos u većem dijelu osiguralo Ministarstvo mora. Kako doznajemo, nedostaje još oko 700.000 kuna, a DVD Tkon i Općina Tkon nadaju se da će i taj iznos osigurati Ministarstvo mora. Vatrogasna zajednica Zadarske županije obećala je financirati troškove građevinskog iskopa te na konto toga uplatiti 150.000 kuna. U DVD-u Tkon očekuju da će ti novci stići uskoro.
Nedostaje 700.000 kuna
– Imamo razumijevanja prema činjenici da je kriza. U petak sam se u Zagrebu susreo s državnim tajnikom za more Marijom Babićem te mu izložio situaciju s vatrogasnim domom. Rekao sam da bi, ako ne cijeli iznos, dobro bilo osigurati barem dio – nekih 200 ili 300 tisuća kuna da se vidi da nas se prati. On je jako sklon pomoći. Dogovorili smo zajednički sastanak između nas dvojice te ravnatelja Uprave za razvoj otoka i priobalja Josipa Borića, na kojem bismo trebali sve detaljnije dogovoriti, kazao je načelnik Općine Tkon Danijel Katičin.
Dio novaca koji nedostaje uplatio bi se Lavdari d.o.o., budući da joj se prema ugovoru sklopljenom na 1,750.000 kuna plus PDV duguje 250.000 kuna plus PDV. Ostatak novca potreban je za uređenje dvorišta i 150 metara pristupne ceste.
Prvi tkonski vatrogasac Romeo Lukačić informirao nas je da objekt raspolaže s prostorom ukupne površine 300 metara kvadratnih. U prizemlju se nalaze tri garaže, dispečerska sala, mala kuhinja i sanitarni čvor, dok su na katu, uz još jedan sanitarni čvor, smješteni tuševi i jedna malo veća sala za razna okupljanja.
Lukačić, kao i 57 članova DVD-a Tkon s položenim vatrogasnim ispitom te još petnaestak “vanjskih suradnika”, dobrovoljaca bez položenog ispita, nadaju se da će ovogodišnju vatrogasnu sezonu dočekati spremni, s dovršenim vatrogasnim domom.
Labirinti javne uprave
Tomu se nada i općinski načelnik Katičin koji ističe da je vrijeme da četiri vatrogasna vozila konačno prestanu biti “rasuta” po cijelom Tkonu te da budu kvalitetno održavani na jednom mjestu i spremni za intervencije.
– Kad će vatrogasni dom biti otvoren ovisi o nizu faktora, odnosno o tomu hoće li svi priključci biti riješeni na vrijeme. U praksi to rijetko kada bude tako, navodi Katičin koji je i ovom prigodom spomenuo problem hrvatske javne uprave, odnosno kompliciranih zakona koje uprava mora provoditi.
– Zašto toliko sebi otežavamo život i trošimo bespotrebno vrijeme, energiju i siječemo šume za tone dokumenata, pita se Katičin te u tom smislu navodi primjer zemljišta na kojem se gradi vatrogasni dom.
– Kad smo dobili građevinsku dozvolu za izgradnju doma zemljište je bilo uknjiženo kao općinsko. No, kako je dio terena pod šumom, država je navijestila da će se u skladu sa zakonom o šumama ona uknjižiti kao vlasnik. Nakon što to učini, država se treba odreći terena, a Općina Tkon se ponovno uknjižiti kao vlasnik. Inače, procedura ide tako da se Hrvatskim šumama mora isplatiti odšteta, ali ovaj put, zahvaljujući Zakonu o vatrogastvu, nije nužno platiti odštetu, rekao je Katičin napomenuvši da ovaj problem spominje jer se o komplicirane procedure spotiču svi javni i privatni projekti te je zbog toga teško bilo što planirati.