Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Marko Car: Pokazat ćemo naše pravo lice

Autor: Roman Morović

28.05.2009. 22:00
Marko Car: Pokazat ćemo naše pravo lice

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zbog čega je Zadar izgubio prvu utakmicu finala doigravanja praktički bez ispaljenog metka? Je li se Ciboni u Zagrebu možda mogao pružiti veći, jači otpor? Što napraviti da se takav razvoj događaja ne ponovi i sutra u Dvorani Krešimira Ćosića kada je na rasporedu druga finalna utakmica? Ovo su samo neka općenita pitanja koja su si nakon prve utakmice postavljali navijači i simpatizeri KK Zadar. Trener Zmago Sagadin sa svojim je suradnicima i igračima ovih dana također pokušavao pronaći odgovore na neka pitanja. Zbog čega njegova momčad nije odigrala obranu onako kako su se uoči utakmice dogovorili? Zašto su Zadrani izgubili duel u skoku? Kako zaustaviti Alana Andersona, igrača oko kojega se vrti gotovo sve u igri Cibone, a koji je u prvoj utakmici bio nerješiva enigma za zadarsku obranu? Jesu li Zadrani uspjeli pronaći odgovore na ta pitanja i rješenja tih problema saznat ćemo sutra, no sasvim je sigurno da su iz poraza u prvoj finalnoj utakmici morali izvući neke pouke.
Izvući pouke iz poraza
– Nismo igrali dobro i sigurno ćemo trebati izvući neke pouke, kako iz ove utakmice, tako i iz one koju smo izgubili u ligi za prvaka kada smo igrali čak i nešto bolje nego u prvoj finalnoj. Iako smo znali kako će oni igrati protiv nas nismo se uspjeli tome prilagoditi i zbog toga smo na kraju izgubili bez da smo imali neke velike šanse da preokrenemo rezultat u našu korist. U onoj prvenstvenoj utakmici smo se vratili u egal zahvaljujući dobroj šuterskoj večeri, ovoga puta nas šut nije služio i zato je Cibona cijelo vrijeme bježala na desetak i više razlike. Nismo uspjeli spojiti nekoliko dobrih obrana i uspješnih napada kako bi na taj način doveli utakmicu u egal i to nas je na kraju koštalo poraza. Kad god bi se mi malo približili na šest ili osam razlike oni bi pogodili tricu ili koš uz dodatno bacanje i tako nam ponovno pobjegli na dvocifrenu razliku. Znamo u čemu smo pogriješili i nastojat ćemo to ispraviti kako nam se u subotu ne bi ponovile iste pogreške – kaže Marko Car.
Ono što igrači Zadra ističu uoči svake utakmice je to da moraju igrati koncentrirano svih četrdeset, pa ako zatreba i više minuta. Važno je izbjeći crne rupe u igri, a ako slučajno do takve i dođe, prekinuti je što prije. Zanimljivo, protiv Cibone u Zagrebu Zadar nije imao jedan određeni crni period za koji bi se moglo reći da ga je koštao poraza. Od početka utakmice Cibona je povela i malo po malo gradila svoju prednost koja je do poluvremena dosegla +10, a onda u drugom dijelu i najviših +17. Zadrani su tada pokazali karakter, nisu dopustili da ih „vukovi” do kraja rastrgaju već su se vrlo brzo vratili na pristojnu razliku, no to nije bilo dovoljno da ozbiljnije ugroze sigurnu pobjedu Perasovićeve momčadi.
Ne ponoviti pogreške
– Loše smo otvorili utakmicu. Nismo ušli s pravim pristupom i sa željom i voljom onako kako smo trebali i kako smo se dogovorili. Nismo bili dovoljno koncentrirani i zato su oni cijelo vrijeme bili u prednosti, te su je bez većih problema održali do kraja utakmice. Već na početku utakmice smo sakupili dosta prekršaja i dijelom i zbog toga nismo mogli odigrati obranu na onoj razini kako smo htjeli. To je nešto na čemu smo radili ovih nekoliko dana između prve i druge utakmice i vjerujem da će sutra to izgledati puno bolje.
Druga će utakmica sasvim sigurno biti potpuno drugačija od prve iz više razloga, a glavni je taj da sada Zadar ima prednost domaćeg terena. Podrška navijača ali i onog dijela publike koji za vrijeme utakmice ne sudjeluje aktivno navijačkoj pjesmi košarkašima Zadra će sutra biti itekako potrebna. Zadrani bi barem na jednu večer trebali zaboraviti sve ono što se događalo ove sezone, sve probleme i turbulencije, sve poraze i teške trenutke kroz koje je prošao njihov klub i doći u što većem broju u dvoranu Krešimira Ćosića s jednim jedinim ciljem – podržati Zadar u finalu prvenstva Hrvatske.
Zadrani, napunite dvoranu!
Na stranu činjenica da je hrvatsko prvenstvo posljednjih godina marginalizirano u odnosu na regionalnu ligu, na stranu činjenica da će Zadar ako i osvoji prvenstvo dobiti samo dva boda više od Cibone u utrci za Euroligu, Zadrani moraju shvatiti da je ovo bitka za prvaka države. Ista ona za koju su godinama živili i ista ona koja im je donijela toliko veselja i sreće kada je Zadar nakon 19 godina ponovno uzeo naslov prvaka. Derbi s Cibonom uvijek je u Zadru bio nešto posebno, naročito kada je riječ o finalu prvenstva Hrvatske i to Zadrani ne smiju zaboraviti. Sada više nego ikada prije Zadrani moraju pokazati zašto ovaj grad zovu gradom košarke i zašto je zadarska dvorana uvijek bila jedna od najteže osvojivih tvrđava u Europi.
– Mi smo svjesni važnosti ove utakmice koja je pred nama jer bi u slučaju pobjede Cibona bila u velikoj prednosti i već bi u utorak na svom terenu imala prvu meč loptu. Mi to nećemo dopustiti, igramo u našoj dvorani, pred našim navijačima i dati ćemo sve od sebe da izjednačimo finalnu seriju na 1-1. Ništa još nije gotovo, trebamo se skupiti, ispraviti pogreške koje smo radili u Zagrebu i siguran sam da, uz pomoć naših navijača, možemo dobiti ovu utakmicu – zaključio je Car.


