Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pobjednički pehari Josipu Pavlici i Mati Duševiću

29.04.2021. 11:30


Umjesto dvodnevnog programa 30. travnja i 1. svibnja u Zadru i na otoku Pašmanu 23. međunarodno izdanje Dana masline 2021., svedeno je, višom silom, na napuni sat vremena. Taman toliko da se sutra, u petak, s početkom u 12 sati na Vitrenjaku ispred JK Uskok dodijele odličja najuspješnijima.


“U skladu s preporukom kriznog stožera dodijeliti ćemo godišnja priznanja, proglasiti šampione i po pet najboljih u kategorijama otvorenih ulja i pakovina, najavljuje Benito Pucar, predsjednik Oganizacijskog odbora Dana masline. “Svi ostali natjecatelji također će dobiti priznanja za kvalitetu svojih ulja. Maslinari s područja Zadarske županije mogu ih nakon 1. svibnja osobno preuzeti u Zavodu za javno zdravstvo Zadar, a maslinarima iz udaljenijih krajeva i inozemstva iste će biti poslane poštom na adrese koje su naveli u svojim prijavnicama”, pojasnio je Pucar.


 




Humanitarno i bez Maslinarskog marendina


On se zahvaljuje svim maslinarima koji su svoja ulja poslali na Dane masline. Svojim sudjelovanjem omogućili su da, osim natjecateljskog, ova manifestacija što je već tradicionalno ima i humanitarni karakter jer će maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize biti donirana štićenicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru. Natjecateljski i humanitarno da, ali zbog korone otpalo je puno toga. Najprije svečano otvaranje u Gradskoj loži pa humanitarni Maslinaski marendin na Narodnom trgu gdje bi posjetitelji guštali u tradicionalnom “liburnskom” varivu od orza, leće i slanutka kojega bi, kao i u godinama prije korone , pripremao poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko-ugostiteljske i turističke škole.


Uz klapsku pjesmu posjetitelji bi uživali u sljubljivanju i kušanju domaćih sireva i vrhunskih vina zadarskih vinara, na vođenim degustacijama naučiti razlikovati dobra od loših ulja…Za konzumiranu hranu i piće davali bi dobrovoljne priloge i tako podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.


 


Neće biti ni Okruglog stola kojega, inače na svoj dinamičan, duhovit i polemičan način vodi okorjeli agronom mr. sc. Marijan Tomac. 


– Šteta, jer raspravljali bi o utjecaju klimatskih promijena na rodnost maslina, kaže Tomac, a to je tema koja itekako zanima i maslinare i stručnjake. Izostat će prezentacija i vođene degustacije maslinovih ulja, kao i tradicionalno međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta od mlade janjetine s bižima. Neće biti ni stručnog izleta koji se i ove godine trebao organizirati u suradnji s općinom Pašman. Izostalo je i niz drugih događanja po kojima je ova sve prestižnija manifestacija poznata. Falit će puno toga, ali kako reče Benito Pucar, što se ne može izbjeći mora se prihvatiti.


 


Šampionska ulja u konkurenciji 120 uzoraka


Unatoč koroni na ovogodišnje Dane maslina pristiglo je i ocijenjeno 120 uzoraka maslinovih ulja i to: 73 uzorka iz Zadarske županije, 26 uzoraka iz Istarske županije, 9 uzoraka iz Splitsko dalmatinske županije, 5 uzoraka iz Šibensko kninske županije te 1 uzorak iz Dubrovačko neretvanske županije. Međunardnom karakteru manifestacije pridonijelo je 5 uzoraka maslinovih ulja iz Bosne i Hercegovine (Mostar, Ljubuški i Čapljina) te 1 maslinovo ulja iz Crne Gore (Bar). Kao i dodad kemijsku analizu (Peoksidni broj, SMK, K-brojeve) uradio je akreditirani laboratorij, a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar. U kategoriji otvorenih ulja šampion je Josip Pavlica (28), mladi maslinar iz Zadra. Od ukupno 88 pristiglih njegovo višesortno ulje (Istarska bjelica, Oblica, Pendolina) ocijenjeno je sa 99,70 od mogućih 100 bodova.


