BEZ GRADSKOG ĐIRA Najteže oboljeli od MS-a korona krizu prevladali uz pomoć osobnog asistenta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Društvo oboljelih od multiple skleroze obilježava svoj dan
Puno mi znači pomoć asistentice jer da nije bilo nje, bilo bi jako teško živjeti u izolaciji i tražiti pomoć od nekog drugog. Zahvaljujem se ovim putem i njoj i udruzi što sam dobila takvu osobu koja mi puno znači u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kaže članica Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije Sabina Bajlo
Dosadašnji zadarski đirevi naišli na podršku Zadrana

Iako će zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom ove godine izostati već tradicionalni zadarski đir za MS - šetnja kojom Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije već par godina obilježava Svjetski dan multiple skleroze, ova udruga putem svoje Facebook stranice podsjeća na dan kojim se nastoji podići svijest građana o multiploj sklerozi.

Sutra Svjetski dan multiple skleroze

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se u subotu, 30. svibnja, a ovogodišnja je tema, doznajemo u Društvu oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, međusobna povezanost osoba oboljelih od MS-a, važnost podrške obitelji, prijatelja i poslodavaca.
- Do sada je Društvo oboljelih od multiple skleroze organiziralo Đir za MS kako bi se okupili oboljeli, njihove obitelji i prijatelji, te kratkim đirom skrenuli pozornost zadarske javnosti na svoje probleme i ciljeve, kaže Marija Juravić Vulić iz Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, i dodaje kako su dosadašnji zadarski đirevi jako dobro podržani od strane Zadrana.
- Ove godine Društvo zbog epidemiološke situacije s Covidom-19 nije u mogućnosti organizirati ovaj događaj, ali zato na svojoj Facebook stranici cijeli tjedan objavljujemo puno novih i zanimljivih informacija ususret navedenom danu s ciljem poticanja osoba s MS-om na povezivanje s drugim osobama i na razmjenu iskustava, kaže Marija Juravić Vulić, inače voditeljica dvogodišnjeg projekta »Osobni asistent za oboljele od multiple skleroze Zadarske županije III’«, financiranog iz Europskog socijalnog fonda.
Kako ističe predsjednik Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije Patrik Puljić, korisnici usluge osobne asistencije ni tijekom korona krize nisu prestali primati navedenu uslugu.
- Uz obavezno postupanje po uputama nadležnih tijela naši asistenti su se trudili da korisnicima ništa ne nedostaje i da prime svu potrebnu pomoć i podršku bez koje bi jako teško preživjeli krizno razdoblje izolacije, kaže Patrik Puljić.

Broj oboljelih raste

Njegove riječi potvrđuje i jedna od korisnica usluge osobne asistencije Sabina Bajlo, koja je slijepa i u invalidskim kolicima, zbog čega joj pomoć osobnog asistenta uvelike pomaže u svakodnevnom životu i čini ga značajno kvalitetnijim.
- Nije bilo lako pridržavati se svih mjera, biti u kući i nikuda ne izlaziti, prisjeća se Sabina razdoblja epidemije.
- Ali moja asistentica Nives dolazila je k meni svaki dan i obavila mi svu potrebnu kupovinu – pijacu, mesnicu i sve ostalo što je trebalo, kaže Sabina Bajlo i priznaje da su se njih dvije jednom tjedno ipak iskrale iz stana do rive uhvatiti malo sunca i svježeg zraka, naravno, uz pridržavanje svih mjera, s rukavicama i maskama uz rastojanje.
- Puno mi znači pomoć asistentice jer da nije bilo nje, bilo bi jako teško živjeti u izolaciji i tražiti pomoć od nekog drugog. Zahvaljujem se ovim putem i njoj i udruzi što sam dobila takvu osobu koja mi puno znači u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kaže Sabina Bajlo, članica ove zadarske udruge koja više od petnaest godina unaprjeđuje položaj i prava osoba oboljelih od multiple skleroze, najčešće neurološke autoimune bolesti od koje broj oboljelih stalno raste, a dobna granica se snižava.
Iz zadarskog Društva oboljelih od multiple skleroze još zahvaljuju svim osobnim asistentima na požrtvovnosti i ustrajnosti bez kojih njihovi korisnici ne bi mogli nastaviti primati uslugu osobne asistencije koja je nužna kao podrška samostalnom življenju i socijalnoj uključenosti.
- Također, osobni asistenti su svojim radom omogućili da se projekti i programi u Društvu nesmetano nastavljaju provoditi i u kriznom razdoblju epidemije, poručuju iz Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)