Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Premijer Plenković obišao ŠC Višnjik i upoznao se s projektom izgradnje olimpijskog bazena

29.04.2021. 08:05


Premijer Andrej Plenković posjetio je jučer zatvoreno plivalište Sportskog centra Višnjik te nazočio prezentaciji novog projekta društvene infrastrukture – izgradnja olimpijskoga bazena. Ispred zatvorenog bazena premijer je bio u mogućnosti pogledati plan budućeg olimpijskog bazena koji će biti izgrađen u neposrednoj blizini postojećeg zatvorenog plivališta s kojim će biti i spojen, čime će se sportska infrastruktura u Zadru podići na višu razinu. U pratnji premijera Plenkovića bili su gradonačelnik Zadra Branko Dukić te zadarski župan Božidar Longin, koji su Plenkovića proveli po ŠC Višnjik te mu pokazali postojeću strukturu, nakon čega je prikazana video projekcija projekta za olimpijski bazen.
Gradonačelnik Dukić izrazio je zadovoljstvo premijerovim dolaskom, a iskoristio je i priliku da se u svoje i ime svih Zadrana zahvali na omogućavanju kupnje linearnog akceleratora koji građanima i bolnici mnogo znači. Dukić je naglasio kako se napredak na tom sportskom kompleksu vidi, ali ni tu nije kraj.


Zadar raste
– Višnjik je ponos grada Zadra, najveći sportsko-rekreativni centar u Hrvatskoj. Premijer je već bio tu i u obilasku se i sam mogao uvjeriti kako smo od njegova posljednjeg posjeta otvorili još mnogo sadržaja – nova igrališta, gimnastičku dvoranu, vježbalište, park za pse, a mnoge smo sadržaje i obnovili, naglasio je Dukić te je dodao kako Višnjik baš kao i grad Zadar, uvijek raste i širi se, a gradonačelnik vjeruje da će tako i nastaviti.
– Otvaranje otvorenog olimpijskog bazena posljednji je veliki infrastrukturni projekt i ovime se zahvaljujem na potpori raznih ministarstava koji su omogućili ovako nešto, zaključio je Dukić
I zadarski je župan izrazio zadovoljstvo premijerovim posjetom, a posebno je ponosan, kaže na otvaranje vjetroelektrane.
– Zadarska županija je pionir u tom poslu, mi smo prvi napravili atlas vjetra i atlas dozračene sunčeve energije tako da već imamo markice gdje će biti investicije u solarnoj i vjetroenergiji, rekao je Longin te je dodao kako županija već u ovom trenutku ima investicije vrijedne 1.5 milijardu kuna, a želja mu je da postanemo prava zelena županija. Međutim, kazao je da se ne napreduje samo u tom segmentu.
– U Zadarskoj županiji napravljeno je ili rekonstruirano četrdeset dječjih vrtića, dijelom iz sredstava europskih fondova i naravno dijelom uz pomoć Vlade, a u planu nam je i izgradnja dječjih igrališta, zaključio je Longin te se zahvalio premijeru i Vladi na pomoći i mjerama koje su pridonijele i poboljšanju zaposlenosti u Zadarskoj županiji.
Premijer Andrej Plenković zahvalio je domaćinima te je izrazio zadovoljstvo svojim dolaskom i viđenim, a pohvalio je i prezentaciju budućeg projekta.


Potpuni sportski centar
– Izgradnjom vanjskog bazena upotpunit će se postojeći sadržaj, što će pridonijeti planu da se na Višnjiku izgradi jedan potpuni sportski centar. Prema riječima mojih domaćina ovdje djeluje više od 150 raznih klubova što potvrđuje sportsku tradiciju grada Zadra i Zadarske županije pa je ovaj potez sasvim logičan. Ovakva će investicija zasigurno pridonijeti razvoju plivaćih sportova, rekao je Plenković i čestitao je domaćinima dodavši kako mu je drago da se županija u proteklih nekoliko godina razvija na svim mogućim aspektima.
– Svi resori su nastojali pomoći razvoju Zadarske županije i grada, ono što mi je posebno drago da smo poreznom reformom na godišnjoj razini omogućili 112 milijuna kuna više nego što je bilo prije te reforme, rekao je Plenković te je dodao kako su u Zadru zaključeni sporazumi u vrijednosti 4 milijarde kuna europskih sredstava, a tijekom kovid krize osigurano je 340 milijuna kuna za plaće za 22 tisuće radnika.
– Time smo omogućili da i ovdje zaposlenost ostane na razini od prije, zaključio je premijer te je kao predsjednik HDZ-a dao je podršku gradonačelniku Dukiću i Božidaru Longinu na predstojećim izborima koji su, kako je rekao iskusni u svom poslu i zaslužili su još jedan mandat.




Premijer o izjavama predsjednika Milanovića
Premijer se potaknut pitanjima novinara osvrnuo i na izjavu predsjednika MIlanovića kako na proslavi vojno-redarstvene akcije Bljesak ne bi trebao biti vojni vrh, s čime se on ne slaže.
– Bili su tamo uvijek, ne znam što bi se trebalo promijeniti da ne budu tamo i ove godine, rekao je Plenković.
Osvrnuo se i na predsjednikov komentar o tome da je neradnik, na što je premijer primijetio kako je on taj koji hini zajedništvo, a njegova je politika politika vrijeđanja.
– Stalno imate neku tiradu, i ponaša se kao da se bori protiv HDZ-a, a ne radi ono što mu je zadaća, da bude predsjednik svih građana, zaključio je Plenković.