 


“U ovako jakoj konkurenciji tituli se nisam nadao”, rekao je mladi maslinar i magistar agronomije kojemu je ovo već druga šampionska titula. Prva u Nadinu 2019, bio je i vicešampion Vodica. Među pet najboljih u istoj kategoriji prvi je prošlogodišnji šampion Đani Lubiana, iz Poreča sa 99,65 bodova, druga Opg “Olimpija” vlasnika Viktora Prtenjače iz Polače (99,60), treći OPG Petar i Damir Gurlica iz Škabrnje (99,50), a četvrto i peto mjesto sa istim brojem bodova dijele Aldo Raphael Šimonović iz istarskog Višnjana (99,45) i Drago Malić iz Sukošana (99,45).


 


U konkurenciji 32 pakovine šampion je OPG Mate Dušević iz Ljupča sa osvojenih 99,80 bodova za svoje monosortno ulje Coratina. Duševići su, inače, višestruko nagrađivani na domaćim i međunarodnim manifestacijama, vitrine ima krase pehari i više od 60 zlatnih medalja, a imaju i vlastitu modernu uređenu kušaonicu.


 


U kategoriji pakovina među pet najboljih prvi je OPG Koruna Bože Suraća iz Zadra sa 99,75 bodova, drugi OPG Lupić iz istarskih Bala (99,70), treći OPG Marija Ipša “Casa Maršić” Oprtalj (99,65) četvrti OPG Josip Kulaš, Biograd (99,55) dok je peto mjesto pripalo Loredani Krbavčić iz Buzeta (99,50) bodova. Podsjetimo Krbavčić je jedna od šampiona ovogodišnjeg Festivala maslina u Zagrebu. 


 


Jedna od zanimljivosti ovogodišnjih Dana masline je da su šampioni Josip Pavlica i Mate Dušević prije nekoliko godina dobili posebna priznanja Maslinarska nada Zadarske županije. “Sada su dokazali da je i ta nagrada došla u prave ruke. Maslinarske nade ubrzo postadoše šampioni”, prokomentirao je Benito Pucar.


 


Maslinarska godina za pamćenje


Inače, od 120 uzoraka maslinovih ulja pristiglih na ovogodišnje Dane masline, 115 je ocjenjeno kao ekstra djevičanko maslinovo ulje što čini 96% od ukupnog broja uzoraka. Od ukupnog broja uzoraka, 5 uzoraka je ocjenjeno kao djevičansko maslinovo ulje, što čini 4% od ukupnog broja uzoraka, dok lampante tj. nejestivih uzoraka maslinovog ulja nije bilo na ovoj manifestaciji. 


 


“Sve se više maslinara koji predaju uzorke na Dane masline odlučuje se proizvoditi maslinova ulja visoke kvalitete. To ukazuje da su naši maslinari sve educiraniji, da provode sve agrotehničke mjere, da raspoznaju idealno vrijeme berbe maslina, odabiru kvalitetnu uljaru za preradu te pravilno skladište svoje maslinovo ulje”, kaže Filip Erceg.


 


Ova maslinarska godina, dodaje, napokon je bila zadovoljavajuća za maslinare. Što se tiče prinosa, može se reći da je urod količinski bio vrlo dobar. Bilo je više maslina, ponegdje i 50 % više u odnosu na prošlu godinu, ali je randman ulja bio manji zbog prerođenosti i sušnog razdoblja. 


 


“Maslinovim uljima kojima je berba maslina bila u listopadu dala su odlične karkteristike u kemijskom i organoleptičkom smislu”, govori Filip. Takva ulja, dodaje, imala su srednje intenzivnu i intenzivnu voćnost, gorčinu i pikantnost te niske vrijednosti slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja. Kod maslinovih ulja kasnijih berbi primijećen je značajan gubitak fenolnih spojeva. Takva ulja bila su manje voćnosti, slabe gorčine i pikantnosti, ali u velikoj mjeri ekstra djevičanska, istaknuo je u svom osvrtu


Erceg. 


