Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Selin: Imamo nekoliko mladića koji su zanimljivi prvoj momčadi

29.04.2021. 08:25


Da se u KK Zadar već godinama ne radi dobro s mladim igračima nije tek subjektivno mišljenje, već tužna i lako dokaziva činjenica. Od nekadašnjeg rasadnika košarkaških talenata koji je hranio »pola« hrvatske lige uspavani div s Višnjika spao je tek na jednog i pol domaćeg igrača u prvom sastavu. Kapetan Dominik Mavra je, povremenim oscilacijama unatoč, potvrdio status hrvatskog reprezentativca, dok su mladog Duju Bralu ozljeda i bolest spriječile da više participira u igri seniorske momčadi. No, to je – to. I tako već godinama. Našao bi pokoji talentirani mladić u prošlim sezonama put do svjetala ABA lige, ali bile su to tek iznimke koje su potvrđivale pravilo. Zadar je upao u krizu, a veliku ulogu u padu proizvodnih kapaciteta nekoć slavne škole košarke odigralo je nepostojanje sustava. Stoga je prošlojesenska suradnja s KK Jazine Arbanasi dočekana kao prva zraka Sunca nakon brojnih tmurnih godina. S prosjekom od samo 19.8 godina razvojna momčad Zadra bila je daleko najmlađa u ligi i rijetki su očekivali išta više od pukog skupljanja prijeko potrebnog iskustva na prijelomnoj stepenici prelaska u seniorsku košarku, ali mladići s Višnjika su u nekoliko navrata pokazali da u njima ima talenta i da bismo nakon sušnih godina u prvoj momčadi konačno mogli vidjeti nekolicinu domaćih momaka koji će aktivno participirati u igri. Za početak, makar u HT Premijer ligi. Konačni rezultat i treće mjesto na ljestvici HT Premijer lige samo su poticaj da se projekt nastavi i zaživi u svom punom potencijalu.
– Posebno mi je drago što smo izborili doigravanje bez da smo dovodili iskusne igrače sa strane i što su naši mladići bili ti koji su u završnici iznijeli najveći teret borbe za »play-off«. Svi su dobili šansu i svi su je iskoristili, no najbitnije je da su momci napredovali te se pokazalo da je Prva muška liga idealna za ono što nam je trebalo u netom završenoj sezoni – kazao je trener Jazina Arbanasa Marko Selin.


Iskustvo i mladost
Valja biti iskren i reći da su veliki dio posla odradili iskusniji igrači. Jalone Friday i Marko Šarac sezonu su završili kao najbolji strijelci s 13.7, odnosno 12.5 poena, a bitnu ulogu je odigrao i Dino Butorac koji je do odlaska na Kosovo bio na prosjecima od 10.8 koševa i 3.8 asistencija. No, kako se sezona bližila kraju sve veću ulogu su igrali i juniori Zadra. Jednu utakmicu bi iskočio Buljan, drugu Paponja, treću Klarica itd., pokazavši da se, uz naporan rad u sljedećim godinama, mogu nadati dresu prve momčadi. Kada se sezona završi »s broncom oko vrata« teško je reći da je rezultat bio u drugom planu, ali naglasak je stavljen na razvoj mladih igrača. Slaba je »vajda« od trećeg mjesta ako nije bilo individualnog napretka i ako mladići nisu barem za stepenicu ili dvije spremniji da se u budućnosti presele u veliku dvoranu na Višnjiku.
– Igrači su napredovali u svakom pogledu, počevši od taktičkog, preko fizičkog pa do tehničkog. Seniorska košarka se temelji na pravovremenom prepoznavanju situacija u igru i postavljanju na terenu, što je teško dobiti samim treningom. Utakmice mlađih kategorija imaju drugačiju dinamiku te nam je igranje protiv iskusnih suparnika u Prvoj muškoj ligi jako puno koristilo – naglasio je Selin, uvjeren da među njegovim momcima ima »štofa« za prvu momčad Zadra.
– Glavna ideja je da igrači iz omladinskog pogona preko Jazina ulaze u seniore. Siguran sam da imamo nekoliko mladića koji su zanimljivi prvoj momčadi. Na to treba nadodati i par igrača koji u ovom trenutku nisu blizu razine koja je potrebna za igranje regionalne lige, ali vjerujem da mogu participirati u hrvatskom prvenstvu. Tko zna, možda za koju sezonu i oni naprave iskorak – smatra trener Jazina.


