Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Preko 5 milijuna kuna za razvoj omladinskog turizma

28.04.2011. 22:00
Preko 5 milijuna kuna za razvoj omladinskog turizma


Omladinski hostel Zadar danas raspolaže sa 295 uređenih kreveta u sobama s vlastitim sanitarijama, a preostalo je tek 90 kreveta u sobama sa zajedničkim sanitarnim čvorovima. Osim toga, hostel raspolaže i sa pet polivalentnih dvorana prilagođenih održavanju različitih skupova i danas je najveći hostel u Hrvatskoj, kazao je Tihomir Plejić


U povodu otvaranja adaptiranih i rekonstruiranih kapaciteta Omladinskog hostela Zadar, čije će  svečano otvorenje biti upriličeno u subotu u 12 sati, jučer  je u prostorima hostela  održana konferencija za novinare. S obzirom na to da je  Hrvatski ferijalni i hostelski  savez detaljno i kvalitetno  rekonstruirao Omladinski hostel Zadar te ga učinio jednim  od najljepših ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu,  jučerašnjoj su konferenciji  osim Irene Batur, direktorice  Omladinskog hostela Zadar  nazočili i Tihomir Plejić, direktor HFHS-a i Marijan Polašek, predsjednik HFHS-a.
Treća faza  rekonstrukcije
– Zadatak Hrvatskog ferijalnog hostelskog saveza je  da na početku turističkog pokretanja mladih predstavlja  ‘ulazna vrata’, odnosno prvi  kontakt prema predstavljanju  Hrvatske na turističkom  tržištu. Važno je napomenuti  da čak 80 posto ljudi koji  odsjedaju u našim hostelima  čine strani gosti, a to su  uglavnom mladi ljudi, koji su  sve više “u pokretu” i zato je  važno da se predstavimo i kao  međunarodna asocijacija, istaknuo je Polašek.
Kako je istaknuo Plejić,  danas u Hrvatskoj postoje 44  omladinska hostela, a 1,7 posto ukupnih turističkih dolazaka u turizmu čine upravo  omladinski turisti, koji čine i  0,7 posto ukupnih noćenja.  Upravo ove brojke, kako je  kazao, govore o tome koliko u  Hrvatskoj još ima mjesta za  razvoj omladinskog turizmu.
– Najkompulzivniji turizam  u Hrvatskoj je upravo omladinski turizam, jer iz godine u  godinu sve više mladih ljudi  razvija kulturu putovanja. Zato nam je želja dalje se razvijati, a cilj nam je otvoriti  hostele i na Plitvicama, te u  Vukovaru, Osijeku i Splitu.  Želimo da to budu multifunkcionalni hosteli, odnosno  da osim smještaja i hrane  nude i različite zabavne te  odgojno-obrazovne sadržaje,  kazao je Plejić, podsjetivši da  je obnova zadarskog hostela  započela 2003. godine, a ova  posljednja je bila treća faza  rekonstrukcije i podrazumijeva preuređenje dvorišta,  adaptaciju soba i uređenje  polivalentnih dvorana.
Četiri sobe za invalide
Naime, dvorište hostela danas je “presvučeno” novim  pločama, zidićima, jarulama,  a privlačnije je i zato što je  otvoreno, jer uklonjeni su visoki zidovi, koji su zaklanjali  pogled i koji su dijelili hostel  od vanjskoga svijeta. Kako je  istaknuo Plejić, uređena je i  upravna zgrada, promijenjeno je cijelo krovište, izmijenjene su sve instalacije. Iako je hostel nekada raspolagao s ukupno 308 soba,  ovom posljednjom fazom rekonstrukcije, kapacitet je  smanjen za 13 soba, ali u  korist podizanja standarda.  Naime, u prizemlju su dobivene nove četiri sobe, svaka  sa po tri kreveta, a bit će  namijenjene invalidima i zadarski je hostel sada jedini u  Hrvatskoj potpuno prilagođen invalidima.
– Omladinski hostel Zadar  danas raspolaže sa 295  uređenih kreveta u sobama s  vlastitim sanitarijama, a preostalo je tek 90 kreveta u  sobama sa zajedničkim sanitarnim čvorovima. Osim toga, hostel raspolaže i sa pet  polivalentnih dvorana prilagođenih održavanju različitih  skupova i danas je najveći  hostel u Hrvatskoj, kazao je  Plejić, naglasivši da je njihova  misao vodilja prilikom ove  rekonstrukcije bila da se ovaj  hostel otvori prema socijalizaciji mladih smještenih u  hostelu s mladima iz Zadra.
Istaknuo je također da vrijednost svih spomenutih radova iznosti preko 5 milijuna  kuna, a 25 posto iznosa financirao je HFHS, dok je  ostatak financiran kreditom.
Kako je napomenula Irena  Batur, zadarski je Omladinski  hostel u prošlog godini ostvario 29 tisuća noćenja, a  cijena jedne sobe ovisi o periodu godine, pa tako cijena  sobe izvan sezone iznosi 107  kuna, dok ona sezoni iznosi  147 kuna. Važno je i to da je  članstvo u HFHS-u jedini uvijet koji gosti moraju ispunjavati.