Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Župan Longin ugostio predstavnike partnerskih regija Zadarske županije

29.04.2019. 09:17
Župan Longin  ugostio  predstavnike  partnerskih regija  Zadarske  županije


Ovogodišnju proslavu Dana Zadarske županije svojim dolaskom uveličali su brojni uvaženi gosti, ali i strana izaslanstva partnerskih regija Zadarske županije. Među njima se ističu izaslanstva Baranjske  županije iz Mađarske koje je predvodio župan Zoltan Madaras, Trnavskog samoupravnog kraja iz Slovačke predvođenog županom Jozefom  Viskupičem te izaslanstva Podkarpatskog vojvodstva iz Poljske i Južnomoravske regije iz Češke.  
Program boravka u Zadarskoj županiji strani gosti su započeli odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Središnjem križu na  Gradskom groblju u Zadru te nastavili sudjelovanjem na svečanoj sjednici Županijske skupštine u zgradi putničkog terminala luke Gaženica.


Posjetili uzgajalište tuna


Sljedećeg dana program je nastavljen obilaskom uzgajališta plavoperajne tune tvrtke Kali tuna kod otoka Ugljana. Predstavnici stranih regija  imali su priliku sudjelovati u  procesu hranjenja tuna te upoznati tehnologiju uzgoja na lokaciji kaveza, što je za ljude sa kontinentalnog dijela  Europe bilo zanimljivo iskustvo.  Zadarsko područje prvo je u Hrvatskoj  počelo s kaveznim uzgojem ribe i danas proizvodi gotovo tri četvrtine  uzgojene bijele ribe i tune na našem tržištu. 




Posljednjeg dana boravka, župan Božidar Longin sa suradnicima je u  Domu Zadarske županije održao radne sastanke s predstavnicima partnerskih regija. Na njima su predložene nove inicijative za nastavak već  uspostavljene kvalitetne međunarodne suradnje s Podkarpatskim vojvodstvom i Južnomoravskom regijom. Župan Longin tijekom sastanka  upoznao je goste sa strateškim projektima Zadarske županije, stavivši  naglasak na potencijale nove luke Gaženica te na planove proširenja  Zračne luke Zadar, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog  prometnog čvorišta ovog dijela Europe. Ujedno je predstavio gospodarske zone koje su u neposrednoj blizini Zračne luke Zadar koje zbog svojeg atraktivnog položaja, ali i pripremljenosti prostorno-planske dokumentacije pružaju dodatnu prednost potencijalnim investitorima. Nastavak suradnje s prijateljskim europskim regijama moguć je i u drugim  važnim sektorima poput turizma, obrazovanja i kulturne razmjene. 


Podkarpatsko vojvodstvo je predstavilo projekt koji se provodi već niz  godina u tri poljske regije. Projektom se promiče znanje o Republici Hrvatskoj među srednjoškolcima te za nagradu dobivaju trodnevni izlet u  Hrvatsku. Zadarska županija će stoga ugostiti poljske učenike s profesorima te im osmisliti edukativno-zabavni program tijekom njihova boravka u Zadru i ove godine u svibnju. Nastavak suradnje Poljaci vide i u povezivanju kroz projekte i programe financirane od strane strukturnih  fondova EU, posebice u velikim infrastrukturnim projektima u sektoru  prometa, gdje su upravo predstavnici Podkarpatskog vojvodstva izuzetno uspješni i spremni svoja pozitivna iskustva podijeliti sa Zadarskom  županijom. Iskazan je interes za nastavak pregovora o otvaranju izravne  avionske linije između Rzeszowa i Zadra te razmijenili detaljne informacije i podatke s ciljem pronalaska što skorijeg učinkovitog rješenja povezivanja ovih dviju zračnih luka, za što je poljska strana zainteresirana i  intenzivno provodi pripreme.


U Pagu upriličili izložbu


Južnomoravska regija sa Zadarskom županijom ima najaktivniju i  izrazito uspješnu suradnju koju kontinuirano nastavlja kroz povezivanja  s jedinicama lokalne samouprave sa područja Zadarske županije. Svoju  suradnju ovog puta su proširili i na grad Pag, gdje je bila otvorena izložba  fotografija Radka Severya pod nazivom Moravska Toscana u Kneževom  dvoru.  Organizatori izložbe su Ured Južnomoravske regije za međuregionalnu suradnju i Grad Pag, a biti će otvorena Moravska Toscana bila  je postavljena u mnogim gradovima Europe. U Pag je stigla iz Strasbourga te je naziv dobila jer krajolik Južnomoravske regije podsjeća na talijansku Toskanu i rado ga razgledavaju turisti, a posebice fotografi koji  dolaze iz cijelog svijeta. Tijekom sastanka predložena je i suradnja u sektoru izgradnje sustava odvodnje i vodovodizacije, gdje češka strana ima  veliko iskustvo koje želi podijeliti na projektima koji se trenutno provode  na području Zadarske županije.


Značajno je spomenuti da i Južnomoravska regija već nekoliko godina  nastoji uspostaviti izravnu zračnu liniju Zadar – Brno te su spremni intenzivirati pregovore da se ova inicijativa uskoro i ostvari. Znajući da je  župan Longin ljubitelj košarke, delegacija Južnomoravske regije darovala  mu je košarkašku loptu s potpisima reprezentativaca Česke.