 POVRATAK PROSTRANA


Toni Prostran vratio se na teren nakon pet utakmica pauze zbog ozljede koljena. U prvoj finalnoj utakmici u Zagrebu odigrao je šest minuta, promašio po jednu dvicu i tricu ali je za njega i za momčad u ovom trenutku najvažnije da može odraditi svoj dio posla u rotaciji.
– Dobro je da sam nakon dva tjedna konačno počeo trenirati i igrati ali ipak oporavak ne ide onako kako smo priželjkivali. Za vrijeme treninga mi se opet upali to bolno koljeno ali dobro je da je ta bol ipak podnošljiva i vjerujem da će s jačanjem noge biti sve manja i manja. Za Cibonu sam spreman i vjerujem da ću sutra moći odraditi ono što trener od mene bude tražio – kratko će Prostran.




 PROMJENA DVORANE


Jučerašnja dva treninga Zadrani su odradili u maloj pomoćnoj dvorani dok su se u velikoj dvorani za to vrijeme odvijale pripreme za sinoćnji koncert Tonija Cetinskog. Na pomoćnu dvoranu košarkaši Zadra su već navikli budući da su tamo trenirali već nekoliko puta ove sezone dok su se u velikoj dvorani održavali koncerti ili druge manifestacije (rukomet, dvoransko prvenstvo u nogometu). U veliku dvoranu vraćaju se već danas kada će odraditi posljednje pripreme uoči sutrašnje druge polufinalne utakmice s Cibonom.


 TORNADO POZIVA NA ROŠTILJADU


Udruga navijača Tornado Zadar poziva sve svoje članove i navijače Zadra na roštiljadu koja će se održati večeas počevši od 20 sati u prostorijama udruge iza stare tehničke škole. Osim ića i pića, u udruzi će se moći preuzeti i karte za sutrašnju utakmicu s Cibonom, a vršit će se i prijave za gostovanje u Kranjčevićevoj gdje nogometaši Zadra u nedjelju igraju posljednju utakmicu sezone protiv Zagreba.