Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vjernici pozvani da ne zaborave potrebite i one koji pate

29.03.2021. 12:00


Blagdan Cvjetnice ili Nedjelje Muke Gospodinove u ozračju pandemije koronavirusa dočekan je u nadi vjere i iščekivanja radosti najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa.
– Usprkos koroni i brzom tempu života tradicija koja prati blagdan Cvjetnice prenosi se s koljena na koljeno i nikad neće prestati, kazao je Božo Dijan Makac iz Sukošana, pred početak crkvenog obreda.
U Župi sv. Kasijana u Sukošanu i Debeljaku u jučerašnjem uvodu u Veliki tjedan vjernici su pohodili svete mise noseći u rukama grančice masline koje simboliziraju zajedništvo, mir, nadu u uskrsnuće i vječni život. U prostoru crkve bio je i manji broj vjernika prema epidemiološkim mjerama, većina je bila u dvorištima oko crkve gdje je župnik don Domagoj Kelava i blagoslovio maslinove grančice.
Naime, obred blagoslova maslinovih grančica i procesija simboliziraju zapravo Isusov ulazak u Jeruzalem na magarcu, kad su mu svi vikali »Hosana sinu Davidovu« i mahali palminim granama. Međutim, zbog pandemije koronavirusa nisu održane tradicionalne procesije u kojima vjernički puk pjevajući prati Gospodina sa željom da mu izrazi privrženost i odanost. To je jedno značenje Cvjetnice, slaviti Krista kao pobjednika.
– Molite da ne padnete u napast, molite da se podignete. Tamo gdje smo duhovno uspavani neka nam život bude život svete molitve, skladne molitve iz srca. Neka vam današnja molitva bude poticaj da Veliki tjedan provedete u molitvi Križa, poručio je don Domagoj, pozvavši vjernike da u ove dane ne zaborave one potrebite, sve one koji pate na bilo koji način upravo kako je to činio Isus Krist koji je na dan Cvjetnice ulazeći u Jeruzalem znao da ga čeka muka, patnja i smrt na križu.