Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bit će toplo 1. svibnja, ali ne dovoljno za ući u more!

29.04.2021. 11:00


Iako je ostalo još dan travnja da bi se mogao i službeno izračunati prosjek temperature za taj mejsec, već je sad jasno da je to jedan od najhladnijih u proteklih 20 godina, a možda i više, kaže Duško Kraljev, zadarski meteorolog.
– Bilo je u ovom travnju svega – započeo je proljetno i jako toplo, onda se u nekoliko navrata vratila zima s padom temperatura, pa je padala kiša, čak i snijeg u našoj blizini. Tako da je travanj više sličio na veljaču, koja slovi za prevrtljivi mjesec, dok je veljača bila proljetna umjesto travnja. Ipak, mjesec bi trebao završiti proljetno i toplo, rekao je Kraljev.
Tako bismo u svibanj trebali ući s toplijim temperaturama, bez udara vjetra i s puno sunca.
– No, sljedeći tjedan će opet biti nestabilno. Prava stabilizacija i porast temperatura očekuje se tek sredinom svibnja. Kod nas se znalo već za 1. svibnja ulaziti u more, ali ove godine je još jako hladno, oko 14 stupnjeva. Sredinom svibnja bi se more trebalo ugrijati i doći na 20 stupnjeva. Ovakvo vrijeme ne pogoduje ni ovoj pandemiji, ni poljoprivredi, ali to je tako. Globalno zatopljenje i klima se rasklimala, govori Kraljev.
Tradicionalni izleti za 1. svibnja, iako možda bez kupanja, ipak će biti mogući.
– Očekuje nas suh i topao dan, maksimalnih 20 stupnjeva, ali dovoljno da se može izaći, podružiti na otvorenom. Ne bi trebalo biti ni udara vjetra, jugozapadnjak će prelaziti u sjeverozapadnjak. U noći sa subote na nedjelju bi moglo pasti par kapi kiše, ali i u nedjelju će biti ugodno vrijeme, zaključuje Kraljev.