 


Na kraju možemo se suglasiti s njime i u zaključku da je ova maslinarska godina, pogotovo na području Sjeverne Dalmacije, bila vrlo dobra po količini ubranih i prerađenih plodova masline, te je dala ekstra djevičaska ulja vrlo visoke kvalitete što dokazuju i rezultati 23. Dana masline.


 


GODIŠNJE NAGRADE


Anti Vulinu priznanje “Stanko Ožanić”


U sklopu 23. Međunarodne manifestacije Dani masline, osim šampionima i petorici najbolje plasiranih uljara u kategorijama otvorenih ulja i pakovina bit će uručena i posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu uljarstvu. Priznanje Dr. sc. Ante Medin“ za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu zaslužila je Dr. sc. Sandra Petričević. Priznanje “Stanko Ožanić” uzorni maslinar Ante Vulin. Priznanje Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Mario Ljubičić. Priznanje Maslinarska nada Zadarske županije Darijo Matešić. Priznanje Zlatno Maslinarsko pero za afirmaciju maslinarstva i uljarstva Meri Šilović, glavna urednica časopisa Maslina.


JOSIP PAVLICA: Kako sam napravio otvoreno šampionsko ulje?


Šampionsko ulje u kategoriji otvorenih ulja na 23. Danima masline u Zadru napravio sam sljubljivanjem Istarske bjelice, Oblice te manjim dijelom Pendolina. Maslinik se nalazi na području Gornjeg Zemunika te broji oko 70 stabala. U masliniku su zastupljene slijedeće sorte: Oblica, Istarska bjelica, Drobnica, Krvavica te pokoje stablo Pendolina. Berba iz koje je nastalo šampionsko ulje obavljena 31.10.2020. godine gdje je uz pomoć obitelji, rodbine, susjeda i prijatelja ubrano oko 1500 kg maslina. Njima se od srca zahvaljujem jer bez njih ne bi bilo ovog uspjeha. Masline su transportirane u kašetama te istu večer prerađene u uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka . Njemu i njegovoj ekipi od srca zahvaljujem na stručnom i predanom radu kojim su doprinijeli


u velikoj mjeri ovakvom rezultatu. Gledajući sa stajališta roka berbe, na prvi pogled berba je obavljena relativno kasno u odnosu na druge godine kada bi se berba trebala napraviti puno ranije ako se očekuje visoki plasman na natjecanju. No, vegetacija je 2020. godine podosta kasnila, a rod je bio iznadprosječan što je uzrokovalo i sporiju zriobu. Također, Istarska bjelica, koja je činila najveći udio u proizvedenom ulju je nešto kasnije zriobe, pa se na temelju rezultata natjecanja ovaj rok pokazao optimalnim, pojasnio je Josip Pavlica, ovogodišnji šampion Dana masline u kategoriji otvorenih ulja.


MATE DUŠEVIĆ: Šampionsku Coratinu brali smo posljednju


“Natjecali smo se sa dva ulja, monosortnim Coratina i višesortnim Selekcija. Šampion je Coratina, koja je jedno od naših pet monosortnih. Ponosni smo i na Selekciju jer se radi o mješavini više sorti po vlastitoj recepturi, a poštujući postulate sljubljivanja ulja i hrane čime smo kreirali ulje koje se može koristiti uz sva jela”, kaže Mate Dušević, koji sa ocem Mladenom nastavlja obiteljsku tradiciju. U Ljupču uzgajaju 350 stupi maslina sa kojih su u posljednjoj berbi ubrali 19 tona ploda i dobili preko 2.000 litara ulja.


“Kod nas berba traje gotovo mjesec dana. Nastojimo uskladiti optimalnu zrelost, branje i dnevnu preradu. Tako smo počeli s Leccinom, a završili sa šampionskom Coratinom. Znači beremo sortu po sortu, kad koja dozrijeva i isti dan prerađujemo u ljubačkoj Uljari "Kap po kap" vlasnika Tonća Duševića. Tako radimo i zato jer, osim Selekcije, proizvodimo monosortna ulja. Svako od tih ulja ( Oblica, Drobnica, Coratina, , Leccinoi Levantinka) ima svoje specifičnosti i tko navrati u našu kušaonicu može ih osjetiti”, poručio je Mate Dušević, ovogodišnji šampion Dana masline u kategoriji pakovina.


OTVORENA ULJA – ŠAMPION


JOSIP PAVLICA, Zadar 99,70


PET NAJBOLJIH


1. ĐANI LUBIANA, Poreč 99,65


2. „OLIMPIJA“ POLAČA, Polača 99,60


3. OPG PETAR GURLICA, DAMIR GURLICA, Škabrnja 99,50


4. ŠIMONOVIĆ ALDO RAPHAEL, Višnjan 99,45


5. MALIĆ DRAGO, Sukošan 99,45


 


Zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja 


OPG KORUNA – Stojko Surać, Zadar 99,40, OPG ANTE ŽILIĆ, Zemunik 99,40, MATEA ČURJURIĆ, Poljica brig 99,40, NATAŠA LUBIANA, Poreč 99,35, BORIS BUDAN, Zadar 99,35, IRENA KALIGARI, Buzet 99,35, OPG ZORAN MIŠETIĆ, Vrsar 99,35, IRENA KALIGARI, Buzet 99,30, OPG MILENKO ZAGORAC, Polača 99,30, OPG BOSOTIN, STJEPAN BOSOTIN, Vodice 99,25,


BEGONJA MIRJANA, Vir 99,20, DARIJO MATEŠIĆ, Zadar 99,20, NADO BUTIĆ, Briševo 99,15, BRANISLAV SAVIĆ-GUGI, Mostar (BiH) 99,15, FRANE ĆURKOVIĆ, Zemunik Donji 99,15, PETAR SELAR / OPG PETAR SELAR, Motovun 99,10, OPG JOSIP KULAŠ, Biograd 99,10, OPG GORDANA STRPIĆ – OLIVA, Biograd 99,05, DOM ZA ODRASLE OSOBE ZEMUNIK, Zemunik Donji 99,00, TOMISLAV IVKOVIĆ, Zadar 99,00, OPG MILAN SALAMA, Zadar 99,00, MATEO RAŽOV, Škabrnja 98,90, VOJKO ŠKOPIĆ „OPG – ŠKOPIĆ“, Ugljan 98,90, SIKIRIĆ IGOR, Zadar 98,90, IVANA IVKOVIĆ, Škabrnja 98,90, OPG „KURKUT NEVEN“, Murter 98,85, KRISTIJAN GRIPARIĆ, Labin 98,80, GORAN PAIĆ, Split 98,80, OPG CIVITAN ALEN, Buje 98,75, SLAVKO RAMLJAK, Čapljina 98,70, BRANKO KUTIJA, Benkovac 98,60, OPG MASLINA, Benkovac 98,50, LUCIA


BRATANOVIĆ, Suhovare 98,50, KLAUDIO ĆURKOVIĆ, Zadar 98,50, OPG POPOVIĆ Vl. Nela Popović, Poreč 98,40, MARIJO BATUR, Smilčić 98,30, OPG DARIO DISCORDIA, Zadar 98,30, MARKO NAKIĆ, Zadar 98,25, OPG PUCER DIEGO, Grožnjan 98,25, MIRKO KNEZ – OPG DAVORKA KNEZ, Zadar 98,20, OPG VEDRIĆ, Posedarje 98,20, DRAGAN KOZINA, Čapljina,


Gorica 98,20, RENATO PINČIĆ, Zemunik Donji 98,20, IVANA IVKOVIĆ, Škabrnja 98,15, IVAN JUKIĆ, Zadar 98,10, PETAR RAMLJAK, Čapljina (BiH) 98,10, OPG OBITELJ ANTE VULIN, Pakoštane 97,95, NEVEN KOVAČIĆ, Omiš 97,90, OPG ANĐELKO MARIJAČIĆ, Zadar 97,75, VLAHO RAMADAN, Cavtat 97,75, SANDI MATEŠIĆ, Zadar 97,75, VLADO LUČIĆ, Omiš 97,75, BUDISLAV MAĐARIĆ I UNUK PETAR, Pašman 97,75, RADMANOVIĆ MILE, Benkovac 97,50, ROKO SALAMA, Zadar 97,25, OPG ČALUŠIĆ ANTE, Sukošan 97,25, ZORA ZRILIĆ, Zadar 97,15, DOMAGOJ JURIČIN, Pakoštane 97,15, O.P.G. San Rocco, Vl. Silvano Bartolić, Poreč 97,10, OPG CIVITAN ALEN, Buje 96,75, ŽELJKO KARAMAN, Podstrana 96,75, Obiteljski podrum „Sušac“ Vl. Jure Sušac, Ljubuški (BiH) 96,75, VILIM GRŽAN, Petrčane 96,50, BOŽIDAR ŠOŠA, Zadar 96,25, OPG


MARKO MAROEVIĆ, Stari Grad 96,25, OPG ŽULJ BUTIĆ ANĐELKA MARIJANA, Nin 96,25, ZORAN MIŠKOVIĆ, Miškovići 95,75, SLAVKO ŠTULIĆ, Nin 95,75, OPG PUCER DIEGO, Grožnjan 95,25.


 


Srebrna ekstra djevičanska maslinova ulja


DAMIR JORDAN,Ražanac 94,25, OPG ŠIME MATAK, Ražanac 94,00, NIKOLA LONČAR, Zadar 93,75, MARKO BATINIĆ, Makarska 93,75, VLADO PERAIĆ ŽIVKO, Polača 90,75, ŽELJKO BRALA OPG ŽELJKO BRALA,Posedarje 88,50, OPG DOMAGOJ MIKULIĆ, Benkovac 84,50. 


 


Djevičanska maslinova ulja


OPG ROKO ŠKARA, Škabrnja 78,75, ISLAMSKA ZAJEDNICA BAR (CRNA GORA) 78,50, ŽELJKO MOROVIĆ, Sv. Filip i Jakov 78,00, MILORAD TITULIĆ, Tkon 72,50, NIKICA KADIJA, Sv. Filip i Jakov 68,25.


PAKOVINE – ŠAMPION


OPG MATE DUŠEVIĆ, Ljubač(Ražanac) 99,80


 


PET NAJBOLJIH


1. OPG KORUNA – Božo Surać, Zadar 99,75


2. OPG LUPIĆ, Bale 99,70


3. OPG MARIJA IPŠA „CASA MARŠIĆ“, Oprtalj 99,65


4. OPG JOSIP KULAŠ, Biograd 99,55


5. LOREDANA KRBAVČIĆ, Buzet 99,50


 


Zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja


OPG LUPIĆ, Bale 99,45, OPG LUPIĆ, Bale 99,40, OPG MATE DUŠEVIĆ, Ražanac 99,35, OPG „PLASTIĆ“, Škabrnja-Nadin 99,35, ĐANI LUBIANA, Poreč 99,30, ENRICO LUBIANA, Poreč 99,25, JADRANKA MAJIĆ, Split 99,25, OPG LUPIĆ, Bale 99,20, ZORICA ANDRIĆ, Viškovo 99,15, OPG MARIN MATEŠIĆ, Zadar 99,10, PZ „MASLINA I VINO“, Polača 99,10, OPG IVAN JELUŠIĆ, Pirovac 99,00, OBRTOLIMPIJA OBRT, Polača 99,00, OPG JOSIP KULAŠ, Biograd 98,80, AGRO-AGA JOSIP KOVAČIĆ – AGA, Omiš 98,75, OPG – VALTER CUCCURIN, Bale 98,70, RESTORAN – MATANOVI DVORI, Sukošan 98,40, DARKO DUJELA, Zadar 98,30, OPG POGRUG, Skradin 98,25, OPG IVAN ATELJ. Zadar 98,10, OPG DENIS HAS, Buzet 97,75, NEVEN KOVAČIĆ, Omiš 97,60, PZ „MASLINA I VINO“, Polača 96,75, DENIS PODRUG, Skradin 96,50. 


 


Srebrna ekstra djevičanska maslinova ulja


OPG DENIS HAS, Buzet 94,75, PZ „MASLINA I VINO“, Polača 94,25