Višegodišnji ugovor
Sudeći prema viđenome »pole-position« zasad imaju Filip Paponja i Tomislav Mihael Buljan, ali ne smije se zanemariti niti ostatak juniorske generacije koju, među ostalima, čine i Krševan Klarica, Ante Beljan, Maksim Matulina i Domagoj Horvat.
– Paponja i Buljan su godinu dana stariji od većine momčadi te su izlazno juniorsko godište što im je ipak donekle pomoglo. Kada je Paponja došao bilo je primjetno da nema potrebnu razinu odgovornosti prema treninzima niti razumijevanje igre za ovu razinu natjecanja, ali kako je sezona odmicala napravio je ogroman napredak i nastavili li ovim putem zasigurno će biti interesantan za najviše domete. Buljan je također napravio veliki iskorak, ali kod njega treba naglasiti da se on tek tri godine bavi ozbiljnom košarkom. Bez daljnjega ima fizički potencijal koji zaslužuje da mu se posvetimo. Što se tiče mladog kvarteta, radi se o generaciji koja možda nema jakog individualca, ali kada ih se promatra zajedno igraju jako dobro. Momci su karakterni i pravi sportaši – rekao je Selin.
Ugovor o suradnji između dva kluba je potpisan na rok od četiri godine, što bi trebalo biti jamac da će se projekt nastaviti. Igrački kadar pritom zasigurno neće biti isti kao ove sezone. Pojedinci su »rezervirali« kartu za viši rang, dok su drugi sami sebe odstranili iz planova KK Zadar.
– Za igrače koji su izlazno juniorsko godište te za dvojicu seniora postoje tri opcije. Klub će procijeniti jesu li zanimljivi seniorskoj momčadi ili će ih se posuditi u viši rang. Ostatak igrača će dobiti raskid ugovora. Mi ćemo pokušati stvoriti prostor momcima koji su manje igrali ove sezone te ćemo priključiti nekoliko kadeta koji će početi dobivati minutažu u seniorskoj košarci. Plan je da sa strane dovodimo mlađe igrače koji imaju potencijal zaigrati za prvu momčad Zadra, a da su pritom dovoljno kvalitetni da odmah budu prevaga na terenu u Prvoj muškoj ligi kako ne bismo ovisili samo o juniorima – zaključio je Selin.




Šuteri uvijek prolaze
Zadar je godinama gajio napadačku košarku u kojoj je šut za tri poena bio izuzetno cijenjen, a u mladoj generaciji Jazina nalazi se i jedan »rođeni« šuter. Ime mu je Krševan Klarica i tek je sredinom studenoga napunio 17 godina, ali je već prošle sezone imao četvrtu najveću minutažu u momčadi što mu je bilo dovoljno za 9.2 poena u prosjeku.
– Imamo nekoliko napadačkih opcija koje se igraju za njega, ali kako mi znamo da je izvrstan šuter tako to zna i protivnik. Kako je sezona odmicala sve manje i manje je ostajao sam na šutu jer je bio sve bolje pažen. Klarica je ujedno i među najmlađim igračima u momčadi te su njegovi čuvari fizički puno jači od njega se često dogodi da ne uspje ostvariti prednost u prolasku kroz blokove. Radi se o rođenom šuteru koji je tijekom sezone napravio veliki korak naprijed te sam uvjeren da će stvari iz sezone u sezonu ići na bolje. Još uvijek mu nedostaje strpljenja te mu se često dogodi da primi loptu barem sekundu prije nego bi ju trebao primiti, čime radi preranu kretnju te ga protivnik na ovoj razini košarke stiže. Igrač koji ima vrhunski šut, a on ga ima, u Zadru uvijek prolazi. Nadodamo li na to i visinu od gotovo dva metra i činjenicu da je veliki radnik i da je popravio razumijevanje igre u obrani, svakako je zanimljiv – kazao je Selin.


Najbolji strijelci
Jalone Friday 13.7 poena
Marko Šarac 12.5 poena
Tomislav Mihael Buljan 10.9 poena
Filip Paponja 10.8 poena
Filip Vujičić 10.8 poena
Dino Butorac 10.8 poena
Krševan Klarica 9.2 poena


Najveća minutaža
Dino Butorac 28.6 minuta
Filip Paponja 25.2 minuta
Tomislav Mihael Buljan 24 minuta
Krševan Klarica 22.7 minuta
Marko Šarac 22 minuta
Jalone Friday 21.8 minuta
Filip Vujičić 21.8 minuta