Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pun stol bogate tradicije s kulturnim baštinskim štihom

29.04.2019. 10:22
Pun stol  bogate  tradicije s  kulturnim  baštinskim  štihom


Duh bogate tradicije, osebujni mirisi i okusi uskrsnih  blagdana mogli su se jučer doživjeti u Sukošanu na Mali Uskrs, Bijelu  nedjelju ili nedjelju Božjega milosrđa, nedjelju nakon najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa. Uz bogati stol prepun uskrsnih delicija pjevalo  se i družilo, veselilo prelijepom malouskrsnom jutru. Tu je bio i veliki Zeko koji je razdraganoj djeci dijelio uskrsne čokoladice i bombone, a posjetitelji su snimali svaki detalj za uspomenu i društvene mreže.
Riječ je o tradicionalnom, četrnaestom po redu "Malouskršnjem doručku" na centralnom trgu Gornja vrata od Male do Velike mise u župnoj  crkvi sv. Kasijana koji je od 9 do 11 sati okupio Sukošance i turiste koji su  zbog tradicije, ali i besplatnih delicija okupirali blagdanski stol prekrcan  jajima utvrdo, pogačama, pletenicama s jajem, vinom, prošekom, rakijom, špaletom, kuhanom šunkom, kapulicom ljutikom, rotkvicama, crnim i zelenim maslinama, solju, , kolačićima u obliku zečića, suhim  smokvama, mendulatima, orahnjačom, makovnjačom… 
Naime, organizatori Turistička zajednica općine Sukošan i KUD Zlatna  luka ovim etno-eko i gastro događajem žele svim posjetiteljima, kao i prvim gostima koji borave u Sukošanu i okolici, predstaviti gastronomsku  ponudu sukošanskih tradicionalnih uskrsnih jela i običaja.
– Okusi i mirisi ovdašnje tradicije pravi su doživljaj. Ovdje sam s  društvom iz Češke i Austrije, prezadovoljni su, kazala je gospođa Jana koja već godinama dolazi u Sukošan, ne samo ljeti već i za crkvene blagdane.
A da cijelo događanje dobije onaj kulturni "baštinski štih", pobrinuli  su se ovdašnji folkloraši i folklorašice koji su u ritmu gitare i tamburice  pjevali pjesme "Kraljice neba", "Sukošansko ravno polje", "Oj vijole",  "Gospe Milosrđa", "Moj Sukošane, moje selo malo", "Lastavica leti al je  bura prati" i druge tradicijske i obrađene narodne pjesme. 
– Neki su se od starih uskrsnih običaja izgubili, a neki su se ipak uspjeli  održati. Pored tradicionalnog blagoslova jela i vina još su važan dio uskrsnog folklora određene igre, osobito one vezane uz uskrsna jaja, navodi  Mirjana Veleslavić Nadinić dodajući kako su obojena ili "ofarbana" jaja,  odnosno pisanice, najljepši ukras blagdanskog stola te ukusan i nezamjenjiv sastojak uskrsnog doručka. 
Hrane i pića je bilo dovoljno za sve, a stol je temeljito očišćen. A mrvice i ostaci koji se nisu pojeli prema pučkoj i crkvenoj tradiciji su se spalili. Uz to su vezana mnoga narodna vjerovanja i praznovjerja.
– Dobro raspoloženje i zabava, prema reakcijama, dobar su znak za  nadolazeću turističku sezonu, uvjeren je Nikola Milošević, direktor TZO  Sukošan.