Domaći turisti »otkrili« Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U odnosu na isto razdoblje lani rastu turističke brojke
Za vrijeme uskrsnih blagdana grad Zadar posjetilo je ukupno 3.409 turista, koji bilježe 2.918 dolazaka i 8.929 ostvarenih noćenja, što je znatno više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je grad Zadar zabilježio 942 noćenja, od toga 352 strana državljana i 590 domaćih turista
Marin GOSPIĆ
Na zadarskom Forumu - Zadrani i domaći gosti

Unatoč pandemiji koronavirusa, turistički posjeti za uskrsne blagdane su bolji u odnosu na prošlu godinu. Inicijative koje provode Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s nadležnim zdravstvenim ustanovama urodile su plodom.
- Zbog pandemije koronavirusa i ograničenja putovanja, i ove su godine domaći turisti u ožujku ostvarili znatno veći broj posjeta od inozemnih turista. Prema podacima koje smo dobili iz Turističke zajednice grada Zadra, u ožujku je ostvareno 8.484 dolaska, što je skok od 68%, u odnosu na lanjskih 5.053 posjeta. U istom je razdoblju zabilježeno 24.835 noćenja, što predstavlja porast od 52%, dok je lani zabilježeno 16.320 noćenja. Na području grada Zadra ukupno je boravilo 8.718 turista, što je porast od 64%, u odnosu na lanjskih 5.315 turista, koji su u ožujku boravili u Zadru, kazao je Ante Galić, iz Turističke zajednice grada Zadra.​
- Za vrijeme uskrsnih blagdana naše područje posjetilo je ukupno 3.409 turista koji bilježe 2.918 dolazaka i 8.929 ostvarenih noćenja, što je znatno više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je grad Zadar zabilježio 942 noćenja, od toga 352 strana državljana i 590 domaćih turista. Uskrs u Zadru nam i ove godine donosi najviše domaćih turista – 2.366 koji bilježe 2.292 dolaska i 5.716 noćenja dok je stranih gostiju - 1.043 koji bilježe 626 dolazaka i 3.213 noćenja. Prema podacima emitivnih tržišta najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Češke (951 noćenje), Austrije (620 noćenja), Njemačke (494 noćenja), Slovačke (169 noćenja) i Slovenije (146 noćenja). U tom je vremenu najveći broj turista boravio u hotelima, 63,89%, kampovima 15,04%, privatnom smještaju 12,53%, ugostiteljskom smještaju 6,79% i nekomercijalnom smještaju 1,75%, informirao nas je Galić.
Za turizam rekordne 2019. godine uskrsne je blagdane u Zadru je provelo 14% više gostiju u odnosu na 2018. godinu, dok ukupan rast mjeren u noćenjima (domaći i strani turisti) bilježi visokih 57%.
Kako će se dalje odvijati pandemijska sezona tek treba vidjeti, no pozitivni signali postoje.
Naime, podaci Turističke zajednice grada Zadra pokazuju kako su početkom travnja ostvareni puno bolji rezultati u odnosu na prošlu godinu. Prema aktualnim podacima u Zadru je boravilo 705 gostiju, 328 stranih i 377 domaćih, što je rast posjećenosti od 216%, u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Digitalne zelene potvrde

Europska komisija sredinom ožujka je iznijela prijedlog o uvođenju digitalne zelene potvrde kako bi se građanima EU olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19. Takva potvrda dokaz je da je osoba cijepljena protiv COVIDA-19, da je na testiranju imala negativan rezultat ili da je preboljela virus. Digitalna zelena potvrda prihvaćat će se u svim državama članicama EU-a te će pomoći koordiniranom ukidanju ograničenja koja su trenutačno na snazi. Ona neće biti preduvjet za slobodno kretanje između zemalja članica, koje je temeljno pravo u Europskoj uniji.

Sljedeći zadatak Komisije je uspostava digitalne infrastrukture koja bi olakšala provjeru vjerodostojnosti digitalnih zelenih potvrda. Države članice zatim trebaju organizirati uvođenje potrebnih promjena u nacionalne sustave zdravstvene evidencije.
Studija koja je provedena s ciljem istraživanja javnog mnijenja o potrebi uvođenja COVID putovnica, pokazala je kako je 91% ispitanih putnika reklo da bi im bilo ugodno koristiti digitalnu zdravstvenu putovnicu za buduća putovanja.

Rezervacije u zadnji trenutak

Problemi s pandemijom koronavirusa uvelike su promijenili način na koji potencijalni turisti razmišljaju o mogućim putovanjima. Neizvjesnost u pogledu promjena epidemiološke slike u receptivnoj zemlji i stalne promjene epidemioloških smjernica i graničnih ograničenja, uvjetuju da se turisti sve više odlučuju za last minute odmore, koje prema novim fleksibilnijim standardima otkazivanja rezervacija, ukoliko se promjene uvjeti za putovanje i ulazak u zemlju, mogu otkazati u bilo kojem trenutku.

- Buking za nadolazeću sezonu je još uvijek izrazito podložan trenutnim gibanjima u pogledu pandemije koronavirusom, a i politika u pogledu otkaza rezervacija je puno fleksibilnija nego u standardnim godinama, pa je stoga vrlo izgledno da će se rezervacije vršiti najvećim dijelom u zadnji trenutak, odnosno prevladavati će tzv. last minute rezervacije, kazao je Galić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno