Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zašto ne čitati bajke kada u njima najbolje možemo ugledati same sebe?

29.03.2021. 08:45


Kao i ranijih godina, velik broj ustanova iz područja kulture, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi te udruga priključili su se manifestaciji »Zadar čita«. Tako je svoje programe prijavilo više od 40 sudionika te će se tijekom ovog tjedna na području Zadra i Zadarske županije održati više od 100 programa poticanja čitanja na temu bajki i zašto je dobro čitati bajke. Jedni od sudionika ovogodišnje manifestacije bili su i pisci zadarske Udruge ZaPis koji su se poigrali tipičnim strukturama bajke, od lika preko stila i njihovih specifičnosti, a naglasak su stavili na stereotipe koji se nerijetko pojavljuju u bajkama.


Neka nova zla
– Kada smo razgovarali o tome možemo li i kako odgovoriti na pitanje manifestacije Zadar čita – Zašto je dobro čitati bajke?, nakon nekog vremena smo shvatili da bajke zapravo nikada nisu i neće izaći iz mode jer upravo popularnost bajkovitih i nadnaravnih serija koje se danas konzumiraju po cijelom svijetu o tome najbolje svjedoči, napisali su iz ZaPisa.
Kao udruga čiji je glavni cilj upravo poticanje domaćeg književnog stvaralaštva, ovu su temu lako uklopili u svoje djelovanje te su ga u četvrtak predstavili okupljenima u Gradskoj knjižnici Zadar.
– Naša udruga bavi se suvremenom književnošću i cilj joj je afirmacija domaće književne produkcije i autora, motivacija za pisanje, stoga smo i ovaj put prionuli ‘’na posao’’ i poigrali smo se, prema nekom dogovoru koji je uslijedio, narativnom strukturom bajke, onime što je za bajku karakteristično, od stila do likova i njihovih specifičnosti, s tim da smo pokušali stereotipe kojima se bajka nerijetko bavi transponirati u naše divno, moderno tehnologijom nabrijano doba, napisala je Iva Pejković iz Udruge ZaPis.
Neka nova zla i pojave pokušali su detektirati te dokučiti i kako se s njima nose naše junakinje i junaci.


«Ogledalo, ogledalce moje«
Sve smo uklopili pod zajednički nazivnik – onu poznatu kraljičinu – »Ogledalo, ogledalce moje«. Jer zašto ne čitati bajke kada u njima najbolje možemo ugledati same sebe?
Priče su predstavili Mirjana Mrkela, Robert Nezirović, Lada Vukić i Iva Pejković, a iz Udruge se zahvaljuju Gradskoj knjižnici Zadar.
ZaPis najavljuje sljedeću aktivnost već 9. travnja., kada će ugostiti Koranu Serdarević, spisateljicu i gimnazijsku profesoricu iz Zadru koja je za svoje kratke priče osvojila niz nagrada te je sudjelovala na mnogo hrvatskih i međunarodnih književnih festivala. Aktivna je kao moderatorica na književnim događanjima i članica žirija književnih natječaja. Autorica je školskih gimnazijskih čitanki i sudionica projekata za poticanje čitanja kod mladih, a prva zbirka kratkih priča »Nema se što učiniti« nagrađena je stimulacijom za najbolja književna ostvarenja godine od Ministarstva kulture RH. Pojedine kratke priče prevedene su joj na engleski, njemački, talijanski, slovenski, mađarski, rumunjski i ukrajinski jezik, a čitava je zbirka prevedena na makedonski jezik.