Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Poletjeli” Marija Pletikosa i Branko Dukić

Autor: Velimir Brkić

28.04.2009. 22:00
“Poletjeli” Marija Pletikosa i Branko Dukić

Foto: Zvonko KUCELIN



Najveće iznenađenje HDZ-ove koalicijske liste je treća na listi Marija Pletikosa, ravnateljica Doma za odrasle Sv. Frane u Zadru koja je dosad bila politički neaktivna, dok je četvrti na listi dr. Branko Dukić, voditelj Ginekološkog odjela Opće bolnice Zadar


Mogu li nadolazeći lokalni, prvi neposredni izbori bitno promijeniti političku sliku grada Zadra i Zadarske županije? Znajući da je HDZ samo na zadnjim parlamentarnim izborima u 9. izbornoj jedinici, kojoj je zadarska regija glavna baza, osvojio skoro apsolutni broj, 10 od 14 saborskih mandata, može se zaključiti da bi u Zadru, Biogradu, Benkovcu, Ninu, Obrovcu, Pagu i drugim jedinicama lokalne samouprave HDZ trebao ostati na vlasti. No, obaj put kampanja je personalizirana, biraju se osobe, a ne stranke pa tek treba vidjeti kako će kampanja završiti.
HDZ koji trenutačno drži gotovo apsolutnu vlast u velikoj većini općina i gradova Zadarske županije za kandidate na neposrednim izborima na koalicijskim listama zajedno s koalicijskim partnerima (HSP, HSLS, HSU i HSS) za Županijsku skupštinu i zadarsko Gradsko vijeće istaknuo je većinom iskazane stranačke ljude s tek pokojim iznenađenjem. Nositelj obje liste je ministar Božidar Kalmeta. Kandidat za župana je Stipe Zrilić (HDZ), a za dva dožupana Đani Bunja (HSP) i Stanko Zrilić (HSLS), dok će na čelu Županijske skupštine biti iz kandidat iz redova HSS-a. Koalicijski kandidat za zadarskog gradonačelnika je dr. Zvonimir Vrančić (HDZ), za dogradonačelnike Darko Kasap (HDZ) i Dražen Grgurević (nezavisni), dok će funkciju predsjednika GV-a obnašati HDZ-ov kandidat.
Na listi za Gradsko vijeće od 27 kandidata sedam mjesta zauzimaju žene, dok je na listi za Županijsku skupštinu od 41 kandidata osam žena. Od 41 kandidata HDZ ima njih 28, HSS ima četiri kandidata (Vladimir Kovačević, Ivana Devčić Buzov, Josip Prtorić, Dražen Perica) i to na 5., 20., 26. i 32. mjestu. HSLS ima tri svoja kandidata (Branka Peričić, Mate Fabijanić, Marko Klanac) na 6., 22. i 27. mjestu. HSP također ima tri kandidata (Ivica Miličević, Mile Čirjak, Jozo Dragić) rangiranih na 9., 19. i 29. mjestu. HSU ima dva kandidata (Branislav Jelenić, Mate Gržan) smještena na 23. i 31. mjestu.
HDZ je listu za Županijsku skupštinu sastavio bez gradonačelnika, načelnika i direktora gradskih poduzeća. Odmah do nositelja liste Kalmete nalazi se istaknuti HDZ-ovac, tajnik županijskog HDZ-a Željko Lončar, zatim gradska pročelnica za financije Grozdana Perić, na četvrtom mjestu dr. Željko Čulina, na 7. mjestu dr. med. Sanja Delin, na 8. mjestu ing. građ. Grgo Batur, a na 10. direktor benkovačkog Komunalca Ivica Erlić. Potom slijedi zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša, istaknuti HDZ-ovac Niko Zekić iz Slivnice, aktualni dožupan Josip Miletić, tajnica u HDZ-ovoj središnjici Negznana Pavičić, poduzetnik Nino Čalušić iz Sukošana, ugostitelj iz Nina Božidar Tartaro, šef zadarske Financijske policije Rade Bobanović. Mario Savić, Diogen Šuljić iz Paga i Stipe Bugarija iz Bibinja su na 24. i 25. mjestu, dok je 28. Maja Dunatov, a na 30. mjestu predsjednica hrvatske udruge Napredak, dosadašnja potpredsjednica OV-a Gračac Ankica Rosandić…
