Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Isključenje Mršića pokrenulo preokret u zadnjoj četvrtini

29.04.2021. 06:45


Košarkaši Zadra izvojevali su veliku pobjedu u Draženovom domu iako im čak šesti ovosezonski sraz s Cibonom nije imao rezultatski značaj. Bodovi su zato bili puno važniji domaćem sastavu kako bi osigurao startnu dvicu u doigravanju, no unatoč vodstvu koje je nerijetko iznosilo i preko deset razlike tijekom prve tri četvrtine utakmice, »Vukovi« su morali po peti put ove sezone pognute glave napustiti parket nakon dvoboja sa Zadranima. Ključnom se pokazala završna četvrtina u kojoj je najveći impuls momcima s Višnjika donio trener Veljko Mršić koji je osam minuta prije kraja zaradio isključenje nakon dvije tehničke zaredom. Poletjeli su nakon toga igrači u plavom, uspjeli nadoknaditi zaostatak od osam koševa i u završnici bacanjima Mavre osigurati 28. pobjedu u HT Premijer ligi s čim su pogurali vrlo vjerojatno Split na drugo mjesto, a Cibona će ako »Žuti« ne kiksaju u naredne dvije utakmice u doigravanje krenuti s treće pozicije.


Trica Cibone
Cibona se od samog početka nametnula veliko željom i preciznošću te se nakon trominutnog opipavanja snaga uspjela rezultatski izdvojiti. Forte je Zagrepčanima definitivno u tom razdoblju bio vanjski šut, pogodili su čak pet trica iz sedam pokušaja u prvih deset minuta, a prednjačio je Nakić s tri dalekometna ubačaja dok je Prkačin stavio dvije. Sve je to dovelo do dvoznamenkaste prednosti (24:14) u smiraj prve četvrtine, a Mršićevi igrači su praktički sve koševe zabili ispod obruča i nisu bili u pravom obrambenom ritmu. Iznimka je zato bila trica Jordana koja je na trenutak vratila zadarski brod na pravi kurs, no to jedno malo buđenje gostiju potrajalo je tek do polovice druge dionice kada su nakon Junakovićeve trice stigli do samo šest minusa (36:30). Cibosi su odigrali puno bolje u tom razdoblju koje je prethodilo poluvremenu, unatoč činjenici da im je stao vanjski šut. Ovog puta su se nametnuli unutarnjom igrom i povratili standardnih 10 do 12 koševa viška. Zadrani su se pak mogli podičiti spretnijom završnom minutom u kojoj je Mavra konačno došao do malo zraka, ubacivši četiri poena zaredom i na odmor se otišlo s prihvatljivijih osam zaostatka (46:38) iz zadarske perspektive. Mršić sigurno nije mogao biti zadovoljan propusnom obranom svoje momčadi i svakako je u nastavku očekivao puno bolji angažman na defanzivnom kraju terena, a jedan od zadataka na individualnom planu bio je zaustavljanje Prkačina i Nakića koji su u tih početnih 20 minuta svaki ubacili po 13 poena.


Mršić vs Kardum
I ostvarile su se te želje trenera Zadra jer je Cibona u šest minuta treće četvrtine uspjela zabiti isto toliko poena, a na drugoj strani primjetan je bio veći žar kod njegovih igrača pa su Onuaku, Junaković i Bursać umješno spustili zaostatak na pet koševa (52:47). Podiglo se vidno samopouzdanje u gostujućim redovima pa se ubrzo spomenutom trojcu pridružio i Mavra s dva polaganja, što je vratilo potpunu neizvjesnost u ovaj dvoboj (54:52). Otvaranje završne dionice donijelo je i prvo poravnanje nakon početnih 4:4. Mavra i Vuković postavili su na 59:59, ali uzvratila je Cibona 6:0 serijom preko Planinića i Radovčića i tako se našla ponovno na ugodnoj razdaljini (65:59). Na svu nevolju u tim trenucima se nadovezao novi sukob Mršića i djelitelja pravde Karduma koji se zbio i u nedjelju protiv Splita. Epilog je kao i tada u Jazinama bio isti jer je trener Zadra zaradio zbog žučnih prigovora dvije tehničke u nizu što je značilo i njegovo automatsko isključenje. Cibona se našla na osam razlike (67:59) nešto manje od osam minuta prije kraja, ali psihološki moment se u potpunosti okrenuo na stranu gostiju koji su vidno podigli agresiju nakon isključenja njihovog trenera, a posebno se našpanao Kodi Justice koji je nanizao čak deset poena (dvije trice, dvicu i dva bacanja) s čime je donio svojoj momčadi i prvo vodstvo u utakmici (70:72), na četiri minute prije kraja. Na simultanku Amerikanca potom se nadovezao Jure Planinić s četiri ubačaja, no novi povratak na početni rezultat potvrdio je tricom Gnjidić (76:76). Isto odstojanje vrijedilo je ulaskom u završne 24 sekunde kada se na liniji za bacanja našao Mavra. Kapetan je hladnokrvno pogodio oba za 78:80, i Ciboni je ostao puni napad do isteka vremena kojeg su odlučili riješiti u zadnjoj sekundi, no šut Radovčića za produžetak je izmigoljio s obruča i tako je pobjeda otišla put Višnjika. Mavra je predvodio sa 16 koševa, Jure Planinić je odigrao također odličnu partiju s 14 poena i šest skokova dok je Junaković zabio 12. Kod Cibone najefikasnijim se pokazao Prkačin s 18 pogodaka.




CIBONA 78 – ZADAR 80


(28:19, 18:19, 13:17, 19:25)
ZAGREB – KC Dražen Petrović. Bez gledatelja. Suci: Luka Kardum, Tomislav Vovk i Josip Jurčević.
CIBONA: Vujović, Radovčić 10, Planinić 10, Marić, Mustapić 2, Buljević, Novačić 8, Prkačin 18, Gnjidić 8, Branković, Drežnjak 9, Nakić 13. Trener: Vladimir Jovanović.
ZADAR: Carter 4, Jordano 3, Justice 11, Palokaj 4, Brala, Vuković 2, Bursać 4, Junaković 12, Mavra 16, Onuaku 10, Planinić 14, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.