Cilj je osvijestiti javnost o neplaćenom kućanskom radu koji se smatra »ženskim«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Gradskoj knjižnici postavljena izložba
Odjel za sociologiju zadarskog Sveučilišta, inače partner u ovom projektu, proveo je sveobuhvatno istraživanje u kojem je sudjelovalo 3600 roditelja u Hrvatskoj, a koje se odnosilo na život s malodobnom djecom, poslovnim i ostalim obvezama. Na taj smo način dobili detaljniju sliku kako izgleda život roditelja u Hrvatskoj kada se uzmu u obzir roditeljske, poslovne, kućanske obveze, pojasnila je Barada
Marin GOSPIĆ
Zadrani mogu pogledati izložbu do 8. travnja

»Jutros sam stala«, naziv je izložbe koja se od jučer do 8. travnja može pogledati u zadarskoj Gradskoj knjižnici. Izložba je dio kampanje »Jutros sam stala« čiji je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra »ženskim« i o podjeli kućanskih poslova u obiteljima u Hrvatskoj.

Istraživanja Odjela za sociologiju

- Odjel za sociologiju zadarskog Sveučilišta, inače partner u ovom projektu, proveo je sveobuhvatno istraživanje u kojem je sudjelovalo 3600 roditelja u Hrvatskoj, a koje se odnosilo na život s malodobnom djecom, poslovnim i ostalim obvezama. Na taj smo način dobili detaljniju sliku kako izgleda život roditelja u Hrvatskoj kada se uzmu u obzir roditeljske, poslovne, kućanske obveze, pojasnila je Valerija Barada, pročelnica i profesorica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru.
Cilj projekta je, dodaje, da lokalne zajednice i javna politika aktivno usklade mogućnosti za obitelji u Hrvatskoj kako bi olakšali obiteljski život i zaposlenim i ostalim roditeljima.
Nacionalna i lokalna politika mora pomoći roditeljima u vidu dovoljnog broja mjesta u vrtićima, njihovog rada u popodnevnim smjenama, produženih boravaka u školama i slično.
Sve zajedno utječe na kvalitetu života obitelji u Hrvatskoj, ali i na demografsku politiku koja je kod nas poražavajuća, a ne bi trebala biti kada bi se svi preduvjeti ispunili, odnosno kada bi se žene više podržale.
- Naglasak smo željeli staviti i na žene te kućanske i obiteljske poslove koji se »ne vide«, nisu plaćeni, a žene većinom obavljaju njihov velik dio. Neće se hladnjak sam napuniti, ručak sam skuhati, roba oprati...., navela je Barada.
U sklopu ove kampanje žene raznih dobi i obiteljskih statusa su na društvenim mrežama objavljivale svoja iskustva o neplaćenom kućanskom radu i što se događa u njihovim kućanstvima i obiteljima kada one na neko vrijeme prestanu obavljati sve zadaće koje inače svakodnevno obavljaju.
Upravo su ta iskustva dočarala neravnopravnost u raspodjeli kućanskih poslova i problem mentalnog rada koji je veoma iscrpljujući, a jako malo se priča o njemu. Prikupljene izjave žena iz kampanje vizualno su prenesene na plakate koji čine okosnicu izložbe postavljene u Gradskoj knjižnici Zadar.

Izložba i kampanja dio su šireg projekta

Izložba je do sada bila postavljena u Rijeci, Poreču i Splitu, a nakon Zadra odlazi u Križevce i Osijek. Izložba i kampanja dio su šireg projekta pod nazivom »Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene«, u kojemu je Odjel za sociologiju nositelj znanstvenog višeetapnog istraživanja stvarnih potreba žena i muškaraca u radno-produktivnoj dobi te mladih koji ulaze u tu dob, čijom se analizom žele predložiti, na podacima utemeljene, javne politike za bolje usklađivanje privatnog i poslovnog života u Hrvatskoj.
Kroz detaljnu analizu dobivenih rezultata i dodatna kvalitativna istraživanja, po završetku ovog projekta trebali bismo imati sveobuhvatnu sliku raspodjele kućanskog posla i brige o djeci kod roditelja u Hrvatskoj te glavnih poteškoća s kojima se roditelji susreću u pokušaju da odgovore na rastuće zahtjeve obiteljskog i poslovnog života.
Nositeljica projekta »Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene« je udruga B.a.B.e. Projekt traje 36 mjeseci, a osim u Gradu Zagrebu provodi se i u Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.

«4. smjena – nevidljivi rad«

Partneri na projektu su, uz Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko-srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga »HERA« Križevci, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga »IZVOR«, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske. Svi partneri na projektu čine mrežu »4. smjena – nevidljivi rad« koja svojim znanstvenim, civilnim i javnim djelovanjem želi zagovarati pravedniju i usklađeniju ravnotežu poslovnog i privatnog života u Hrvatskoj razvijanjem i predlaganjem adekvatnih javnih politika.
Putem osnaživanja partnerstva organizacija civilnog društva uključenih u Mrežu, međusektorske suradnje s visokoobrazovnom ustanovom kao što je Sveučilište u Zadru te jedinicama lokalne i regionalne samouprave želi se uspostaviti učinkovit socijalni dijalog za unaprjeđenje kvalitete života građana i građanki te demografske slike Republike Hrvatske.
Vrijednost projekta je 3,5 milijuna kuna, od čega se iz državnog proračuna financira 15, a iz Europskog socijalnog fonda 85 posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)