I na listi za Gradsko vijeće HDZ-a i koalicijskih partnera (HSS, HSLS, HSP, HSU) vladajuća stranka HDZ ima daleko najviše kandidata, 19 od 27. Sva četiri HDZ-ova koalicijska partnera imaju po dvojicu vijećničkih kandidata – HSLS na 8. (dr. Damir Kasap, član Središnjeg vijeća HSLS-a i dosadašnji potpredsjednik zadarskog GV-a) i 20. mjestu (dipl. ing. agr. Olja Radulić, zaposlena u Zadarskoj županiji); HSP na 9. (dr. Rade Škarica, aktualni zadarski dogradonačelnik) i na 21. mjestu (učiteljica Franka Dvorski, tajnica gradske podružnice HSP-a); HSS na 11. (predsjednik zadarskog HSS-a Danijel Segarić, voditelj prodaje u Tvornici kruha Zadar) i na 17. mjestu (dr. med. Slavko Marić, najvjerojatnije novi predsjednik županijskog HSS-a); HSU na 13.  (predsjednik zadarskog HSU-a Duško Vuković) i na 26. mjestu (Tomislav Pavić, dopredsjednik županijskog HSU-a).
Što se tiče HDZ-a odmah do nositelja liste, Božidara Kalmete, rangiran je aktualni gradonačelnik dr. Živko Kolega koji će u sljedeće četiri godine, naravno ako pobijedi HDZ-ova koalicija, obnašati dužnost predsjednika Gradskog vijeća.
Najveće iznenađenje HDZ-ove koalicijske liste zasigurno je treća na listi Marija Pletikosa, ravnateljica Doma za odrasle Sv. Frane u Zadru koja je dosad bila, moglo bi se reći, politički neaktivna.
Četvrti je na listi dr. med. Branko Dukić, voditelj Ginekološkog odjela Opće bolnice Zadar, dok je predsjednik Mjesnoga odbora Poluotoka i tajnik Gradskog odbora HDZ-a Svemir Bašić, pomorski kapetan, zapovjednik katamarana “Paola”, nalazi se visoko na petom mjestu.
Prof. engleskog i njemačkog jezika Tatjana Smith Savić, profesorica u Gimnaziji Vladimir Nazor, moglo bi se reći dosad politički anonimna, zauzima visoko sedmo mjesto. Na 10. mjestu je HDZ-ov prvoborac Danijel Telesmanić Did, predsjednik je uprave tvrtke “Marex-gel”, a na 11. mjestu sportaš Alan Kociper, predsjednik MNK Puntamika. Dosadašnji HDZ-ovi gradski vijećnici Petar Špika, privatni je poduzetnik s tvrtkom “Preda” d.o.o., i viši sportski trener i glavni trener u Stolnoteniskom klubu “Donat” Denis Karlović te prof. pedagogije Rade Šimićević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, zauzimaju 14., 15. i 16. mjesto.
Direktor Fine u Zadru Josip Klišmanić, sin predsjednika Županijskog suda u Zadru Antuna Klišmanića, nalazi se na 18. mjestu, a prvoborac HDZ-a dr. sc. Zlatko Begonja, voditelj pomorskog odjela HAZU na zadarskom Sveučilištu, na 19. je mjestu. Od 22. do 25. mjesta su dr.Tomislav Dominis, odbojkaški trener Snježana Jurinić, zadarski fotograf Milan Drača i dip. ing. Iva Dunatov Gledić iz Ureda državne uprave. Predsjednica zadarskog HDZ-a, saborska zastupnica Ana Lovrin postavljena je na zadnje 27. mjesto.